Kunnen we helpen?

Veelgestelde vragen

Op zoek naar meer informatie? Hier vind je alle veelgestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op door het contactformulier in te vullen of door ons te bellen.

Snel naar categorieën

Algemeen

Mijn Aevitae

Hoe kan ik inloggen in Mijn Aevitae?

U kunt op twee manieren inloggen in Mijn Aevitae. Met iDIN logt u in bij Mijn Aevitae met de vertrouwde inloggegevens van uw bank. Zo hoeft u minder gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden.

 

Ondersteunt uw bank (nog) geen iDIN? Dan kunt u inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hebt u nog geen gebruikersnaam? Dan kunt u deze aanvragen bij onze Service Desk.

Wat is iDIN?

iDIN is ontwikkeld door de banken voor consumenten. U kunt met iDIN veilig en op dezelfde manier inloggen, u identificeren en/of uw leeftijd bevestigen bij overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen en webwinkels. Met iDIN logt u in bij Mijn Aevitae met de vertrouwde inloggegevens van uw bank. Zo hoeft u minder gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Meer over het inloggen met iDIN leest u hier en op de website van iDIN.

Hoe werkt de berichtenbox?

Al uw documenten staan online verzameld in de berichtenbox in Mijn Aevitae, welke 24/7 bereikbaar is. Ook uw oude berichten hebben wij hier voor u klaargezet.

 

Als u nu nog papieren post ontvangt, zetten wij uw oude en nieuwe correspondentie ook digitaal voor u klaar in de berichtenbox. Zo staan al uw berichten overzichtelijk op één plaats verzameld. Stapt u over van papieren post naar digitale correspondentie? Dan heeft u ook alle historie, die u voorheen per post ontving, in uw digitale berichtenbox. Wel zo handig!

 

Staat er een nieuw bericht voor u klaar? Dan ontvangt u per e-mail een notificatie.

Waarom ontvang ik mijn notificatie per post?

Wanneer wij geen óf een foutief e-mailadres van u hebben geregistreerd, ontvangt u van ons een papieren notificatie. Na het ontvangen van deze notificatie kunt u inloggen in Mijn Aevitae en uw e-mailadres verifiëren, aanpassen of toevoegen. Hierna kunt u het bericht dat wij voor u hebben klaargezet lezen in uw berichtenbox.

 

Wilt u zo vriendelijk zijn om uw e-mailadres zo snel mogelijk na het ontvangen van deze notificatie te updaten? Zo voorkomt u dat u correspondentie misloopt.

Ik wil of kan mijn berichten niet digitaal ontvangen, wat nu?

Heeft u geen computer of internet, en kunt u daarom uw berichten niet digitaal ontvangen? Dan is het mogelijk om uw berichten alsnog per post te ontvangen. U kunt hier uw voorkeur aan ons doorgeven. Wij zullen uw aanvraag binnen 7 werkdagen in behandeling nemen. Het kan zijn dat u in de tussentijd alsnog digitale correspondentie ontvangt. Deze kunnen wij uiteraard per post nasturen.

Ik heb per e-mail een notificatie ontvangen, wat nu?

U ontvangt van ons een notificatie zodra er een of meerdere berichten voor u klaarstaan in Mijn Aevitae. Om deze berichten te lezen gaat u naar Mijn Aevitae en logt u in met iDIN of uw gebruikersnaam en wachtwoord. De correspondentie die wij voor u hebben klaargezet vindt u terug in uw berichtenbox.

Hoe kan ik Mijn Aevitae als webapp installeren?

U kunt Mijn Aevitae opslaan als app op uw mobiele apparaat. Deze Mijn omgeving kunt u altijd en overal raadplegen, zowel op Android apparaten als iPhones of iPads. De instructie leest u hier: Mijn Aevitae als App

Waarom kan ik de Aevitae ZorgApp niet activeren?

Enkel bestaande gebruikers van de Aevitae ZorgApp kunnen deze blijven gebruiken zolang het mobiele apparaat deze ondersteunt en de app is aangeboden in de App Store en Google Play Store. Nieuwe gebruikers raden wij aan Mijn Aevitae als webapp te installeren. Deze kunt u eenvoudig opslaan op uw mobiele apparaat. Hier vindt u de instructie.

Alle vragen over mijn aevitae

SmartLockr

Ik heb een bericht ontvangen van SmartLockr uit naam van Aevitae. Is dit veilig?

Ja, om veilig met jou te communiceren maken wij soms gebruik van SmartLockr. Vaak is dat niet nodig. Privacygevoelige documenten, zoals een polisblad of bericht van vergoeding, download je namelijk rechtstreeks in Mijn Aevitae.

Toch komt het weleens voor dat wij een privacygevoelig document per e-mail verzenden. Dit doen wij alleen als jij als klant hier specifiek om vraagt. In dit geval zul jij voor het ontvangen van een e-mail een extra stap moeten zetten, bijvoorbeeld door het invullen van een wachtwoord. Zo weten we namelijk zeker dat er geen data in verkeerde handen valt.

Je ontvangt in dit geval een e-mail van de afzender Secure Communication Aevitae (noreply@aevitae.com)

Klik hier voor meer informatie over SmartLockr.

 

Hoe open ik het bericht dat ik van SmartLockr heb ontvangen?

Op de volgende manier kun jij e-mails en bestanden die je van ons ontvangt via SmartLockr eenvoudig openen:

1. Als ontvanger krijg je een e-mail van Secure Communication Aevitae (noreply@aevitae.com) waarin staat dat je een bericht hebt ontvangen. Om
dit bericht te lezen, klik je op de groene knop “Open bericht”.
2. Je komt dan op een pagina waar je op “Verzend mijn wachtwoord” kunt klikken.
3. Je krijgt hierna het wachtwoord toegestuurd per e-mail of per sms. Dit kun je vervolgens gebruiken om het bericht uit de eerste e-mail te openen en te lezen.

Door het wachtwoord apart te versturen, weten we zeker dat je gegevens onderweg niet in verkeerde handen kunnen vallen.

Zorgverzekeringen

Corona

Moet ik betalen voor de vaccinatie tegen corona?

Nee, u hoeft hier niet voor te betalen. U hoeft ook geen rekening bij ons te declareren. De vaccinatie tegen corona is in Nederland gratis en opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Ik heb nog steeds last van klachten na Corona. Wat krijg ik vergoed?

Bent u ziek geweest door het coronavirus en heeft u nog steeds last van ernstige klachten? Dan krijgt u vanuit de basisverzekering herstelzorg vergoed, zoals fysiotherapie en ergotherapie. Dit zijn extra behandelingen bovenop de reguliere vergoeding vanuit de basisverzekering. U krijgt deze herstelzorg tot 1 augustus 2022 vergoed. Voor deze zorgsoorten is er sprake van herstelzorg na corona. 

 • Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
 • Ergotherapie: maximaal 10 uur
 • Dieetadvisering: maximaal 7 uur
 • Logopedie: de zorg die nodig is

U krijgt deze zorg alleen vergoed als u:

 • tijdens uw herstel last heeft van ernstige klachten of beperkingen.
 • een verwijzing heeft van uw huisarts of medisch specialist.
 • deelneemt aan het onderzoek naar het effect van de herstelzorg.
 • binnen 1 maand na de verwijzing start met de behandeling.

Weten welke zorg er nog meer wordt vergoed vanuit de basisverzekering? Klik hier voor een compleet overzicht.

Algemeen

Hoe kan ik de algemene verzekeringsvoorwaarden en vergoedingenoverzichten ontvangen?

U kunt deze zelf downloaden via Mijn Aevitae. Ontvangt u de voorwaarden en/of vergoedingsoverzichten liever per post? Neem dan contact met ons op.

Wat is het verschil tussen een verzekeringnemer en een verzekerde?

De verzekeringnemer is degene die de verzekeringsovereenkomst met Aevitae is aangegaan. Een verzekerde is een persoon die verzekerd is van zorg en als ‘verzekerde’ op de zorgpolis staat. Een verzekerde hoeft niet zelf de verzekeringsovereenkomst te hebben afgesloten. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen.

Wat is een marktconform tarief?

Dit tarief is het tarief dat in de Nederlandse marktomstandigheden redelijk is voor een bepaalde behandeling. Om het tarief vast te stellen, wordt er gekeken naar welke bedragen zorgverleners in rekening brengen voor dezelfde behandeling. Soms rekent een zorgverlener meer dan het marktconform tarief. In dat geval vergoeden wij niet het hele bedrag. De kosten die boven het markconform tarief uitkomen worden niet door de zorgverzekering vergoed.

Hoe bepalen jullie het gemiddeld gecontracteerd tarief?

Wij maken met zorgverleners afspraken over het tarief voor bepaalde zorg. Bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis. Het gemiddelde van alle afgesproken tarieven voor deze zorg, noemen we het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Alle vragen over algemeen

Aanvragen, wijzigen, opzeggen

Hoe kan ik een verzekering bij Aevitae afsluiten?

U kunt online uw premie berekenen en een verzekering bij ons afsluiten. Heeft u hulp of advies nodig bij het maken van uw keuze? Neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik een kind of partner bijschrijven?

U kunt uw kind of partner zelf bijschrijven op uw polis. Dit doet u gemakkelijk en snel via Mijn Aevitae.

 

Hetzelfde geldt voor het aanmelden van een pasgeboren kind. Laat de baby binnen 4 maanden bijschrijven op uw polis. Alle kinderen tot 18 jaar zijn, na aanmelding, gratis meeverzekerd met de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering.

Wanneer kan ik de zorgverzekering opzeggen?

Uiterlijk 31 december van ieder jaar kunt u uw verzekering opzeggen. De opzegging gaat in per 1 januari. Voor 1 februari moet u een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. Er zijn een paar situaties waarbij u ook tussentijds kunt opzeggen: 

 • Wijziging van de premie of polisvoorwaarden
  Als Aevitae tussentijds de premie of de polisvoorwaarden wijzigt in uw nadeel, mag u uw verzekering opzeggen. Dit geldt niet wanneer het om een wettelijke wijziging gaat. Over een wijziging van de premie of voorwaarden informeren wij u altijd van tevoren. U heeft dan 1 maand de tijd om op te zeggen (vanaf de dag waarop de wijziging ingaat). Dit geldt niet wanneer het om een wettelijke wijziging gaat.

 • U verandert van werkgever
  Als u van baan verandert en via uw nieuwe werkgever een andere collectieve zorgverzekering afsluit, kunt u uw huidige verzekering ook tussentijds opzeggen. U heeft hiervoor 1 maand de tijd vanaf de dag dat u uit dienst treedt bij uw huidige werkgever.

 • U gaat scheiden
  Gaat u scheiden? En staan u en uw partner op één zorgpolis? Dan wordt de partner die meeverzekerd is, van de polis afgehaald. Deze partner kan zelf een polis bij Aevitae afsluiten of overstappen naar een andere verzekeraar. Voor de verzekeringnemer verandert er verder niets.

 • Uw verzekeringsplicht stopt 
  Verhuist u naar het buitenland of ontvangt u niet langer inkomsten uit Nederland? Dan kan het zijn dat u in Nederland niet langer verzekeringsplichtig bent. Om uw verzekeringsplicht vast te stellen kunt u het toetsingsformulier verzekeringsplicht invullen. Het formulier kunt u vervolgens via het contactformulier indienen.

In de polisvoorwaarden staan alle regels voor het (tussentijds) opzeggen van de verzekering in detail beschreven.

Hoe zeg ik mijn zorgverzekering op?

U kunt uw zorgverzekering alleen schriftelijk opzeggen. Dit kan via het contactformulier, via de e-mail óf per post.

 

Wilt u alleen een aanvullende verzekering opzeggen? Dat kunt u zelf doen via Mijn Aevitae.

