Kunnen we helpen?

Planbare zorg

In een aantal gevallen is zorg in het buitenland niet spoedeisend. Onderstaande zorg valt hieronder:

 • Niet spoedeisende zorg: zorg die redelijkerwijs kan worden uitgesteld tot terugkeer in Nederland;
 • Planbare zorg: je weet voor vertrek naar het buitenland dat je medische zorg nodig zult hebben;

Het vergeten of onvoldoende meenemen van geneesmiddel valt onder planbare zorg,  je weet voor vertrek naar het buitenland dat je geneesmiddelen of testmaterialen nodig zult hebben.

In bovenstaande gevallen heb je recht op een vergoeding conform het niet gecontracteerd Nederlands tarief. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, komt het verschil tussen kosten en vergoeding voor jouw eigen rekening.

Planbare zorg? Vraag toestemming

Ga je gericht naar het buitenland voor planbare zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan heb je vooraf onze toestemming nodig. Zonder toestemming krijg je de kosten niet vergoed. Neem hiervoor contact met ons op of gebruik het Aanvraagformulier medische behandeling buitenland. Ga je voor behandeling naar een gecontracteerde zorgverlener in België of Duitsland? Dan stuurt de zorgverlener rechtstreek de nota naar ons en krijg je 100% van het in Nederland gehanteerde tarief uit de basisverzekering vergoed.

Verzekerden kunnen zich overal binnen de Europese Unie (EU) medisch laten behandelen (vrij verkeer van personen). Voor meer informatie verwijzen wij je naar de site van het Nationale Contactpunt grensoverschrijdende zorg (NCP).

Raadpleeg jouw polisvoorwaarden

Zorg in het buitenland komt enkel voor vergoeding in aanmerking indien deze onder de dekking van de basisverzekering valt en dus ook in Nederland vergoed wordt. Wil jij weten welke zorg in de basisverzekering is opgenomen? Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van je basisverzekering.

Veelgestelde vragen

Wat is niet- spoedeisende zorg?

Niet-spoedeisende zorg is zorg die je vooraf kunt plannen.

Op welke vergoeding heb ik recht bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:

 • zorg uit de basisverzekering bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland;
 • zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar je de zorg krijgt, met het S2 formulier.

Wat betalen we uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?

Deze kosten vergoeden wij volledig, mits er een verwijzing is vanuit jouw behandelaar. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.

Wat betalen we uit de basisverzekering bij niet-gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van jouw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaal je de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.

 Wat regel je zelf bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Je hebt vooraf een verwijzing en medische indicatie nodig van je huisarts of specialist. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je eerst een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de volgende documenten mee:

 • verwijzing van je huisarts of specialist mee. Wij vertellen je dan precies welk bedrag wij betalen.
 • medische indicatoe
 • offerte
 • behandelplan

Wat betalen we uit de basisverzekering bij expertisebehandelingen?

Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. Je betaalt eigen risico. Ook hiervoor moet je eerst een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de bovengenoemde documenten mee als je de aanvraag instuurt.

Waar heb je recht op met het S2 formulier?

Ontvang je graag een S2 document? Geef dit dan duidelijk aan op jouw aanvraagformulier. Wij sturen dit formulier namelijk niet automatisch naar je toe. Met het document S2 kun je aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor jouw geplande behandeling als je verblijft in:

 • De EU
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • Zwitserland

Dit recht heb je op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. Je krijgt het S2 van ons als wij je toestemming geven voor de behandeling.

Wat krijg je betaald met het S2?

Je krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar je verblijft. Je betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijg je een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

Wat krijg je niet betaald met het S2?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren jouw S2 daarom meestal niet.

Lisette
Bianca
Pascal
Danny

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over jouw zorgverzekering automatisch in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort onze eerste nieuwsbrief en informatie over ons aanbod voor 2023. Dit aanbod kun je vanaf 15 november vinden op aanvragen.aevitae.com!