Kunnen we helpen?

Vergoeding geneesmiddelen

Gebruik je medicijnen? Bijna alle medicijnen vergoeden wij vanuit de basisverzekering. Op deze pagina lees je o.a. meer over de vergoeding van geneesmiddelen, uitleg over medische noodzaak en het verschil qua vergoeding bij een basisverzekering natura of restitutie.

Vergoeding basisverzekering

Heb je een recept van jouw huisarts? Vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding van geneesmiddelen die zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Je betaalt hiervoor een eigen risico en soms een eigen bijdrage. Jouw apotheek kijkt aan de hand van het recept welk medicijn het beste bij jou past. Dit geeft jou de laagste prijsgarantie en voorkomt extra kosten.

Wat vergoeden wij nog meer vanuit het budget geneesmiddelen?

Onder de vergoeding van geneesmiddelen verstaan wij onder anderen ook:

  • Terhandstellingskosten van een geneesmiddel
  • Terhandstellingskosten en begeleidingsgesprek van een nieuw geneesmiddel
  • Instructiekosten van een hulpmiddel dat wordt gebruikt in combinatie met een geneesmiddel
  • Medicatiebeoordeling bij chronisch geneesmiddelengebruik

Heeft EUCARE een preferentiebeleid?

Nee, EUCARE hanteert geen preferentiebeleid. De apotheker kijkt aan de hand van het recept welk medicijn het beste bij jou past. Dit geeft je de laagste prijsgarantie.

Medische noodzaak

Als je door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig heeft, kan de arts dit aangeven op het recept. De apotheek beoordeelt of er inderdaad een medische noodzaak is. Als dat het geval is vergoeden wij het medicijn vanuit jouw basisverzekering en geldt voor deze kosten het eigen risico.

Wat als ik meer baat heb bij een duurder middel?

Heb je een restitutiepolis en wil je kiezen voor een duurder middel zonder dat er een medische noodzaak is? Wij betalen dan maximaal de prijs van het goedkoopste geneesmiddel met dezelfde werkzame stof. Hiervoor geldt het eigen risico. Het verschil van prijs tussen deze twee middelen komen voor jouw eigen rekening. Deze kosten vergoeden wij niet vanuit een aanvullende verzekering. De nota betaal je rechtstreeks aan de apotheek. Deze kun je later bij ons declareren.

Eigen risico

Ja, voor alle medicijnen die wij vergoeden vanuit de basisverzekering geldt het eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Je kunt in Mijn Aevitae nakijken wat jouw resterend eigen risico is.

Eigen bijdrage

Voor sommige geneesmiddelen geldt een eigen bijdrage. Je ziet op www.medicijnkosten.nl of je een eigen bijdrage betaalt en hoe hoog deze is. 

Aanvullende verzekering

Niet alle medicijnen vergoeden wij vanuit de basisverzekering. Denk hierbij aan antroposofische/homeopathische geneesmiddelen of anticonceptie als je ouder dan 21 jaar bent. Heb je een aanvullende verzekering? Mogelijk vergoeden wij deze kosten vanuit de aanvullende verzekering. Controleer via Mijn Aevitae jouw polisvoorwaarden.

Moet je een eigen bijdrage betalen voor een geneesmiddel en heb je een aanvullende verzekering? Mogelijk vergoeden wij deze kosten vanuit de aanvullende verzekering. Controleer via Mijn Aevitae jouw polisvoorwaarden.

Wie mag de zorg verlenen?

Je kunt jouw medicijnen ophalen bij de apotheek of een apotheekhoudend huisarts. Ga je naar een zorgaanbieder met wie wij geen contract hebben? Dan krijg je mogelijk een gedeeltelijke vergoeding. Controleer via onze Zorgzoeker of jouw zorgverlener een contract heeft.

Recept of voorschrift
Sommige medicijnen vergoeden wij alleen op voorschrift of recept van een arts. Je kunt een recept krijgen bij de volgende specialisten:

  • Huisarts
  • Verloskundige
  • Tandarts
  • Orthodontist
  • Medisch specialist
  • Kaakchirurg specialistisch verpleegkundige

Bekijk ook

Navigatie

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over jouw zorgverzekering automatisch in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort onze eerste nieuwsbrief en informatie over ons aanbod voor 2023. Dit aanbod kun je vanaf 15 november vinden op aanvragen.aevitae.com!