Ik treed uit dienst bij mijn werkgever. Kan ik overstappen naar een andere verzekeraar?

Ja, dat kan, maar alleen als u via uw nieuwe werkgever een andere collectieve verzekering afsluit. Vanaf de dag dat u uit dienst treedt, heeft u 1 maand de tijd om uw zorgverzekering op te zeggen.

Zijn mijn partner en kinderen automatisch verzekerd als ik mij verzeker?

Nee, dit gebeurt niet automatisch. Maar u kunt uw gezinsleden wel eenvoudig toevoegen aan uw polis. Dit kunt u zelf regelen in Mijn Aevitae of neem contact met ons op. 

 

Hetzelfde geldt voor het aanmelden van een pasgeboren kind. Laat de baby binnen 4 maanden bijschrijven op uw polis. Alle kinderen tot 18 jaar zijn, na aanmelding, gratis meeverzekerd met de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering.

Ik wil me aanmelden bij Aevitae. Moet ik mijn huidige verzekering alvast opzeggen?

Dat hangt ervan af. Als u zich voor 31 december bij Aevitae aanmeldt, hoeft u niet zelf op te zeggen. Aevitae zegt dan de oude zorgverzekering op van u en de personen die u meeverzekert. Wacht u met aanmelden tot januari, dan moet u wel zelf uw oude zorgverzekering opzeggen. Dat moet namelijk uiterlijk op 31 december. U heeft dan tot 1 februari de tijd om zich bij Aevitae aan te melden. Uw nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in.

Wat betekent acceptatieplicht?

Dit is de wettelijke plicht die alle zorgverzekeraars hebben om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Ongeacht leeftijd of gezondheid. Voor aanvullende en tandartsverzekeringen geldt geen acceptatieplicht.

Mag Aevitae weigeren mij te verzekeren?

Nee, voor de basisverzekering mogen zorgverzekeraars niemand weigeren. U kunt dus altijd een basisverzekering afsluiten bij Aevitae, ongeacht uw leeftijd of gezondheid. Voor aanvullende en tandartsverzekeringen geldt deze acceptatieplicht niet en mogen zorgverzekeraars wel medische selectie toepassen. In de praktijk past Aevitae zelden medische selectie toe.

Er is wel een uitzondering. Heeft u fraude gepleegd of uw premie niet betaald? En heeft Aevitae uw zorgverzekering daarom beëindigd? Dan mogen wij u 5 jaar lang weigeren. In dat geval moet u zich verzekeren bij een andere zorgverzekeraar.

Hoe lang is de doorlooptijd bij machtigingsaanvragen?

Wij beoordelen een machtigingsaanvraag binnen 10 werkdagen.

Alle vragen over aanvragen, wijzigen, opzeggen

Overstappen

Word ik bij Aevitae toegelaten?

Gebruikt(e) u veel zorg? Geen probleem. U bent altijd welkom bij Aevitae. We accepteren iedereen voor de basisverzekering. Voor een aantal hogere aanvullende (tandarts)verzekeringen geldt wel medische selectie. We vragen u dan om een formulier in te vullen. Komt u niet door onze medische selectie heen? Dan kunt u altijd terug naar uw oude verzekeraar of kiezen voor een aanvullende (tandarts)verzekering waar geen medische selectie voor geldt. Als u bij ons een aanvullende (tandarts) verzekering afsluit waarvan de dekking vergelijkbaar is met uw huidige verzekering, dan wordt u zonder medische selectie toegelaten.

Moet ik mijn zorgverleners informeren dat ik overstap?

Nee, dat hoeft niet. Via ons systeem stellen wij alle zorgverleners op de hoogte van uw overstap naar Aevitae.

Moet ik mijn overstap zelf regelen?

Nee, als u zich uiterlijk 31 december bij ons aanmeldt, zeggen wij uw oude zorgverzekering op. Weer een zorg minder voor u! Wilt u zich na 31 december aanmelden? Dan moet u wél zelf uw oude zorgverzekering opzeggen.

Wat als ik de premie voor januari al heb betaald?

Heeft u de premie voor januari al betaald aan uw huidige verzekeraar? Dan stort de verzekeraar dit automatisch aan u terug.

Kan ik bij mijn huidige zorgverlener onder behandeling blijven?

Bent u onder behandeling in een ziekenhuis en gaat de behandeling volgend jaar verder? Dan heeft uw overstapt naar Aevitae geen enkele invloed op uw behandeling. De ingangsdatum van de behandeling in het ziekenhuis bepaalt welke verzekeraar de zorg vergoedt.

 

Gaat het om zorg die niet in het ziekenhuis plaatsvindt, check dan via de Zorgzoeker of uw zorgverlener gecontracteerd is.

Neemt Aevitae mijn machtiging van mijn oude verzekeraar over?

Heeft u een machtiging voor zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dan hoeft u niet opnieuw toestemming te vragen. Wel moet u een kopie van die machtiging naar Aevitae sturen. Wij sturen u dan een nieuwe versie met dezelfde geldigheid. Pas wanneer die geldigheidsduur is verstreken, moet u een nieuwe aanvraag doen. Uw behandelaar kruist dan aan dat het om een verlengingsaanvraag gaat.

 

Is er voor een vergoeding uit de aanvullende verzekering vooraf toestemming nodig? Dan moet u een nieuwe aanvraag bij ons indienen.

 

Let op! Heeft u via uw oude verzekeraar een hulpmiddel in bruikleen? Dan dient u bij een overstap naar Aevitae uw oude verzekeraar te vragen om Aevitae een overnamebod te doen met de restwaarde van het hulpmiddel. Lukt dat niet? Laat het ons weten! Wij sturen uw oude verzekeraar dan een brief om een overnamebod voor u op te vragen. Heeft u een hulpmiddel in eigendom? Dan hoeft u niets te doen.

Neemt Aevitae mijn Persoonsgebonden Budget (zvw-pgb) van mijn oude verzekeraar over?

Stapt u over naar Aevitae en heeft u bij uw oude verzekeraar een persoonsgebonden budget? En is uw toekenningsverklaring nog geldig? Dan neemt Aevitae deze toekenningsverklaring over tot maximaal de einddatum van de indicatie. U dient deze toekenningsverklaring zelf naar ons op te sturen. Het vermelde aantal uren voor verpleging en verzorging blijft gelijk. De hoogte van de vergoeding voor deze uren kan afwijken omdat iedere zorgverzekeraar haar eigen tarieven hanteert. Wij adviseren u om deze toekenningsverklaring te bewaren zolang hij geldig is. Na overstap gelden verder de voorwaarden uit het reglement Zorgverzekeringswet persoonsgebonden budget.

Alle vragen over overstappen

Zorgpas

Wanneer krijg ik mijn zorgpas?

De zorgpas is geen legitimatiebewijs. Daarom is het tonen van een zorgpas niet nodig voor zorg in Nederland. Bezoekt u een zorgverlener in Nederland? Dan vraagt deze naar een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Hiermee zoekt de zorgverlener uw verzekering op in het landelijk declaratiesysteem.

Het aanvragen van de plastic zorgpas is wel belangrijk wanneer u een Europese gezondheidskaart (EHIC) nodig heeft. U kunt deze aanvragen in Mijn Aevitae. U krijgt dan de combipas (zorgpas en EHIC ineen) binnen 10 werkdagen thuis gestuurd.

 

Vanaf wanneer en hoe lang is mijn zorgpas geldig?

De pas is geldig zolang u bij Aevitae verzekerd bent en zolang de gegevens op uw zorgpas kloppen.

Wanneer heb ik de zorgpas nodig?

Bezoekt u een zorgverlener in Nederland? Dan vraagt de zorgverlener naar een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Hiermee zoekt de zorgverlener uw verzekering op in het landelijk declaratiesysteem.

 

In EU/EER-landen, Zwitserland en Australië moet u de Europese gezondheidskaart (EHIC) laten zien als u medische zorg nodig heeft. Bel altijd eerst met onze alarmcentrale als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. U vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.

 

Ik heb nog een plastic zorgpas, is deze nog geldig?

Als u nog een plastic zorgpas heeft, kunt u deze gewoon gebruiken. De pas blijft geldig zolang u bij Aevitae verzekerd bent en zolang de gegevens op uw zorgpas kloppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vervaldatum en/of het polisnummer.

Kan ik mijn zorgpas ook in het buitenland gebruiken?

In EU/EER-landen, Zwitserland en Australië moet u de Europese gezondheidskaart (EHIC) laten zien als u medische zorg nodig heeft. Bel altijd eerst met onze alarmcentrale als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor u klaar. U vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.

Op mijn pas staat een UZOVI-code, wat is dat?

Elke zorgverzekeraar heeft een eigen UZOVI-code. Aan de hand van de UZOVI-code weet de zorgverlener naar welke zorgverzekeraar de nota gestuurd kan worden. De UZOVI-code van EUCARE is 3360.

Alle vragen over zorgpas

Basisverzekering

Voor wie geldt de verplichte basisverzekering?

Voor alle inwoners van Nederland geldt een verzekeringsplicht: u bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat bepaalt de Zorgverzekeringswet. Ook als u niet in Nederland woont, maar wel inkomsten heeft uit Nederland, kan de Zorgverzekeringswet voor u gelden.

 

Als u een verzekeringsplicht heeft, moet u binnen 4 maanden een zorgverzekering afsluiten.

 

Specifieke gevallen:

 • Gemoedsbezwaarden
  Heeft u principiële bezwaren tegen de basisverzekering? Dan bent u ‘gemoedsbezwaard’ en mag u de verzekering weigeren. U moet zich dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ontheffing van uw premieplicht aanvragen. In plaats van premie betaalt u dan een vervangende belasting, die terechtkomt bij het Zorginstituut Nederland.
 • (Ex-)Militairen
  Bent/Was u militair? Militairen in actieve dienst zijn automatisch verzekerd via een specifieke basisverzekering voor militairen. Zodra u uit dienst treedt, gaat de normale verzekeringsplicht gelden en moet u binnen 4 maanden een basisverzekering afsluiten.
 • Gedetineerden 
  Bent u gedetineerd? Dan moet u ons daarover schriftelijk informeren door een detentieverklaring op te sturen. Zolang u in een justitiële inrichting zit, wordt de zorgverzekering opgeschort (onderbroken). Het Ministerie van Justitie is tijdens uw detentie verantwoordelijk voor de zorg die u nodig heeft.
Wat is de basisverzekering Natura Select?

Onze goedkoopste basisverzekering! De premie is zo voordelig, omdat wij met geselecteerde zorgverleners speciale afspraken hebben gemaakt. Overweeg goed of de Basisverzekering Natura Select bij uw zorgbehoefte past. De precieze regels vindt u hier.

Heeft Aevitae volumeafspraken gemaakt of omzetplafonds afgesproken?

Elk jaar maken verzekeraars samen met zorgaanbieders afspraken over de zorg. Bijvoorbeeld over hoeveel behandelingen een zorgaanbieder dat jaar zal uitvoeren. En tegen welk bedrag. Er is dan maar beperkt toegang. Dit noemen we een omzetplafond. Door dit soort afspraken houden verzekeraars de kosten van zorg in de hand. Dat is belangrijk voor uw premie.

 

Bij de verzekeringen van EUCARE is er geen sprake van omzetplafonds. Met een EUCARE basisverzekering kunt u daarom het hele jaar door terecht voor zorg. Dit geldt voor alle basisverzekeringen van EUCARE.

Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?

