Kunnen we helpen?

Eigen risico

Voor de basisverzekering geldt in 2023 een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit heeft de overheid bepaald. Maak je zorgkosten die onder de basisverzekering vallen? Dan betaal je de eerste € 385,- zelf. Daarboven vergoedt de basisverzekering de zorgkosten.

Bekijk jouw eigen risico in Mijn Aevitae

Vrijwillig eigen risico

Je kunt ervoor kiezen om jouw eigen risico te verhogen, in ruil voor een lagere premie. Dit is het vrijwillig eigen risico. Het is mogelijk om het eigen risico met € 500,- verhogen. Het totale eigen risico (verplicht + vrijwillig) is dus maximaal € 885,-.

Wanneer geldt het eigen risico?

Het (vrijwillig) eigen risico geldt voor bijna alle zorg die onder de basisverzekering valt.

Dit zijn onder andere:

 • Kosten van geneesmiddelen;
 • Medisch specialistische zorg;
 • Ziekenhuisopname;
 • Psychologische zorg (GGZ);
 • Logopedie;
 • Hoortoestellen.

Maar er zijn uitzonderingen

 • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Een bezoek aan de huisarts, met uitzondering van bloed- en laboratoriumonderzoek uitgevoerd buiten de praktijk;
 • Zorgprogramma's en ketenzorg, met uitzondering van geneesmiddelen en laboratoriumonderzoek;
 • Verloskundige zorg en bevalling, met uitzondering van de NIPT-test, geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek, ziekenvervoer en kraamzorg;
 • Kraamzorg, let op: je betaalt wel een eigen bijdrage;
 • Hulpmiddelen die je in bruikleen hebt;
 • Verpleging en verzorging bij jou thuis (wijkverpleging);
 • Reiskosten en nacontroles van een nier- of leverdonor;
 • Alle zorg die vergoed wordt vanuit jouw aanvullende of tandartsverzekering.

In deze gevallen worden de zorgkosten volledig vergoed. Je hoeft dan geen (vrijwillig) eigen risico te betalen.

Het (vrijwillig) eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Maak je zorgkosten die door de aanvullende verzekering worden vergoed? Dan betaal je geen (vrijwillig) eigen risico. In het vergoedingenoverzicht van jouw basisverzekering vind je voor elke vorm van zorg precies hoeveel je vergoed krijgt en of het (vrijwillig) eigen risico geldt of niet.

Gespreid betalen eigen risico aanvragen

Na ontvangst van een eigen risico factuur vanaf € 50,00 kun je ervoor kiezen de factuur gespreid te betalen. Dit kan wanneer:

 • Je bij ons bent verzekerd op 1 januari van het jaar waarin je jouw eigen risico gespreid wilt betalen.
 • Je bent 18 jaar of ouder.

Voor meer informatie zie ook de voorwaarden voor het gespreid betalen van het eigen risico.

Direct aanvragen

Veelgestelde vragen

Wat is het eigen risico en hoe werkt het?

Maak jij gebruik van een basisverzekering? Dan heb je een verplicht eigen risico. De zorg die wij vergoeden vanuit de basisverzekering verrekenen wij met het eigen risico. Dit betekent dat je ieder jaar een deel van de zorg zelf moet betalen. Dit heeft de overheid bepaald. In 2023 is het verplicht eigen risico € 385,-. Boven dit bedrag vergoedt de basisverzekering de zorgkosten.

Voorbeeld: Je hebt in 2023 in totaal voor € 1.000,- aan zorg uit de basisverzekering verbruikt. Dan moet je de eerste € 385,- zelf betalen. De kosten daarboven (€ 615,-) worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Je kunt ervoor kiezen om jouw eigen risico te verhogen, in ruil voor een lagere premie. Dit is het vrijwillig eigen risico. Je kunt het eigen risico met € 500,- vrijwillig eigen risico verhogen. Het totale eigen risico (verplicht + vrijwillig) is dus maximaal € 885,-. Bij een vrijwillig eigen risico ontvang je tot wel € 20,- korting per maand op jouw zorgpremie.

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Maak jij zorgkosten die wij vanuit de aanvullende verzekering vergoeden? Dan betaal je geen eigen risico.

Hoe wordt het eigen risico verrekend met mijn zorgkosten?

Wij kunnen je zorgkosten op twee manieren verrekenen met je eigen risico.

 1. Je zorgverlener stuurt de nota rechtstreeks naar ons toe. Wij betalen het hele bedrag uit aan je zorgverlener. Daarna krijg je van ons een eigen risico factuur met een specificatie. Op de specificatie staat aangegeven wat wij aan declaraties hebben ontvangen vanuit je zorgverlener en wat je aan eventuele eigen bijdrage en eigen risico moet betalen. Heb jij gekozen voor automatische incasso? Dan incasseren wij dit bedrag een aantal dagen na het ontvangen van de factuur automatisch van jouw rekening. Betaal jij handmatig? Volg dan de instructies op de factuur.
 2. Je krijgt zelf een nota van de zorgverlener. Deze betaal je eerst zelf. Vervolgens stuur je deze betaalde nota naar ons op. Bijvoorbeeld via Mijn Aevitae. Wij berekenen op basis van jouw verzekering de vergoeding waar je recht op hebt. Van dit bedrag halen wij eerst de eventuele eigen bijdrage en daarna het eigen risico af. Het bedrag dat overblijft, krijg je van ons uitbetaald.
Hoe werkt het als mijn (ziekenhuis)behandeling over meerdere jaren loopt?
Als jouw behandeling in 2023 start, dan verrekenen wij deze behandeling met jouw eigen risico van 2023. Ook als de behandeling pas in 2024 stopt.
Ziekenhuizen declareren hun zorg met een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie). De DBC staat voor het geheel aan zorg die je ontvangt. Van zorgvraag tot diagnose en behandeling. De startdatum van een behandeling bepaalt met welk jaar wij jouw eigen risico verrekenen. Als je bijvoorbeeld in december 2023 geopereerd wordt en in januari 2024 het ziekenhuis verlaat, dan verrekenen wij de kosten met het eigen risico van het jaar 2023.

Een DBC-traject mag maximaal 120 dagen duren. In sommige gevallen wordt een DBC eerder afgesloten. Bijvoorbeeld 42 dagen nadat je geopereerd bent of 90 dagen na de opening van een DBC bij een poliklinische behandeling zonder operatie. Duurt jouw behandeling langer? Dan wordt een vervolg-DBC gestart. Dit kan ook voorkomen als je bijvoorbeeld na 120 dagen nog een nacontrole hebt in het ziekenhuis.

Let op! Als die DBC's in verschillende jaren worden geopend, dan houden wij tweemaal eigen risico in en niet eenmaal. Je moet dan zowel het eigen risico van 2023, als het eigen risico van 2024 betalen. Je kunt altijd navragen of en wanneer er een vervolg-DBC wordt gestart bij jouw behandelaar in het ziekenhuis.

Eigen risico

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over jouw zorgverzekering automatisch in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort onze eerste nieuwsbrief en informatie over ons aanbod voor 2023. Dit aanbod kun je vanaf 15 november vinden op aanvragen.aevitae.com!