Kunnen we helpen?

Wijzigingen basisverzekering 2022

De basisverzekering is ieder jaar anders. De hoogte van de premie kan wijzigen, net als het eigen risico en de eigen bijdragen. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen voor 2022. Voor wijzigingen in onze aanvullende verzekeringen verwijzen wij je graag naar de bijlage die je bij jouw polis 2022 ontvangt.

Benieuwd welke vergoedingen er zijn opgenomen in de basisverzekering? Bekijk ze hier.

 Would you like to read this page in English? Then we'll gladly refer you through, you can find it here.

Wat wijzigt in de basisverzekering per 1 januari 2022?

De zorgpremie

De nieuwe premies maken wij uiterlijk 12 november bekend.

Eigen risico

Krijg je zorg uit de basisverzekering? Dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Dit noemen we het eigen risico. Het eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar of ouder. Het verplicht eigen risico blijft in 2022 € 385, net als in 2021.

Collectiviteitskorting

De collectiviteitskorting op de basisverzekering blijft ook in 2022 maximaal 5%.

Wijzigingen voor de Basisverzekering Natura Select

Heb jij de basisverzekering Natura Select? Dan krijg je in 2022 alleen in een van de geselecteerde ziekenhuizen alle behandelingen 100% vergoed. Dit zijn minder ziekenhuizen dan bij onze andere basisverzekeringen. Zo kunnen wij je een lage premie bieden.

Ga je naar een niet-geselecteerd ziekenhuis? Dan betalen wij maximaal 75% van het gemiddelde tarief waarvoor wij de zorg hebben ingekocht.

Spoedeisende zorg, een bevalling of zeer specialistische zorg wordt 100% vergoed in elk ziekenhuis in Nederland.

Logeerkosten bij CAR-T celtherapie

Er is een nieuwe behandeling beschikbaar voor lymfeklierkanker: CAR-T celtherapie. Deze therapie is beschikbaar in een beperkt aantal ziekenhuizen. Moet je deze behandeling ondergaan en woont je meer dan 60 minuten van het ziekenhuis? Dan vergoeden wij de logeerkosten in bijvoorbeeld een hotel gedurende de 2 weken na de behandeling. Het is namelijk belangrijk dat je dan snel in het ziekenhuis bent.

Elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning

Maak je thuis gebruik van mechanische ademhalingsondersteuning? Dan krijg je vanaf 1 januari 2022 de elektriciteitskosten hiervan vergoed.

Herstelkosten na corona

Heb jij corona gehad en ervaar je nog steeds klachten en beperkingen? Dan kom je tot 1 augustus 2022 in aanmerking voor bepaalde behandelingen die jouw herstel verbeteren. Het gaat om:

  • logopedie (alle behandelingen vergoed);
  • ergotherapie (maximaal 10 uur);
  • fysiotherapie of oefentherapie (maximaal 50 behandelingen);
  • voedingsadviezen van diëtist (maximaal 7 uur).

Er gelden voorwaarden voor paramedische herstelzorg na een coronabesmetting. Meedoen aan een onderzoek maakt daar deel van uit. Dit is om te bepalen of behandelingen bijdragen aan een goed herstel van je ziekte.

NIPT vervangt combinatietest

De vergoeding van de combinatietest bij een medische indicatie is per 1 oktober 2021 vervallen. Deze is vervangen door de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test).

Wijziging declaraties Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ)

In 2022 wordt voor de ggz een nieuwe bekostiging geïntroduceerd: het Zorgprestatiemodel. Het is één systeem voor zowel de generalistische basis-ggz als de gespecialiseerde ggz.

Vanaf 1 januari 2022 zullen rekeningen van jouw ggz-zorgverlener duidelijker zijn. Je kunt precies zien op welke datum en met wie je een consult hebt gehad, en hoe lang dat duurde.

Ben je in 2021 gestart met een behandeling die in 2022 doorloopt? Dan sluit jouw zorgverlener de DBC of prestatie per 31 december 2021 af en krijg je nog één keer een rekening op basis van het oude systeem. Op 1 januari 2022 start het nieuwe systeem. Daardoor kun je te maken krijgen met extra eigen risico. De inhoud van de zorg verandert niet door de nieuwe bekostiging.

Wijzigingen in eigen bijdragen

  2021 2022
Orthopedische schoenen, onder 16 jaar € 62,50 per paar  € 62 per paar
Orthopedische schoenen, vanaf 16 jaar € 125 per paar € 124 per paar
Kraamzorg thuis € 4,60 per uur  € 4,70 per uur
Kraamzorg in ziekenhuis/geboortecentrum (niet-medisch) € 18,50 per dag + kosten boven € 131 per dag  € 19 per dag + kosten boven € 134 per dag
Zittend ziekenvervoer € 108 per kalenderjaar  € 111 per kalenderjaar

 

Wij helpen je graag verder

Heb je vragen? Veel antwoorden vind je bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Service & contact
Danny
Bart
Lisette
Bianca

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.