Bij een naturapolis krijgt u de zorg alleen volledig vergoed als u naar zorgverleners gaat met wie wij een contract hebben afgesloten. Gaat u naar een andere arts, therapeut of ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekering slechts 80% van het gemiddeld gecontracteerd tarief. Met de Basisverzekering Natura Select krijgt u 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief bij ziekenhuizen die wij niet geselecteerd hebben. Bij overige zorgverleners zonder contract vergoedt de Basisverzekering Natura Select 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaalt u zelf.Bij een restitutiepolis kunt u zelf kiezen naar welke zorgverlener u gaat. Bij een restitutiepolis declareert u de kosten van zorg bij ons en vergoeden wij 100% het marktconforme tarief. Het marktconforme tarief is het tarief dat wij in Nederland redelijk passend vinden voor een bepaalde behandeling. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaalt u zelf.Heeft u een naturapolis en gaat u naar een gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt de zorgverzekering de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. U krijgt geen rekening en u hoeft niets voor te schieten of te declareren. Vandaar de naam ‘natura’. Heeft u een restitutieverzekering en gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet u vaak de rekening voorschieten. U declareert de kosten dan achteraf. Vandaar de naam ‘restitutie’.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de Basisverzekering Natura Select?
 1. Bij de Natura Select krijgt u 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij ziekenhuizen die wij niet hebben geselecteerd. Bij overige zorgverleners zonder contract krijgt u 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief.
 2. Een aantal hulpmiddelen bestelt u verplicht online. Dit zijn: visuele hulpmiddelen, mobiliteit, verpleging en verzorging op bed, diabetesmiddelen, stomamateriaal en incontinentiemateriaal.
 3. Deze basisverzekering is uitsluitend te combineren met een beperkt aantal aanvullende(tandarts) verzekeringen.
 4. Geen zorgplafond.

Kijk hier voor een volledige vergelijking met de andere basisverzekeringen.

Mag ik de Basisverzekering Natura Select kiezen?

Bent u nog niet verzekerd bij Aevitae?
De Basisverzekering Natura Select is mogelijk beschikbaar voor uw collectieve verzekering. Bekijk hier de mogelijkheden binnen uw collectieve zorgverzekering.

 

Bent u wel al verzekerd bij Aevitae?
In uw premietabel staat een overzicht van alle (basis)verzekeringen waaruit u kunt kiezen. Staat de Basisverzekering Natura Select in uw premietabel? Dan kunt u via Mijn Aevitae kiezen voor deze basisverzekering.

Staat de Basisverzekering Natura Select niet in de premietabel? Dan is het niet mogelijk deze basisverzekering af te sluiten binnen uw collectieve zorgverzekering.

Hoe weet ik welke aanvullende (tandarts)verzekering gecombineerd mag worden met de basisverzekering Natura Select?

Kijk op de premietabel die u heeft ontvangen samen met uw nieuwe polis voor komend jaar. Op de premietabel staat een overzicht van alle (tandarts)verzekeringen die u kunt kiezen in combinatie met de Basisverzekering Natura Select.

Alle vragen over basisverzekering

Aanvullende verzekeringen

Kan ik in de loop van het jaar een aanvullende verzekering afsluiten?

Nee, dat kan alleen per 1 januari van een nieuw kalenderjaar. 

 

Er zijn twee uitzonderingen:

 • Kinderen die 18 worden, kunnen tussentijds een aanvullende verzekering afsluiten.
 • Ontstaat uw verzekeringsplicht in de loop van het jaar? Bijvoorbeeld omdat u net in Nederland bent komen wonen? Dan moet u in de loop van het jaar een basisverzekering afsluiten. Tegelijk kunt u dan ook een aanvullende verzekering afsluiten.
Welke zorg valt onder een aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in de basisverzekering zit. Welke zorg dit precies is en hoeveel daarvan vergoed wordt, verschilt per aanvullende verzekering. Het gaat bijvoorbeeld om alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie, reizigersvaccinaties en brillen/contactlenzen.

Is het noodzakelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten?

Nee, u bepaalt zelf of u een aanvullende verzekering afsluit of niet. Een basisverzekering is verplicht, dat heeft de overheid bepaald. De zorg die onder de basisverzekering valt, is ook wettelijk vastgelegd. Maar dit geldt niet voor een aanvullende verzekering. Vindt u de dekking van de basisverzekering te beperkt? Of verwacht u zorgkosten te maken die niet door de basisverzekering vergoed worden? Dan kunt u zich aanvullend verzekeren. De aanvullende verzekering waar u uit kunt kiezen binnen uw collectiviteit staan op uw aanbieding en in Mijn Aevitae.

Geldt er een medische selectie bij aanvullende verzekeringen?

Dat kan, maar meestal niet. Als er toch een medische selectie geldt voor de verzekering die u wilt, moet u bij de aanvraag een vragenformulier invullen. Als u een verzekering kiest bij het berekenen van uw premie, wordt duidelijk aangegeven of hierbij sprake is van medische selectie.

Alle vragen over aanvullende verzekeringen

Tandartsverzekering

Kan ik in de loop van het jaar een tandartsverzekering afsluiten?

Nee, dat kan alleen per 1 januari van een nieuw kalenderjaar. 

 

Er zijn twee uitzonderingen:

 • Kinderen die 18 worden, kunnen tussentijds een tandartsverzekering afsluiten.
 • Ontstaat uw verzekeringsplicht in de loop van het jaar? Bijvoorbeeld omdat u net in Nederland bent komen wonen? Dan moet u in de loop van het jaar een basisverzekering afsluiten. Tegelijk kunt u dan ook een tandartsverzekering afsluiten.
Hanteert Aevitae een medische selectie voor een tandartsverzekering?

Dat kan. De tandartsverzekeringen die Aevitae aanbiedt, zijn bij een verzekerd bedrag vanaf € 1.000,- met medische selectie. Als u een verzekering kiest bij het berekenen van uw premie, wordt duidelijk aangegeven of hierbij sprake is van medische selectie. U moet dan bij de aanvraag een vragenformulier invullen.

 

Stapt u over naar Aevitae? En heeft u bij uw oude verzekeraar een tandartsverzekering met een vergelijkbare dekking? Dan is een medische selectie niet van toepassing. Als u online uw tandartsverzekering aanvraagt dan kunt u dat na het aanvraagproces bij ons aangeven. Wilt u weten of uw oude verzekering vergelijkbaar is? Neem dan contact met ons op.

18 jaar

Ik word 18 jaar. Wat betekent dit voor mijn zorgverzekering?

Als je 18 wordt, veranderen er een aantal dingen rondom je zorgverzekering:

 • Je bent niet meer gratis via je ouders verzekerd. Vanaf de maand na je 18e verjaardag moet je premie betalen voor je zorgverzekering. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18? Dan ben jij vanaf 1 juni verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben.
 • Je hebt een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Het eigen risico voor 2022 is € 385,-.
 • Je bent niet meer gratis verzekerd voor de tandarts. Het kan dus handig zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
 • Je hebt mogelijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag kan je aanvragen via de belastingdienst.

Vanaf 1 januari 2022 bieden wij Aevitae Young aan! Een zorgverzekering voor jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Klik hier voor meer informatie.

 

Kies je ervoor om een aanvullende- of tandartsverzekering af te sluiten of om deze te wijzigen? Dan gaat deze wijziging in per de dag dat je 18 wordt. De premie en het eigen risico gaan in op de 1ste van de maand nadat je 18 bent geworden. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18, en heb je een tandartsverzekering afgesloten? Dan gaat de dekking van deze tandartsverzekering in per 6 mei en kun je gebruik maken van de vergoeding. Vanaf 1 juni ben je premieplichtig en betaal je ook de premie voor dit pakket.

Kan ik tussentijds mijn zorgverzekering wijzigen als ik 18 word?

Ja, een aantal dingen kun je wijzigen op het moment dat je 18 wordt:

 • Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen of een nieuwe aanvullende verzekering afsluiten, zoals een tandartsverzekering. Stel je wordt op 6 mei 18 jaar, dan kun je de verzekering aanpassen tot 1 juli. Opzeggen kan tot 1 juni in dit voorbeeld.
 • Je kunt voor een vrijwillig eigen risico kiezen waardoor je ook korting op je zorgpremie ontvangt. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 500,- (bovenop je verplicht eigen risico van € 385,-), dan krijg je per maand € 20,- korting op je premie.

Een paar weken voor je 18e verjaardag sturen wij je een brief met de mogelijkheden. Wil je op basis hiervan iets wijzigen in je verzekering? Laat dit dan vóór je premieplichtig bent aan ons weten. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Vanaf 1 januari 2022 bieden wij Aevitae Young aan! Een zorgverzekering voor jongeren tussen de 18 en 29 jaar. Klik hier voor meer informatie.

Vanaf wanneer moet ik premie gaan betalen als ik 18 word?

Je moet premie betalen vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Tot die tijd ben je nog gratis via je ouders verzekerd. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18 jaar? Dan ben jij vanaf 1 juni verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben.

Betalingen

Hoe kan ik mijn premie betalen?

U kunt uw premie op verschillende manieren betalen:

 • Per automatisch incasso
  Hiervoor moet u Aevitae eerst toestemming geven. Als u een digitale polis heeft kunt u dit doen in Mijn Aevitae. Heeft u geen digitale polis? Dan kunt u het formulier Doorlopende machtiging SEPA downloaden. Stuur het formulier via het contactformulier naar ons toe. U kunt ook contact met ons opnemen. Wij sturen u het formulier dan per post toe.
 • Per iDeal-link via de e-mail
  Heeft u een digitale polis? Dan ontvangt u voor de betaling van uw zorgkosten een notificatiemail met een iDEAL link. Met iDEAL kunt u gemakkelijk en snel uw factuur betalen.
 • Factuur per post
  Ontvangt u de facturen liever per post? Dat kan! U kunt de factuur alsnog digitaal betalen met de QR-code. Let op! Voor een factuur per post wordt een toeslag van € 1,50,- per factuur in rekening gebracht.

Wilt u uw betaalwijze aanpassen? Dit kunt u gemakkelijk zelf doen via Mijn Aevitae of neem dan contact met ons op.

Wanneer / Hoe vaak moet ik premie betalen?

Bij EUCARE kunt u de premie per maand en per jaar betalen. Kiest u voor jaarbetaling? Dan krijgt u 1% korting op de totaalpremie.

Kan ik het eigen risico en de eigen bijdrage ook gespreid betalen?

Ja, alle rekeningen vanaf € 50,- kunt u bij Aevitae in termijnen betalen. Dus ook rekeningen voor het eigen risico en/of de eigen bijdrage. Een betalingsregeling kunt u aanvragen door contact met ons op te nemen. Het vooraf gespreid betalen van het eigen risico is helaas niet mogelijk.

Kan ik mijn regeling voor gespreid betalen tussentijds beëindigen of wijzigen?

Om de betalingsregeling te beëindigen of te wijzigen neemt u contact met ons op.

Wat is vroegsignalering?

Vroegsignalering is het vroegtijdig contact zoeken met verzekerden die hun vaste lasten niet meer (kunnen) betalen en het risico lopen op problematische schulden. Aevitae maakt een melding van betalingsachterstanden bij de gemeente. Het is onze plicht om dit te doen. De gemeente neemt vervolgens contact op met de hoofdverzekerde van de polis. Als u niet wilt dat wij uw betalingsachterstanden bij uw gemeente melden, geef dit dan aan ons door. Wilt u weten of uw gemeente is aangesloten bij Vroegsignalering of heeft u hulp nodig bij het oplossen van uw betalingsachterstanden? Kijk dan op de website van uw gemeente of neem contact met ze op.

 

Wanneer maken wij een melding?

Als de betalingsachterstand tussen de 30 en 100 dagen oud is melden wij deze bij uw gemeente (indien deze is aangesloten bij het Landelijk Convenant Vroegsignalering).

 

Hoe melden wij uw achterstand bij de gemeente?

