Kunnen we helpen?
07 december 2023

Alles wat je als werkgever moet weten over de Whk-beschikking 2024

Eind november zijn de Whk-beschikkingen (Gedifferentieerde Premie Werkhervattings-kas) verstuurd vanuit de Belastingdienst. Deze Whk-beschikking is een brief die wordt verstuurd naar werkgevers en heeft betrekking op de premies die werkgevers moeten betalen voor de Werkhervattingskas. In dit blog vertellen wij je alles wat je als werkgever moet weten over deze brief.

De "werkhervattingskas" (Whk) is een Nederlandse regeling die de financiering van de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) en Ziektewet regelt. Werkgevers in Nederland dragen premies af aan de Whk om de kosten van arbeidsongeschiktheid en ziekte te dekken. Deze premies worden gebruikt om uitkeringen te financieren voor (ex-)werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn (WGA) of ziek zijn (Ziektewet).

De Whk-brief informeert werkgevers over de hoogte van deze premies en worden berekend op basis van het individuele arbeidsongeschiktheidsrisico van de werknemers in dienst van de werkgever. Werkgevers betalen deze premies aan de Belastingdienst.

Hoe wordt de hoogte van de Whk-premie bepaald?

De premiehoogte wordt bepaald aan de hand van het zogenaamde "individuele risicopercentage" van de werkgever. Dit risicopercentage is gebaseerd op het aantal arbeidsongeschikte (ex-) werknemers van de werkgever in een bepaalde periode. Hoe hoger het risicopercentage, hoe meer premie een werkgever moet betalen. De Whk-brief geeft inzicht in dit risicopercentage en de premiebedragen die de werkgever verschuldigd is.

Controleer de Whk-brief zorgvuldig

Het is belangrijk dat jij als werkgever de Whk-brief zorgvuldig controleert. De hoogte van de premie varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van de arbeidsongeschiktheidsrisico's binnen je bedrijf.

Ook is het aan te raden om, bij instroom, de instroomlijsten op te vragen bij het UWV. Dit jaar is dit extra van belang, omdat nu voor het eerst werknemers van 60 jaar en ouder die in 2022 zijn ingestroomd, niet meegerekend mogen worden in de Whk-premie.

Je kunt bezwaar aantekenen tegen deze beschikking. Belangrijk is dat binnen zes weken na dagtekening schriftelijk gedaan wordt. Dus twijfel jij of de premie juist is? Teken dan tijdig bezwaar aan. Onze afdeling Relatiebeheer kan jou adviseren indien je twijfelt over de juistheid van jouw beschikking. Je kunt hen bereiken door een e-mail te sturen naar relatiebeheer@aevitae.com.

Is eigenrisicodragerschap interessant voor jou?

In plaats van premie te betalen aan de Belastingdienst, kun je dit risico zelf dragen. Werkgevers in Nederland hebben de mogelijkheid om eigenrisicodrager te worden voor de WGA en/of Ziektewet. Dit risico is te verzekeren bij een private verzekeraar. Hierdoor wordt de werkgever zelf verantwoordelijk  voor het betalen van uitkeringen aan arbeidsongeschikte werknemers. Naast premie is het ook belangrijk dat een verzekeraar de werkgever goed ondersteunt bij het voorkomen van instroom. Wij doen dat met Aevitae Bedrijfszorg.

Met andere woorden, een bewuste keuze voor eigenrisicodragerschap heeft gevolgen voor de gedifferentieerde premie die een werkgever moet betalen maar ook voor het verzuimbeleid.

Wil jij hier meer over weten? Wij kunnen een analyse voor je uitvoeren om na te gaan of eigenrisicodragerschap een optie voor je is. Je hebt dan nog tot 1 april 2024 om dit door te geven aan de Belastingdienst.

Neem contact met ons op