Kunnen we helpen?

Zorg in het buitenland

Ga je op vakantie naar het buitenland? Of verblijf je tijdelijk in het buitenland voor werk of stage? Dan is jouw zorgverzekering in principe ook in het buitenland geldig. Maar er gelden vaak andere voorwaarden en tarieven. Jouw Nederlandse zorgverzekering blijft alleen geldig als je korter dan 1 jaar voor vakantie, werk of stage in het buitenland verblijft. Ga je in het buitenland wonen, werken of studeren voor een periode langer dan 1 jaar? Dan gelden andere regels.

Spoedeisende hulp nodig? 

Heb je medische hulp nodig in het buitenland? Bel dan altijd eerst met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. Je vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale ook op de Europese gezondheidskaart (EHIC).

Aantonen dat je verzekerd bent

Om te voorkomen dat je grote bedragen moet voorschieten, moet je bij zorgverleners in het buitenland aantonen dat je een Nederlandse zorgverzekering hebt. Dit is vooral belangrijk als je naar het ziekenhuis moet, aangezien die kosten snel oplopen. Hoe je aantoont dat je verzekerd bent, verschilt per land.

 • Neem altijd de EHIC mee als verzekeringsbewijs. Op de pas staat het telefoonnummer waarmee je ons vanuit het buitenland kunt bereiken.
 • Ga je naar Turkije, Tunesië, Marokko, Bosnië en Hercegovina, Montenegro, Macedonië, Servië of de Kaapverdische Eilanden? Dan moet je vóór jouw reis het Verdragsformulier E111 aanvragen.
 • Ga je naar Cuba, Rusland, Wit-Rusland of Zuid-Afrika? Dan heb je een Engelstalige verzekeringsverklaring nodig. Neem ook hiervoor contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Wat is spoedeisende hulp?

Dit betreft zorg die redelijkerwijs niet is uit te stellen tot terugkeer in Nederland of die bij vertrek naar het buitenland niet te voorzien was. Hierbij valt te denken aan acute opname bij een hartaanval.

In geval van spoedeisende zorg heeft u vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding conform het gemiddeld in Nederland geldend tarief. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, dan kan deze worden aangevuld vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

 

Spoedeisende hulp nodig?
In geval van ziekenhuisopname dient u binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kunt u ook terugvinden op de Europese Gezondheidskaart (EHIC).

Wat betalen we bij spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn 2 regelingen voor vergoeding:

 1. Volgens uw basisverzekering en aanvullende verzekering
 2. Volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, bijvoorbeeld met de Europese gezondheidskaart (EHIC)

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering?

We betalen maximaal 100% van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:

 • met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland tijdens vakantie, studie of werk met een verblijfsduur van maximaal 365 dagen.
 • deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon.

U betaalt eigen risico.

 

Wat betalen we uit de aanvullende verzekering of reisverzekering?

Dit is afhankelijk van uw aanvullend pakket. Kijk in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering of u recht heeft op de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae. Indien deze niet dekkend tot kostprijs is, raden wij u aan om een reisverzekering met medische module af te sluiten.

Wat is niet- spoedeisende zorg?

Niet-spoedeisende zorg is zorg die u vooraf kunt plannen.

Op welke vergoeding heb ik recht bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:

 • zorg uit uw basisverzekering bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland;
 • zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, met het S2 formulier.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van uw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaalt u de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaalt u eigen risico.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij niet-gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van uw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaalt u de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaalt u eigen risico.

 

Wat regelt u zelf bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

U heeft vooraf een verwijzing en medische indicatie nodig van uw huisarts of specialist. Hiermee kunt u bij ons een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier en stuur de verwijzing van uw huisarts of specialist mee. Wij vertellen u dan precies welk bedrag wij betalen.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij expertisebehandelingen?

Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. U betaalt eigen risico.

 

U heeft vooraf toestemming van ons nodig

Vul het aanvraagformulier in en stuur de verwijzing van uw specialist mee.

 

Waar heeft u recht op met het S2 formulier?

Met het document S2 kunt u aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor uw geplande behandeling als u verblijft in:

 • De EU
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • Zwitserland

Dit recht heeft u op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. U krijgt het S2 van ons als wij u toestemming geven voor uw behandeling.

 

Wat krijgt u betaald met het S2?

U krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar u verblijft. U betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijgt u een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

 

Wat krijgt u niet betaald met het S2?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren uw S2 daarom meestal niet.

Wat krijgt u betaald met de EHIC?

Als u Europees burger bent en tijdens een kort verblijf (bijv. voor vakantie, zakenreis of studie) in een ander Europees land (in dit geval een van de 28 Europese-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) ziek wordt, heeft u recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot u weer thuis bent. U heeft recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar u verblijft.

 

Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land. Ook staat het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.

 

Heeft u geen Europese zorgpas of kunt u de kaart niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men u de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat u de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij uw eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.

 

EHIC app

Op de website van de Europese Commissie kunt u de EHIC app downloaden. Via deze app kunt u per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat u moet doen om zorg te krijgen. Ook vindt u in de app informatie over alarmnummers.

Welk bewijs van verzekering heeft u in het buitenland nodig?

Niet elk land herkent een digitale zorgpas als verzekeringsbewijs. Controleer daarom voor vertrek of u een European Health Insurance Card (EHIC) of een ander verzekeringsbewijs nodig heeft. De EHIC is persoonsgebonden en gratis. De geldigheidsduur staat rechtsonder op de EHIC. Gaat u naar het buitenland en heeft u geen EHIC of is de geldigheid van uw EHIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. U krijgt dan de combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen) binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

Veelgestelde vragen
Danny
Tom
Bianca
Lisette

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.