Wij hebben de mogelijkheid om betalingsachterstanden bij de deelnemende gemeenten aan te leveren. Dit gebeurt met behulp van BKR (Vindplaats van Schulden) of via Inforing (RIS Vroeg Eropaf) waardoor uw gegevens op een veilige manier worden gedeeld. De geldende wet- & regelgeving staat ons toe uw persoonsgegevens en betalingsachterstanden met uw gemeente te delen.

 

Alle vragen over betalingen

Eigen risico

Wat is het eigen risico en hoe werkt het?

Maakt u gebruik van een basisverzekering? Dan heeft u een verplicht eigen risico. De zorg die wij vergoeden vanuit de basisverzekering verrekenen wij met het eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar een deel van de zorg zelf moet betalen. Dit heeft de overheid bepaald. In 2022 is het verplicht eigen risico € 385,-. Boven dit bedrag vergoedt de basisverzekering de zorgkosten.

 

Voorbeeld: U heeft in 2022 in totaal voor € 1000,- aan zorg uit de basisverzekering verbruikt. Dan moet u de eerste € 385,- zelf betalen. De kosten daarboven (€ 615,-) worden vergoed vanuit de basisverzekering.

 

U kunt ervoor kiezen om uw eigen risico te verhogen, in ruil voor een lagere premie. Dit is het vrijwillig eigen risico. U kunt het eigen risico met € 500,- vrijwillig eigen risico verhogen. Het totale eigen risico (verplicht + vrijwillig) is dus maximaal € 885,-. Bij een vrijwillig eigen risico ontvangt u tot wel € 20,- korting per maand op uw zorgpremie.

 

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Maakt u zorgkosten die wij vanuit de aanvullende verzekering vergoeden? Dan betaalt u geen eigen risico.

Wat verandert er in 2022 met betrekking tot het verplicht eigen risico?

In 2022 blijft het eigen risico € 385,-. Dit bedrag verandert niet.

Wat valt er allemaal onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die onder de basisverzekering valt. Dit zijn onder andere kosten van geneesmiddelen, medisch specialisten, ziekenhuisopname, psychologische zorg (GGZ), logopedie en hoortoestellen.

 

Maar er zijn uitzonderingen:

 • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Ketenzorg;
 • Een bezoek aan de huisarts*;
 • Verloskundige zorg**;
 • Kraamzorg***;
 • Hulpmiddelen die u in bruikleen heeft;
 • Verpleging en verzorging (thuiszorg/wijkverpleging);
 • Vervoer van een donor;
 • Nacontroles van een nier- of leverdonor (ook na 13 weken).
 • Gecombineerde leefstijlinterventies;
 • Stoppen-met-rokenprogramma en geneesmiddelen die zijn voorgeschreven als onderdeel van dit programma.

In deze gevallen worden de zorgkosten volledig vergoed. U hoeft dan geen eigen risico te betalen.

 

*             Let op: voert de huisarts laboratoriumonderzoek uit, dan geldt daarvoor wel het eigen risico.

**          Het eigen risico geldt wel voor andere zorg rondom zwangerschap en bevalling: geneesmiddelen, bloedonderzoek, ziekenvervoer en prenatale tests zoals de vlokkentest en een vruchtwaterpunctie.

***        Voor kraamzorg geldt geen eigen risico, maar wel een eigen bijdrage

 

Controleer het vergoedingenoverzicht van uw basisverzekering. Daar vindt u voor elke vorm van zorg precies hoeveel u vergoed krijgt en of het eigen risico geldt of niet.

Waarom een verplicht eigen risico?

De overheid geeft zelf twee redenen waarom zij een eigen risico heeft ingevoerd:

 • De verzekeringspremie blijft lager, doordat u zelf het eerste deel van uw zorgkosten betaalt;
 • Mensen worden zich bewuster van de kosten van zorg.
Geldt het verplicht eigen risico alleen bij Aevitae?

Nee, het verplicht eigen risico geldt voor iedere basisverzekering, bij elke verzekeraar in Nederland. Dit is wettelijk zo bepaald.

Hoe informeert Aevitae mij als ik eigen risico moet betalen?

Dit kan op twee manieren, afhankelijk van de zorgverlener en welke basisverzekering u heeft.

 

Mogelijkheid 1

 • U krijgt achteraf een rekening van Aevitae voor het eigen risico dat u nog moet betalen. De factuur vindt u terug in Mijn Aevitae óf u ontvangt deze per post als u geen gebruik maakt van onze digitale correspondentie.
 • Dit is het geval als de zorgverlener de rekening van uw zorgkosten naar Aevitae stuurt. Wij betalen dan het volledige bedrag direct aan de zorgverlener. Daarna kijken wij of u nog eigen risico moet betalen. Zo ja, dan sturen wij u een rekening.

Mogelijkheid 2

 • Aevitae haalt het eigen risico af van de vergoeding van zorgkosten die u declareert. Hierover informeren wij u via Mijn Aevitae. Of als u geen gebruik maakt van onze digitale correspondentie ontvangt u een brief per post.
 • Dit is het geval als de zorgverlener de rekening van uw zorgkosten naar u stuurt. U betaalt de rekening eerst zelf aan de zorgverlener en declareert de kosten vervolgens aan Aevitae. Wij bekijken of u nog eigen risico moet betalen. Daarna krijgt u bericht over de hoogte van het bedrag dat wij aan u vergoeden.
Tot hoe lang na de verleende zorg mag Aevitae het eigen risico terugvorderen?

Zorgdeclaraties uit 2020 die wij ontvangen voor 31 december 2021 kunnen van invloed zijn op zowel het verplicht als het vrijwillig eigen risico van 2020. Dit geldt ook voor het eigen risico van 2021; declaraties die wij voor 31 december 2022 ontvangen kunnen verrekend worden met uw eigen risico van 2021.

Kan ik nog rekeningen voor het eigen risico ontvangen als ik niet meer bij Aevitae verzekerd ben?

Ja, dat kan. Het gaat dan om zorgkosten die u gemaakt heeft in de periode dat u bij Aevitae verzekerd was. Zorgdeclaraties uit 2020 die wij ontvangen voor 31 december 2021 kunnen van invloed zijn op zowel het verplicht als het vrijwillig eigen risico van 2020. Dit geldt ook voor het eigen risico van 2021; declaraties die wij voor 31 december 2022 ontvangen kunnen verrekend worden met uw eigen risico van 2021. Op de eigen risico specificatie kunt u het jaartal zien waarop de verrekening heeft plaatsgevonden.

 

Bijvoorbeeld: u bent op 12 juli 2018 in het ziekenhuis geweest. Het ziekenhuis mag tot 12 juli 2023 deze kosten bij de zorgverzekering in rekening brengen. De kosten worden verrekend met het eigen risico van 2018. Had u in 2018 uw eigen risico al volledig verbruikt? Dan worden de kosten op grond van uw zorgverzekering vergoed.

Hoe kan ik zien wat de stand is van mijn eigen risico?

In Mijn Aevitae kunt u zien welke kosten verrekend zijn met uw eigen risico en hoeveel eigen risico u nog over heeft. Dit kunt u ook voor eerdere jaren terugzien.

Kan ik mijn eigen risico gespreid betalen?

Alle rekeningen vanaf € 50,- kunt u bij Aevitae in termijnen betalen. Een betalingsregeling kunt u aanvragen door contact met ons op te nemen. Het vooraf gespreid betalen van het eigen risico is helaas niet mogelijk.

Wat gebeurt er met het eigen risico als ik niet het hele jaar verzekerd ben?

In dat geval wordt het eigen risico alleen over de verzekerde periode (naar rato) berekend.

 

Bijvoorbeeld: De zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 30 januari. In totaal zijn dit 30 dagen. Het kalenderjaar 2022 telt 364 dagen. Het eigen risico voor 2022 wordt dan als volgt berekend: € 385,- gedeeld door 364 dagen is afgerond € 1,05 per dag. € 1,05 x 30 dagen dat u verzekerd bent is € 31,50 en wordt afgerond op € 32,-.

Wat is het vrijwillig eigen risico?

Bij EUCARE kunt u het eigen risico verhogen met € 500,- vrijwillig eigen risico. Het totaal eigen risico is dus maximaal € 885,- (verplicht eigen risico € 385,- + € 500,- vrijwillig eigen risico). Bij een vrijwillig eigen risico ontvangt u tot wel € 20,- korting per maand op uw zorgpremie.

 

Heeft een vrijwillig eigen risico ook nadelen?

Een hoger eigen risico is voordelig wanneer u weinig zorgkosten heeft. Maar dit kan nadelig zijn wanneer u plotseling toch veel zorg uit de basisverzekering nodig heeft. U moet dan een groter bedrag zelf betalen.

 

Gelukkig kunt u met Aevitae ook een betalingsregeling afspreken. Dit kan vanaf een minimaal termijnbedrag van € 25,- per maand over een periode van maximaal 12 maanden. Een betalingsregeling kunt u aanvragen door contact met ons op te nemen. Het vooraf gespreid betalen van het eigen risico is helaas niet mogelijk.

 

Voorbeeld: U heeft gekozen voor een maximaal vrijwillig eigen risico van € 500,-. Onverwachts belandt u in het ziekenhuis en de zorgkosten lopen flink op. Dan kan het zijn dat u € 885,- zelf moet betalen. De kosten boven € 885,- vergoedt de zorgverzekering.

Wat wordt mijn premie wanneer ik kies voor een vrijwillig eigen risico?

U kunt bij EUCARE alleen kiezen voor een verplicht eigen risico van € 385,- of een vrijwillig eigen risico van € 885,-. Bij een vrijwillig eigen risico ontvangt u tot wel € 20,- korting per maand op uw zorgpremie.

Wanneer mag ik kiezen voor een vrijwillig eigen risico?

Ieder verzekeringsjaar kunt u opnieuw bepalen of u voor een vrijwillig eigen risico kiest. Ook kunt u ieder jaar opnieuw de hoogte bepalen. 

 

Wilt u voor het nieuwe jaar iets wijzigen? Geef dit dan uiterlijk 31 januari aan ons door. U kunt uw vrijwillig eigen risico eenvoudig zelf aanpassen in uw Mijn Aevitae. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen.

Hoe wordt het eigen risico verrekend met mijn zorgkosten?

Wij kunnen uw zorgkosten op twee manieren verrekenen met uw eigen risico. 

 1. Uw zorgverlener stuurt de nota rechtstreeks naar ons toe. Wij betalen het hele bedrag uit aan uw zorgverlener. Daarna krijgt u van ons een eigen risico factuur met een specificatie. Op de specificatie staat aangegeven wat wij aan declaraties hebben ontvangen vanuit uw zorgverlener en wat u aan eventuele eigen bijdrage en eigen risico moet betalen. Heeft u gekozen voor een automatische incasso? Dan incasseren wij dit bedrag een aantal dagen na het ontvangen van de factuur automatisch van uw rekening. Betaald u handmatig? Volg dan de instructies op de factuur.
 2. U krijgt zelf een nota van de zorgverlener. Deze betaalt u eerst zelf. Vervolgens stuurt u deze betaalde nota naar ons op. Bijvoorbeeld via Mijn Aevitae. Wij berekenen op basis van uw verzekering de vergoeding waar u recht op heeft. Van dit bedrag halen wij eerst de eventuele eigen bijdrage en daarna het eigen risico af. Het bedrag dat dan overblijft krijgt u van ons uitbetaald.
Hoe werkt het als mijn (ziekenhuis)behandeling over meerdere jaren loopt?
Als uw behandeling in 2021 start, dan verrekenen wij deze behandeling met uw eigen risico van 2021. Ook als de behandeling in 2022 stopt.

