Kunnen we helpen?

Basisverzekering Restitutie

Met de Basisverzekering Restitutie krijg je een vaste vergoeding en ben je vrij in de keuze van jouw zorgverlener.

Bereken jouw premie

De Premie

De premiegrondslag voor de Basisverzekering Restitutie is € 149,95 op maandbasis.

Belangrijkste kenmerken

 • Restitutiepolis;
 • 100% vergoeding van het marktconforme tarief;
 • Je hebt vrije keuze uit alle zorgaanbieders; de gecontracteerde zorgverleners vind je hier;
 • Geen omzetplafonds;
 • Bekijk de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht 

Ga jij naar een gecontracteerde zorgverlener?

Dan vergoeden wij 100% van het gecontracteerd tarief.

Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener?

Dan vergoeden wij maximaal 100% van het marktconform tarief.

Let op! Voor sommige zorg betaal je eigen risico en/of een eigen bijdrage. In de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht zie je per zorgsoort wat de vergoedingen en uitsluitingen zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?

Bij een naturapolis krijg je jouw zorg volledig vergoed als je naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Ga je naar een andere arts, therapeut of ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekering 80% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Met de Basisverzekering Natura Select krijg je 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief bij niet gecontracteerde ziekenhuizen. Bij overige zorgverleners zonder contract vergoedt de Basisverzekering Natura Select 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaal je zelf.

Bij een restitutiepolis kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat. Bij een restitutiepolis declareer je de kosten van zorg bij ons en vergoeden wij 100% het marktconforme tarief. Het marktconforme tarief is het tarief dat wij in Nederland redelijk passend vinden voor een bepaalde behandeling. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaal je zelf.

Heb jij een naturapolis en ga je naar een gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt de zorgverzekering de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Je krijgt geen rekening en je hoeft niets voor te schieten of te declareren. Vandaar de naam ‘natura’. Heb jij een restitutieverzekering en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak de rekening voorschieten. Je declareert de kosten dan achteraf. Vandaar de naam ‘restitutie’.

Voor wie geldt de verplichte basisverzekering?

Voor alle inwoners van Nederland geldt een verzekeringsplicht: je bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat bepaalt de Zorgverzekeringswet. Ook als je niet in Nederland woont, maar wel inkomsten hebt uit Nederland, kan de Zorgverzekeringswet voor jou gelden.

Als je een verzekeringsplicht hebt, moet je binnen 4 maanden een zorgverzekering afsluiten.

Specifieke gevallen:

 • Gemoedsbezwaarden
  Heb jij principiële bezwaren tegen de basisverzekering? Dan ben je ‘gemoedsbezwaard’ en mag je de verzekering weigeren. Je moet je dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ontheffing van jouw premieplicht aanvragen. In plaats van premie betaal je dan een vervangende belasting, die terechtkomt bij het Zorginstituut Nederland.
 • (Ex-)Militairen
  Ben/Was je militair? Militairen in actieve dienst zijn automatisch verzekerd via een specifieke basisverzekering voor militairen. Zodra je uit dienst treedt, gaat de normale verzekeringsplicht gelden en moet je binnen 4 maanden een basisverzekering afsluiten.
 • Gedetineerden 
  Ben jij gedetineerd? Dan moet je ons daarover schriftelijk informeren door een detentieverklaring op te sturen. Zolang je in een justitiële inrichting zit, wordt de zorgverzekering opgeschort (onderbroken). Het Ministerie van Justitie is tijdens jouw detentie verantwoordelijk voor de zorg die je nodig hebt.

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over jouw zorgverzekering automatisch in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort onze eerste nieuwsbrief en informatie over ons aanbod voor 2023. Dit aanbod kun je vanaf 15 november vinden op aanvragen.aevitae.com!