Ziekenhuizen declareren hun zorg met een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie). De DBC staat voor het geheel aan zorg die u ontvangt. Van zorgvraag tot diagnose en behandeling. De startdatum van een behandeling bepaalt met welk jaar wij uw eigen risico verrekenen. Als u bijvoorbeeld in december 2021 geopereerd wordt en in januari 2022 het ziekenhuis verlaat, dan verrekenen wij de kosten met het eigen risico van het jaar 2021.

 

Een DBC-traject mag maximaal 120 dagen duren. In sommige gevallen wordt een DBC eerder afgesloten. Bijvoorbeeld 42 dagen nadat u geopereerd bent of 90 dagen na de opening van een DBC bij een poliklinische behandeling zonder operatie. Duurt uw behandeling langer? Dan wordt een vervolg-DBC gestart. Dit kan ook voorkomen als u bijvoorbeeld na 120 dagen nog een nacontrole heeft in het ziekenhuis.

 

Let op! Als die DBC's in verschillende jaren worden geopend, dan houden wij tweemaal eigen risico in en niet eenmaal. U moet dan zowel het eigen risico van 2021, als het eigen risico van 2022 betalen. U kunt altijd navragen of en wanneer er een vervolg-DBC wordt gestart bij uw behandelaar in het ziekenhuis.

Alle vragen over eigen risico

Eigen bijdrage

Wat is het verschil tussen eigen bijdrage en eigen risico?

De eigen bijdrage staat volledig los van het eigen risico.

 

Eigen bijdrage

Aan sommige zorg moet u zelf meebetalen, iedere keer dat u gebruik maakt van deze zorg. Dit heeft de overheid bepaald. Deze wettelijke eigen bijdrage geldt onder meer voor kraamzorg, bepaalde geneesmiddelen, ziekenvervoer en sommige hulpmiddelen, zoals hoortoestellen, kunstgebitten en pruiken. Ook vallen sommige zorgkosten niet of niet volledig onder uw verzekering. In dat geval moet u deze kosten ook zelf betalen.

Eigen risico

Als u gebruik maakt van een vergoeding vanuit de basisverzekering moet u deze kosten eerst zelf betalen. Dit is het eigen risico. Pas als uw zorgkosten uitkomen boven het bedrag van het eigen risico, vergoedt de verzekering de kosten. In 2022 is het wettelijk verplicht eigen risico € 385,-. Het eigen risico geldt voor de basisverzekering in het algemeen. Dus niet alleen voor specifieke zorg, zoals de eigen bijdrage.

Hoe werkt een eigen bijdrage voor zorg?

De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. En hoe hoog dit bedrag is. Een compleet overzicht met bijbehorende bedragen vindt u op de site van de Rijksoverheid.

 

Heeft u zorgkosten gemaakt waarvoor een eigen bijdrage geldt? En hebben wij die kosten direct aan de zorgverlener betaald? Dan sturen wij u een rekening van de eigen bijdrage. Heeft u de zorgkosten zelf aan de zorgverlener betaald en daarna een declaratie bij ons ingediend? Dan verrekenen wij de eigen bijdrage met de vergoeding die u van ons krijgt volgens uw polisvoorwaarden.

Tot hoe lang na de verleende zorg mag Aevitae een rekening voor de eigen bijdrage sturen?

Het is wettelijk bepaald dat een zorgverzekeraar tot 5 jaar na de behandeldatum een rekening voor de eigen bijdrage mag sturen. In de praktijk zal dit zelden zo lang duren. Wij doen ons best om u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over uw zorgkosten. Maar in sommige gevallen kan het langer duren, meestal door factoren waar Aevitae geen invloed op heeft.

Kan ik nog rekeningen voor de eigen bijdrage krijgen als ik niet meer bij Aevitae verzekerd ben?

Ja, dat kan. Het gaat dan om zorgkosten die u gemaakt heeft in de periode dat u bij Aevitae verzekerd was. Een zorgverzekeraar mag tot 5 jaar na de behandeldatum een rekening voor de eigen bijdrage sturen. Dat is wettelijk bepaald.

Kan ik een rekening voor de eigen bijdrage gespreid betalen?

Ja, alle rekeningen vanaf € 50,- kunt u bij Aevitae in termijnen betalen. Een betalingsregeling kunt u aanvragen door contact met ons op te nemen.

Kan ik de eigen bijdrage vergoed krijgen door mijn zorgverzekering?

De eigen bijdrage wordt vastgesteld door de overheid. Deze kunt u eventueel vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.

Alle vragen over eigen bijdrage

Kraamzorg en bevalling

Welke verloskundige zorg krijg ik vergoed?

Verloskundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

 

U krijgt alle verloskundige zorg (inclusief voor- en nazorg) vergoed voor:

 • Een bevalling thuis.
 • Een bevalling in het ziekenhuis of een gecontracteerd geboortecentrum als er een medische noodzaak is.

Heeft u geen medische noodzaak en wilt u toch in een ziekenhuis of een gecontracteerd geboortecentrum bevallen? Dan heeft u in 2022 recht op een maximale vergoeding van € 262,- per dag. De wettelijke eigen bijdrage van € 37,- per dag wordt hierop in mindering gebracht. Wij vergoeden dus maximaal € 225,- per dag. De kosten daarboven moet u zelf betalen.

 

Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de wettelijke eigen bijdrage van € 37,- per dag. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae.

Wie stelt het aantal kraamzorguren vast?

Het kraamcentrum stelt vast hoeveel uren kraamzorg moeder en kind nodig hebben. U heeft vanuit de basisverzekering recht op ten minste 24 uur tot maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen gerekend vanaf de dag van de bevalling. U heeft recht op maximaal 8 uur kraamzorg per dag. Dit is voor moeder en kind samen.

Hoe wordt bepaald hoeveel kraamzorg ik nodig heb?

Kraamcentra maken een inschatting van de kraamzorg die u en uw baby nodig hebben. Hierbij kijken zij naar een aantal factoren: uw woonsituatie, de samenstelling van uw gezin, sociale omstandigheden en de gezondheid van u en uw kindje. Alle kraamcentra gebruiken daarvoor het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP): een soort handleiding om de soort en het aantal uren kraamzorg te bepalen. Vooraf maakt het kraamcentrum een afspraak met u om in te schatten hoeveel kraamzorg u nodig heeft. Op de dag van de bevalling en 3/4 dagen later wordt opnieuw naar uw situatie gekeken. Zodat u verzekerd bent van kraamzorg op maat. Als er iets veranderd is, wordt de inschatting aangepast, een zogeheten herindicatie. Als er geen bijzonderheden zijn, krijgt u meestal 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Maar afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan dit dus meer of minder zijn.

Wat is het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP)?

Dit is een soort handleiding om te bepalen hoeveel kraamzorg iemand nodig heeft. Alle kraamcentra gebruiken het LIP, zodat zij op een objectieve manier kunnen inschatten hoeveel kraamzorg moeder en kind nodig hebben. Bekijk het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP).

Welke wettelijke eigen bijdrage geldt er voor kraamzorg?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg (thuis, in een geboortecentrum of kraamzorghotel) is in 2022 € 4,70 per uur. Als u een aanvullende verzekering heeft, krijgt u de wettelijke eigen bijdrage mogelijk vergoed. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae.

 

Bij een bevalling in een geboortecentrum of in een ziekenhuis zonder medische noodzaak wordt er een eigen bijdrage berekend van € 19,00 per dag voor zowel moeder als kind. Naast de eigen bijdrage, moet u het verschil aan kosten bijbetalen tussen het tarief dat het geboortecentrum of het ziekenhuis in rekening brengt en de maximale vergoeding van € 134,- per dag voor zowel moeder als kind.

Hoeveel kraamzorg krijg ik vergoed na bevalling/opname in het ziekenhuis?

De kraamzorg die u in het ziekenhuis heeft gekregen, wordt afgetrokken van het totale aantal uren kraamzorg waar u recht op heeft. Voor iedere dag kraamzorg in het ziekenhuis wordt een vast aantal uren gerekend, namelijk het gemiddeld aantal uren per dag. Deze uren worden afgetrokken van het totale aantal uren kraamzorg waar u recht op heeft. 

 

Voorbeeld: U heeft recht op 49 uur kraamzorg. Dat is 49/8 = 6,125 uur per dag. U heeft 2 dagen kraamzorg in het ziekenhuis gehad. Daarom trekken we 2 x 6,125 = 12,25 uur af van het totaal. U houdt dus nog 49 - 12,25 = 36,75 uur aan kraamzorg over. Deze krijgt u thuis.

 

Het kraamcentrum kijkt enkele dagen na de bevalling opnieuw naar uw situatie en past indien nodig het aantal uren kraamzorg aan. Dit is een zogeheten herindicatie. Zo krijgt u altijd de zorg die bij uw persoonlijke situatie past.

Wat krijg ik vergoed voor kraamzorg in een kraamzorghotel?

Als u bevallen bent in het ziekenhuis en daarna in een kraamhotel verblijft, krijgt u dezelfde kraamzorg vergoed als thuis. In 2022 geldt ook dan een eigen bijdrage van € 4,70 per uur. Gaat u vervolgens naar huis, dan krijgt u de resterende kraamzorg thuis. Het kraamcentrum of het kraamzorghotel berekent het aantal uren resterende kraamzorg waar u recht op heeft.

Wat is uitgestelde kraamzorg? Wanneer heb ik daar recht op?

Er zijn bijzondere situaties waarbij u na de kraamperiode (de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling) nog kraamzorg krijgt. Bijvoorbeeld als uw baby in de couveuse heeft gelegen. Of als u een kindje adopteert. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden maximaal 15 uur aan uitgestelde kraamzorg (als het kraamcentrum dit zinvol vindt). Controleer uw polisvoorwaarden of u recht heeft op de vergoeding van uitgestelde kraamzorg. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae.

Kan ik kraamzorg krijgen voor een geadopteerd kind?

In sommige gevallen kan dat. Er is dan sprake van uitgestelde kraamzorg. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een deel hiervan. Controleer in uw polisvoorwaarden of u recht heeft op de vergoeding van uitgestelde kraamzorg. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae.

Hoe en waar kan ik kraamzorg aanvragen?

U kunt kraamzorg aanvragen door rechtstreeks contact op te nemen met een zorgverlener naar keuze. Gecontracteerde zorgverleners vindt u in onze Zorgzoeker. Vraag kraamzorg uiterlijk in de 4e maand van uw zwangerschap aan, zodat de zorg tijdig geregeld is.

 

Wij bieden u een ruime keuze aan kraamcentra. Stuk voor stuk gekwalificeerde centra die aan de landelijke kwaliteitseisen voldoen. Heeft u al een kraamzorgcentrum op het oog? Via de Zorgzoeker kunt u controleren of zij een gecontracteerd kraamzorgcentrum zijn.

Hoe vraag ik een kraampakket aan?

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan heeft u mogelijk recht op een gratis kraampakket. In het kraampakket zitten medische artikelen en praktische verzorgingsproducten voor moeder en kind. Bovendien bevat het luxe pakket enkele babyverzorgingsartikelen. Het assortiment is in overleg met verloskundigen samengesteld en voldoet aan de hoogste eisen.

 

U kunt het kraampakket gemakkelijk en snel online aanvragen via Natalis. Wanneer u uw gegevens invult, dan ziet u meteen of u het pakket gratis kunt aanvragen. Heeft u geen aanvullende verzekering? Of is er in uw aanvullende verzekering geen vergoeding opgenomen voor een kraampakket? Dan kunt u een medisch kraampakket online bestellen voor € 26,48 (inclusief verzendkosten). U ontvangt het pakket in de 7e maand van uw zwangerschap.

Kan ik na de aanvraag van kraamzorg nog wisselen van kraamcentrum?

Dit kan alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals een verhuizing. Als er geen bijzondere omstandigheden zijn, kunt u niet wisselen. Dit heeft te maken met de planning van het kraamcentrum. Houdt u er wel rekening mee dat de kosten voor de inschrijving maar één keer worden vergoed.

Kan ik kraamzorg aanvragen als ik in het buitenland woon?

Dit kan alleen als u in een grensgebied woont. U kunt dan onder de normale voorwaarden kraamzorg aanvragen bij een Nederlands kraamcentrum. De kraamcentra hanteren over het algemeen een maximale reistijd van een half uur.

Alle vragen over kraamzorg en bevalling

Fysiotherapie

Wat is de vergoeding voor fysiotherapie/oefentherapie voor verzekerden tot 18 jaar?

De basisverzekering vergoedt in de meeste gevallen fysiotherapie/oefentherapie voor kinderen tot 18 jaar. Het maakt daarbij uit om wat voor aandoening het gaat:

 • Niet-chronische aandoening (tijdelijk aandoening)
  De basisverzekering vergoedt 9 behandelingen per kalenderjaar voor de behandeling van een tijdelijke aandoening of acute blessure. Als het medisch noodzakelijk is, worden nog 9 extra behandelingen vergoed. Uw behandelaar bepaalt of deze extra behandelingen noodzakelijk zijn.
 • Chronische aandoening (langdurige/blijvende aandoening)
  Gaat het om een chronische aandoening? Dan gelden er wettelijke regels. De overheid heeft een lijst met chronische aandoeningen opgesteld die voor fysiotherapie in aanmerking komen. Per aandoening is een vaste termijn/vast aantal behandelingen bepaald. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw arts of medisch specialist. In sommige gevallen moet Aevitae vooraf goedkeuring geven. Bespreek dit met uw arts of neem bij twijfel contact met ons op. 
 • Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie
  De basisverzekering vergoedt voor bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie 9 behandelingen met een mogelijke verlenging van maximaal 9 extra behandelingen per kalenderjaar. Ook hier geldt dat de behandelaar bepaalt of deze extra behandelingen noodzakelijk zijn.
 • Gesuperviseerde oefentherapie (looptraining) bij etalagebenen
  De basisverzekering vergoedt voor oefentherapie bij etalagebenen 9 behandelingen per kalenderjaar met een mogelijke verlenging van maximaal 9 extra behandelingen. Ook hier geldt dat de behandelaar bepaalt of deze extra behandelingen noodzakelijk zijn.

Extra behandelingen fysiotherapie/oefentherapie worden vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae.

Wat is de vergoeding voor fysiotherapie/oefentherapie voor verzekerden vanaf 18 jaar

Dit hangt af van de aandoening waarvoor u fysiotherapie nodig heeft:

 • Niet-chronische aandoening (tijdelijk aandoening)
  De basisverzekering vergoedt geen fysiotherapie voor tijdelijke aandoeningen of acute blessures. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden fysiotherapie wel. Check hiervoor de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae.
 • Chronische aandoening (langdurige/blijvende aandoening)
  Gaat het om een chronische aandoening? Dan krijgt u fysiotherapie mogelijk vanaf de 21e behandeling vergoed. Hiervoor gelden wettelijke regels. De overheid heeft een lijst met chronische aandoeningen opgesteld die voor fysiotherapie in aanmerking komen. Als uw aandoening op die lijst voorkomt, vergoedt de basisverzekering fysiotherapie vanaf de 21e behandeling. Voor elke aandoening heeft de overheid een vaste termijn/vast aantal behandelingen bepaald. U heeft een verwijzing nodig van uw arts of medisch specialist. In sommige gevallen moet Aevitae vooraf goedkeuring geven. Bespreek dit met uw arts of neem bij twijfel contact met ons op.
 • Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie
  U heeft eenmalig recht op de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie.
 • Oefentherapie bij etalagebenen
  U heeft recht op maximaal 37 behandelingen oefentherapie onder toezicht van een fysiotherapeut of oefentherapeut (looptraining) bij perifeer arterieel vaatlijden in stadium 2 Fontaine (etalagebenen) in een periode van maximaal 12 maanden.
   Deze krijgt u vanaf de 1e behandeling vergoed.
 • Oefentherapie bij artrose heup- en kniegewricht
  U heeft recht op maximaal 12 behandelingen oefentherapie onder toezicht van een fysiotherapeut of oefentherapeut bij artrose van heup- of kniegewricht in een periode van maximaal 12 maanden.
 • Oefentherapie bij COPD
  U heeft recht op oefentherapie onder toezicht van een fysiotherapeut of oefentherapeut bij COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) GOLD klasse II en hoger. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de klachten en het risico op longaanvallen volgens de GOLD groep A, B, C of D.

Houdt u er rekening mee dat deze behandelingen verrekend worden met uw eigen risico.

Kan ik ook naar een fysiotherapeut (of oefentherapeut) zonder contract met Aevitae?

Ja, u kunt ook naar een niet-gecontracteerde therapeut. Houdt u er wel rekening mee dat u dan mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen.

 

Gaat het om een behandeling die uit de basisverzekering wordt vergoed? Bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie. Dan is de vergoeding afhankelijk van het type basisverzekering en van het tarief dat de therapeut hanteert.

 

Als u naar een gecontracteerde fysio- of oefentherapeut gaat, heeft dat een aantal voordelen:

 • U hoeft niets bij te betalen voor een behandeling, want wij hebben prijsafspraken met de therapeut gemaakt.
 • U hoeft niets voor te schieten. De therapeut stuurt de rekening rechtstreeks naar ons.
 • U weet zeker dat de therapeut aan onze kwaliteitseisen voldoet.
Wat is het verschil tussen kinderfysiotherapie en fysiotherapie tot 18 jaar?

Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. Hiervoor heeft een fysiotherapeut een specifieke opleiding gevolgd. Kinderfysiotherapie is gericht op motorische problemen die de ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Meestal gaat dit om kinderen tot 16 jaar.

 

Met fysiotherapie tot 18 jaar bedoelen we fysiotherapie in het algemeen voor kinderen tot 18 jaar. Dit kan gaan om kinderfysiotherapie, maar dat hoeft dus niet.

 

Wilt u meer weten over kinderfysiotherapie? Kijk dan op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie.

Wanneer is voor fysiotherapie sprake van een chronische aandoening?

De overheid heeft een lijst met chronische aandoeningen opgesteld die voor fysiotherapie in aanmerking komen. Als uw aandoening op die lijst voorkomt, vergoedt de basisverzekering fysiotherapie vanaf de 21e behandeling. Voor elke aandoening heeft de overheid een vaste termijn/vast aantal behandelingen bepaald. U heeft een verwijzing nodig van uw arts of medisch specialist. In sommige gevallen moet Aevitae vooraf goedkeuring geven. Bespreek dit met uw arts of neem bij twijfel contact met ons op.

Wordt bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie vergoed?

Ja, de basisverzekering vergoedt eenmalig 9 behandelingen voor bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie. Houdt u er rekening mee dat deze behandelingen verrekend worden met uw eigen risico. Voor kinderen tot 18 jaar vergoedt de basisverzekering 9 behandelingen met een mogelijke verlenging van maximaal 9 extra behandelingen per kalenderjaar.

 

Alle vragen over fysiotherapie

Geneesmiddelen

Wat zijn terhandstellingskosten?

Als u op recept een geneesmiddel bij de apotheek haalt, betaalt u ook voor de dienstverlening. Die kosten heten ‘terhandstellingskosten’. Zo stelt de apotheek de medicijnen samen, checkt of u geen verkeerde combinatie van geneesmiddelen gebruikt en controleert de voorgeschreven dosering en sterkte. 

 

Hoe hoog de terhandstellingskosten zijn, hangt af van het geneesmiddel en de apotheek. Gemiddeld betaalt u € 7,- aan terhandstellingskosten. Maar dit kan ook meer of minder zijn. Moet de apotheker het geneesmiddel zelf maken of is het kant en klaar? En moeten de medicijnen apart verpakt worden in bijvoorbeeld een weeksysteem? Zulke factoren zorgen voor hogere of lagere kosten. Bovendien zijn de kosten hoger als u ’s avonds of in het weekend een geneesmiddel haalt.

 

Terhandstellingskosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Aevitae betaalt deze kosten rechtstreeks aan uw apotheker en verrekent deze met uw eigen risico.

Wanneer moet ik een ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’ betalen?

Als u een geneesmiddel voor het eerst krijgt of het afgelopen jaar niet eerder heeft gehad, moet de apotheek een gesprek met u voeren waarin geïnformeerd wordt over het gebruik, de werking, de bijwerkingen en/of de samenhang met andere geneesmiddelen. De apotheek mag in de volgende situaties een begeleidingsgesprek in rekening brengen:

 • Bij de verstrekking van nieuwe geneesmiddelen;
 • Bij de verstrekking van middelen met dezelfde werkzame stof en toedieningsvorm die 12 maanden of langer geleden bij de apotheek is opgehaald;

De kosten van het begeleidingsgesprek liggen rond de € 6,- á € 7,-. Deze kosten vallen onder de dekking van uw basisverzekering en worden verrekend met uw eventueel openstaande eigen risico. Dit is wettelijk vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Hanteert EUCARE een preferentiebeleid?

EUCARE hanteert geen preferentiebeleid. Aan de hand van het recept van uw arts, kiest de apotheek het medicijn dat het best bij u past. Dit geeft u de laagste prijsgarantie. Als u door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig heeft, kan de arts dit aangeven op het recept. De apotheek beoordeelt of de medische noodzaak gegrond is. Als dat het geval is wordt het medicijn vergoed vanuit uw basisverzekering en worden de kosten verrekend met uw eigen risico.

 

Voor sommige medicijnen heeft u vooraf onze toestemming nodig. In het Reglement Farmaceutische Zorg ziet u om welke documenten het gaat.

Waarom moet ik een eigen risico betalen voor de terhandstellingskosten?

Deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is het eigen risico van toepassing.

Worden alle medicijnen verrekend met het eigen risico?

Ja, dat klopt. Alle medicijnen die wij vergoeden vanuit de basisverzekering verrekenen wij met uw eigen risico. Er zijn drie categorieën medicijnen:

 • De eerste categorie zijn geneesmiddelen die niet voor vergoeding in aanmerking komen. Denk bijvoorbeeld aan paracetamols en vitamines.
 • De tweede categorie zijn geneesmiddelen die vergoed worden op basis van het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). De kosten van deze medicijnen worden verrekend met uw eigen risico.
 • De laatste categorie betreft geneesmiddelen die gedeeltelijk vergoed worden maar waar ook een wettelijke eigen bijdrage op van toepassing is. Het gedeelte wat voor vergoeding in aanmerking komt wordt verrekend met uw eigen risico. De eigen bijdrage betaalt u meestal rechtstreeks aan de apotheek. Mogelijk kunt u deze eigen bijdrage vergoed krijgen uit uw aanvullende verzekering. Als dit het geval is mag u de rekening van de eigen bijdrage bij ons indienen waarna wij deze volgens uw polisvoorwaarden aan u vergoeden.

Controleer uw polisvoorwaarden of u recht heeft op de vergoeding van de eigen bijdrage geneesmiddelen. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae.

Wat is het verschil tussen de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en het eigen risico?

Vergoedingen uit de basisverzekering worden verrekend met het eigen risico. Uitzonderingen daar gelaten. Geneesmiddelen die volgens het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) worden vergoed worden met uw eigen risico verrekend. Er zijn ook geneesmiddelen die gedeeltelijk vergoed worden en waar een gedeeltelijke wettelijke eigen bijdrage op van toepassing is. Per 1 januari 2019 is het wettelijk bepaald dat u maximaal € 250,- per kalenderjaar zelf betaald voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Mogelijk kunt u deze kosten vergoed krijgen vanuit uw aanvullende verzekering. Als u uw volledige eigen bijdrage heeft betaald krijgt u alles vergoed volgens het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS).

Welke geneesmiddelen worden vergoed?

Heeft u een recept van uw huisarts? Vanuit uw basisverzekering heeft u recht op vergoeding van geneesmiddelen die voorkomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid. Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen, of gelden er andere aanvullende voorwaarden. Haalt u uw medicijnen bij een niet-gecontracteerde apotheek? Dan krijgt u misschien een lagere vergoeding.

Wat als ik meer baat heb bij een duurder middel?

Heeft u een restitutiepolis en wilt u kiezen voor een duurder middel zonder dat er een medische noodzaak is? Wij betalen dan maximaal de prijs van het goedkoopste geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, dit wordt verrekend met uw eigen risico. Het verschil tussen deze twee middelen komen voor uw eigen rekening. Deze kosten worden ook niet vergoed uit een aanvullende verzekering. De nota betaalt u rechtstreeks aan de apotheek. Deze kunt u later bij ons declareren.

 

Als u door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig heeft, kan de arts dit aangeven op het recept. De medische noodzaak moet ook door uw apotheker erkend worden. Als dit het geval is worden de kosten van dit geneesmiddel volledig uit de basisverzekering vergoed en verrekend met het eigen risico.

Bepaalt EUCARE welke medicijnen ik krijg?

Aan de hand van het recept van uw arts, kiest de apotheek het medicijn dat het best bij u past. Dit geeft u de laagste prijsgarantie. Als u door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig heeft, kan de arts dit aangeven op het recept. De apotheek beoordeelt of de medische noodzaak gegrond is. Als dat het geval is wordt het medicijn vergoed vanuit uw basisverzekering en worden de kosten verrekend met uw eigen risico.

Het geneesmiddel is niet op voorraad (of niet leverbaar). Wat nu?

Het is de verantwoordelijkheid van de apotheek om de voorraad van geneesmiddelen in de apotheek op peil te houden. Als uw geneesmiddel niet voorradig is biedt de apotheker u een ander alternatief aan wat door uw zorgverzekering wordt vergoed. U mag niet zelf kiezen welk geneesmiddel u als alternatief wilt.

 

Heeft u een restitutiepolis en kiest u voor een ander geneesmiddel dan u als alternatief wordt aangeboden? Dan betalen wij maximaal de prijs van het goedkoopste geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, dit wordt verrekend met uw eigen risico. Het verschil tussen deze twee middelen komt voor eigen rekening. Deze kosten worden ook niet vergoed uit een aanvullende verzekering. De nota betaalt u rechtstreeks aan de apotheek. Deze kunt u later bij ons declareren.

Kan ik geneesmiddelen meekrijgen voor langere periodes?

Vanaf 1 mei 2018 is het mogelijk om bepaalde medicijnen voor een periode langer dan 3 maanden mee te krijgen. U kunt zelf kiezen of u dat wilt. Maar uw situatie moet dat wel toelaten. Uw veiligheid mag niet in gevaar komen. Overleg samen met uw voorschrijver voor welke periode u medicijnen meekrijgt.

Alle vragen over geneesmiddelen

Huisarts

Wat mag een huisarts in rekening brengen?

De huisarts kan twee soorten kosten in rekening brengen.

 

Inschrijftarief
Voor elke ingeschreven patiënt mag de huisarts een vast bedrag per kwartaal rekenen. Dit heet het inschrijftarief. Het maakt hiervoor niet uit hoe vaak u naar de huisarts gaat.

 

Consultkosten
Brengt u een bezoek aan de huisarts? Dan rekent hij hiervoor een vast bedrag per consult. Dit geldt ook voor een telefonisch consult of een huisbezoek.

Mag ik meerdere vragen stellen tijdens één consult?

Dit mag als u dit heeft aangegeven tijdens het maken van de afspraak. Zo kan uw huisarts rekening houden met de tijdsduur van het consult. Heeft u dit niet van te voren bij uw huisarts aangegeven? Dan mag de huisarts u vragen om een nieuwe afspraak te maken voor de overige vragen.

Hebben de kosten van de huisarts gevolgen voor mijn eigen risico?

Nee, zowel het inschrijftarief als de kosten van huisartsbezoek vallen niet onder het eigen risico. Verwijst de huisarts u door, bijvoorbeeld voor bloedonderzoek? Dan moet u daarvoor wel eigen risico betalen.

Hoe weet ik welke huisarts een contract heeft met Aevitae?

In de Zorgzoeker van EUCARE vindt u de huisartsen waarmee EUCARE een contract heeft. Voor een aantal behandelingen kunt u alleen terecht bij een gecontracteerde huisarts. Uw huisarts weet welke behandelingen hij of zij mag uitvoeren. Voert uw huisarts een behandeling niet uit? Dan wordt u doorverwezen. Dit kan naar een andere huisarts zijn of naar een ziekenhuis. Zo krijgt u altijd de zorg die u nodig heeft. 

Wat is ketenzorg voor diabetespatiënten? Krijg ik dat vergoed?

Als u diabetes (suikerziekte) heeft, kunt u met veel verschillende zorgaanbieders te maken krijgen. Uw huisarts is uw eerste contactpersoon. Deze stelt de diagnose, voert jaarlijkse controles uit en stelt samen met u een behandelplan op.

 

Voor de behandeling zelf wordt u doorverwezen naar bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige, oogarts, fysiotherapeut, diëtist, podotherapeut of pedicure. Het is voor u wel zo prettig als alle zorgverleners de zorg goed op elkaar afstemmen. Om dit voor elkaar te krijgen, maken wij hierover afspraken. Dit zijn overeenkomsten met zogenaamde ‘zorggroepen’. Zodat iedereen weet welke zorg zij op welk moment moeten leveren. Dit is ketenzorg.

 

De basisverzekering vergoedt ketenzorg. Voor behandelingen die onder de ketenzorg vallen, betaalt u geen eigen risico. Geneesmiddelen en laboratoriumonderzoeken tellen wel mee voor het eigen risico.

Alle vragen over huisarts

Hulpmiddelen

Krijg ik vanuit de basisverzekering een vergoeding voor een bril of contactlenzen?

U krijgt meestal geen vergoeding voor brillen en lenzen vanuit uw basisverzekering. Alleen in bijzondere gevallen vergoedt de basisverzekering een deel van de kosten. Uw oogarts of zorgaanbieder kan vertellen of u hiervoor in aanmerking komt. De precieze voorwaarden staan beschreven in het Reglement Hulpmiddelen EUCARE.

 

Via de Zorgzoeker kunt u zien welke opticien er bij u in de buurt een contract met ons heeft afgesloten.

Krijg ik vanuit de aanvullende verzekering een vergoeding voor een bril of contactlenzen?

Vanuit de aanvullende verzekering krijgt u mogelijk wel een vergoeding voor brillenglazen of contactlenzen. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae.

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor incontinentiematerialen?

Heeft u langere tijd last van ongewild verlies van urine of ontlasting? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor vergoeding van incontinentiemateriaal.

 

De basisverzekering vergoedt incontinentiemateriaal in de volgende situaties:

 • Materiaal voor verzekerden van drie of vier jaar indien sprake is van een niet natuurlijke vorm van incontinentie (door een chronische ziekte of handicap);
 • Materiaal voor verzekerden van vijf jaar en ouder bij een chronische ziekte of handicap;
 • Materiaal in terminale fase.

Wij vergoeden geen:

 • Schoonmaakmiddelen en geurmiddelen;
 • Huidbeschermende middelen anders dan bij stomapatiënten, voor zover deze niet vallen onder de te verzekeren prestatie farmaceutische zorg;
 • Kleding, met uitzondering van netbroekjes;
 • Plaswekkers of incontinentiemateriaal bij bedplassen;
 • Beschermende onderleggers, tenzij sprake is van een bijzondere individuele zorgvraag.

Raadpleeg voor de precieze voorwaarden de polisvoorwaarden van uw basisverzekering in uw Mijn Aevitae

Wie bepaalt welk incontinentiemateriaal ik krijg, en hoeveel?

De gecontracteerde apotheek of leverancier houdt een intakegesprek met u. Tijdens dit gesprek wordt het klachtenpatroon in beeld gebracht en vastgesteld of u in aanmerking komt voor vergoeding. Komt u in aanmerking voor vergoeding? Dan wordt er aan de hand van de klachten en persoonlijke omstandigheden bekeken welk materiaal het meest geschikt is en hoeveel u nodig heeft.

Mag ik overstappen naar een andere apotheek of leverancier?

Ja, u mag altijd overstappen naar een andere apotheek of leverancier met wie wij een contract hebben. Deze zal opnieuw een intakegesprek met u houden om te bepalen voor welk materiaal u in aanmerking komt.

 

Voordat u overstapt, moet u wel eerst uw huidige voorraad opmaken. Anders kan de nieuwe apotheker of leverancier geen nieuw materiaal declareren. Als het huidige incontinentiemateriaal niet voldoet, maken we natuurlijk een uitzondering.

Waarom krijg ik opnieuw een intakegesprek als ik overstap naar een andere apotheek/leverancier?

De nieuwe apotheker moet kunnen bepalen welk materiaal voor u geschikt is en hoeveel u nodig heeft. Daarom moet hij een goed beeld hebben uw situatie. Wel is dit intakegesprek vaak korter dan het eerste intakegesprek.

Moet ik zelf meebetalen aan incontinentiemateriaal?

De kosten voor incontinentiemateriaal worden vergoed vanuit de basisverzekering. Als u naar een gecontracteerde apotheek/leverancier gaat, wordt het materiaal dus altijd volledig vergoed. Wel is een verrekening van het eigen risico van toepassing.

Ik heb niet genoeg aan het geleverde incontinentiemateriaal. Wat nu?

U kunt dit samen met uw apotheker of leverancier bespreken. Deze zal in overleg met u bepalen of u meer of misschien ander materiaal krijgt.

Hoe beoordeelt de audicien welk hoortoestel het meest geschikt is?

Alle audiciens werken volgens het landelijke hoorprotocol. U vult een vragenlijst in en vertelt uw persoonlijke hoorproblemen en wensen. Op basis van al deze gegevens wordt u ingedeeld in één van de vijf categorieën. U krijgt dan een hoortoestel op proef die u voor een bepaalde periode test. In iedere categorie is een grote hoeveelheid hoortoestellen beschikbaar, er is daarom voldoende keuzevrijheid. Blijkt uit minimaal twee verschillende proeven dat geen enkel hoortoestel uit één van de vijf categorieën geschikt is? Dan kan de audicien u doorverwijzen naar een Audiologisch Centrum. De Audioloog zal dan mogelijk proeven doen met hoortoestellen die niet zijn opgenomen in één van deze vijf categorieën. Blijkt er sprake te zijn van medische noodzaak voor een buitencategorie hoortoestel? Dan wordt het hoortoestel vergoed minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%.

Heb ik een verwijzing nodig voor een audicien?

Nee, u kunt rechtstreeks naar een audicien met wie wij een contract hebben. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van een huisarts of KNO-arts – tenzij u jonger bent dan 16. In dat geval is er een verwijzing nodig van een KNO-arts of audiologisch centrum.

Wat is het ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg? Waarom wordt dit gebruikt?

Audiciens gebruiken hiervoor het landelijke ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg om vast te stellen of u in aanmerking komt voor een hoortoestel (of tinnitusmaskeerder). In sommige gevallen zal de audicien u doorverwijzen naar een audiologisch centrum of naar een KNO-arts. Door dit landelijke protocol kunnen alle audiciens op dezelfde, objectieve manier vaststellen of u in aanmerking komt voor een hoortoestel.

Wat is de vergoeding voor een hoortoestel?

Voor de aanschaf van een gehoorapparaat geldt een wettelijke eigen bijdrage van 25%. De overige 75% van de aanschafprijs wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als u nog openstaand eigen risico heeft, moet u dat deel ook zelf betalen. Voor kinderen tot 18 jaar hoeft u geen eigen bijdrage en eigen risico te betalen, zij krijgen een hoortoestel volledig vergoed. Soms hoeft u geen hoortoestel aan te schaffen, maar krijgt u een hulpmiddel in bruikleen. Alle richtlijnen en afspraken vindt u in het Reglement Hulpmiddelen EUCARE.

Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kunt u uw eigen bijdrage mogelijk vergoed krijgen. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae.

Hoe zit het met de profielen voor gehoorproblemen?

Het ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg is een landelijk protocol wat door audiciens wordt gehanteerd. Op die manier kunnen alle audiciens op dezelfde, objectieve manier vaststellen of u in aanmerking komt voor een hoortoestel. Audiciens gebruiken het landelijke ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg om vast te stellen of u in aanmerking komt voor een hoortoestel (of tinnitusmaskeerder). In sommige gevallen zal de audicien u doorverwijzen naar een audiologisch centrum of naar een KNO-arts.

Naar welke audicien kan ik gaan? Moet ik naar een geselecteerde audicien?

Met de Zorgzoeker vindt u audiciens bij u in de buurt met wie EUCARE een contract heeft. Bij deze audiciens weet u zeker dat zij aan de kwaliteitseisen voldoen. Bovendien kunnen zij de rekening rechtstreeks naar ons sturen. Dan hoeft u dit bedrag niet voor te schieten. Uw eigen bijdrage betaalt u wel direct aan de audicien. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kunt u uw eigen bijdrage mogelijk vergoed krijgen. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae.

 

U kunt ook naar een niet-gecontracteerde audicien gaan, maar dan kan het zijn dat u meer zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van welke basisverzekering u heeft.

Kan ik ook een duurder hoortoestel kiezen en het verschil bijbetalen?

Gaat u naar een gecontracteerde audicien en heeft u aanspraak op vergoeding?
Dan mag u bijbetalen voor een duurder hoortoestel. U krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor u bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaalt u zelf.

 

Gaat u naar een niet gecontracteerde audicien en heeft u aanspraak op vergoeding?
Dan wordt dit alleen vergoedt met een restitutiepolis. U krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor u bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaalt u zelf. Heeft u een naturapolis? Dan krijgt u helaas niks vergoed.

Alle vragen over hulpmiddelen

Ziekenhuis

Waarom zijn de kosten van een kleine behandeling in het ziekenhuis hoger dan verwacht?

Voor zorg in een ziekenhuis gelden standaardprijzen per soort behandeling. Alle patiënten die bijvoorbeeld een gebroken arm hebben, betalen dezelfde vaste prijs. Dit is de prijs van een ‘pakketje zorg’ voor een gebroken arm: diagnose stellen, foto’s maken, gips, controle-afspraak. In de praktijk hebben sommige mensen wat meer zorg nodig dan gemiddeld, en andere mensen minder. Maar iedereen betaalt dezelfde gemiddelde prijs. Hierdoor kan uw rekening hoger (of lager) zijn dan verwacht.

Wat is een Diagnose Behandelcombinatie (DBC)?

Ziekenhuizen rekenen niet met losse behandelingen, maar met ‘zorgpakketjes’. Voor elke diagnose (ziekte, kwetsuur of aandoening) hebben zij vastgesteld welke behandelingen gemiddeld nodig zijn. Deze combinatie van behandelingen vormt een ‘zorgpakketje’: een DBC (Diagnose Behandelcombinatie).

 

Voor DBC’s zijn standaardprijzen vastgesteld. Iedereen die bijvoorbeeld een gebroken arm heeft, betaalt dezelfde vaste prijs. Dit is de prijs van het zorgpakketje (DBC) voor een gebroken arm: diagnose stellen, foto’s maken, gips, controle-afspraak. In de praktijk hebben sommige mensen wat meer zorg nodig dan gemiddeld, en andere mensen minder. Maar iedereen betaalt dezelfde vaste prijs.

Wat is het verschil tussen DBC’s in het A-segment en in het B-segment?

Voor een deel van de Diagnose Behandelcombinaties (DBC’s) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumprijzen vastgesteld. Dit heet het A-segment. Voor de rest van de DBC’s gelden geen maximumprijzen. Ziekenhuizen onderhandelen met zorgverzekeraars over de prijzen van die DBC’s.

Waarom klopt de behandeldatum niet in de brief over mijn eigen risico?

De datum in de brief is de datum van de eerste afspraak in het ziekenhuis. Dat is de datum die het ziekenhuis gebruikt bij zijn declaraties. Als u daarna bent teruggekomen voor verdere behandeling of bijvoorbeeld een operatie, staan die data niet apart in de brief vermeld. Het hele behandeltraject krijgt de datum van de eerste afspraak of de datum dat de afspraak is gemaakt.

Wat zijn laboratoriumkosten? Waarom moet ik deze kosten betalen?

Als er bloed of urine is afgenomen voor verder onderzoek, wordt dit naar een laboratorium gestuurd. De kosten van bloed- en urineonderzoek staan daarom als ‘laboratoriumkosten’ op de factuur.

De kosten van laboratoriumonderzoek vallen onder het eigen risico. Ook als u via de huisarts bloed- of urineonderzoek laat uitvoeren. Het bezoek aan de huisarts gaat dan niet van het eigen risico af, maar de laboratoriumkosten wel. Daarom moet u die zelf betalen als u nog openstaand eigen risico heeft.

Alle vragen over ziekenhuis

Ziekenvervoer

Wanneer heb ik recht op ziekenvervoer?

U heeft vanuit de basisverzekering recht op de vergoeding van ziekenvervoer als u:

 • nierdialyse moet ondergaan;
 • dagbehandeling als onderdeel van GZSP (Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntengroepen) krijgt;
 • oncologische behandeling met chemo-, radio-, of immunotherapie ondergaat;
 • afhankelijk bent van een rolstoel;
 • visueel beperkt bent en kan zich niet zelfstandig of zonder begeleiding verplaatsen;
 • vervoer regelt voor uw kind naar een verpleegkundig kinderdagverblijf;
 • geriatrische revalidatie ondergaat;
 • voor de behandeling van een langdurige ziekte of aandoening lange tijd vervoer nodig hebt. Het is onredelijk als u alle kosten hiervoor zelf moet betalen. Dit bepalen wij met een berekening: de hardheidsclausule.

 

Om van deze vergoeding gebruik te mogen maken heeft u vooraf onze toestemming nodig. De kosten van vervoer worden verrekend met uw eigen risico. Daarnaast betaald u ook per kalenderjaar een wettelijke eigen bijdrage. De precieze voorwaarden en details vindt u in de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae. Wij vergoeden alleen vervoer (heen- en terugreis) voor behandelingen die onder de basisverzekering vallen.

Hoe vraag ik ziekenvervoer aan?

U heeft vooraf onze toestemming nodig voor ziekenvervoer. U kunt deze toestemming aanvragen met het aanvraagformulier ziekenvervoer.

 

Toestemming voor ziekenvervoer voor nierdialyses en oncologische behandelingen met chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie kunt u ook telefonisch aanvragen.

 

Transvision is onze gecontracteerde taxivervoerder. U kunt Transvision bellen op telefoonnummer 0900 - 33 33 330.

Hoe worden vervoerskosten verrekend met mijn eigen bijdrage en eigen risico?

Voor ziekenvervoer geldt in 2022 een wettelijke eigen bijdrage van € 111,-. Die moet u sowieso betalen – tenzij u daarvoor aanvullend verzekerd bent. Het bedrag dat overblijft na aftrek van de eigen bijdrage, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u nog openstaand eigen risico, dan moet u dat bedrag zelf betalen. Als u geen eigen risico meer heeft, vergoedt de basisverzekering de rest van de kosten.

 

Kijk in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering of u recht heeft op de vergoeding van de eigen bijdrage voor vervoer. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae.

Wordt alleen vervoer per taxi vergoed?

Nee, u kunt ook gebruikmaken van eigen vervoer, een huurauto of openbaar vervoer.

 • Voor vervoer met een particuliere auto is de vergoeding in 2022 € 0,32 per kilometer. Voor het aantal kilometers hanteren wij de snelste route volgens de ANWB-routeplanner. De heen- en terugreis worden apart berekend.
 • Openbaar vervoer krijgt u volledig vergoed (100%). De vergoeding is gebaseerd op basis van OV-kaart, 2e klasse.
 • Taxivervoer krijgt u alleen vergoed (100%) als u gebruik maakt van een gecontracteerde taxivervoerder.
Krijg ik ziekenvervoer vergoed als ik naar een Wlz-instelling moet voor een dagbehandeling?

Dat hangt af van uw situatie en de behandeling die u ondergaat. Voor vervoer naar een Wlz-instelling gelden geen aparte regels. U heeft vanuit de basisverzekering recht op de vergoeding van ziekenvervoer als u:

 • nierdialyse moet ondergaan;
 • dagbehandeling als onderdeel van GZSP (Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntengroepen) krijgt;
 • oncologische behandeling met chemotherapie of radiotherapie ondergaat;
 • afhankelijk bent van een rolstoel;
 • zich niet zelfstandig of zonder begeleiding kunt verplaatsen in verband met een visueel handicap;
 • jonger bent dan 18 jaar en bent aangewezen op verzorging vanwege complex somatische problematiek of vanwege een lichamelijk handicap zoals bedoeld in artikel 2.10 van het Besluit Zorgverzekering (intensieve kindzorg);
 • voor de behandeling van een langdurige ziekte of aandoening lange tijd vervoer nodig hebt. Het is onredelijk als u alle kosten hiervoor zelf moet betalen. Dit bepalen wij met een berekening: de hardheidsclausule.

Om van deze vergoeding gebruik te mogen maken heeft u vooraf onze toestemming nodig. De precieze voorwaarden en details vindt u in de polisvoorwaarden in uw Mijn Aevitae. Wij vergoeden alleen vervoer (heen- en terugreis) voor behandelingen die onder de basisverzekering vallen. Vervoer in verband met controles wordt niet vergoed.

Wat houdt de hardheidsclausule in?

Voldoet u niet aan de voorwaarden voor ziekenvervoer? Maar hebt u wel langdurig vervoer nodig voor de behandeling van een ziekte? Dan is er een kans dat Aevitae de kosten toch vergoedt.

 

Dit hangt af van:

 1. Het aantal aaneengesloten maanden dat u behandeld wordt (maximaal 12).
 2. Het aantal dagen per week dat u behandeld wordt
 3. De afstand van uw thuisadres naar het behandeladres enkele reis

Deze drie getallen vermenigvuldigen we met elkaar. Is de uitkomst hoger dan 250, dan heeft u mogelijk recht op vergoeding.

 

Bijvoorbeeld:

 1. U wordt 8 maanden achter elkaar behandeld
 2. U moet 3 keer per week naar het ziekenhuis
 3. De afstand naar het ziekenhuis vanuit uw thuisadres is 25 kilometer

Dan heeft u waarschijnlijk recht op zittend ziekenvervoer, want: 8 x 3 x 25 = 600 (en dus hoger dan 250).

Hoe hoog is de eigen bijdrage?

De wettelijke eigen bijdrage is voor 2022 vastgesteld op € 111,- per verzekerde per kalenderjaar. Er geldt geen eigen bijdrage voor ambulancevervoer. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan krijgt u de eigen bijdrage mogelijk vergoed. Controleer uw polisvoorwaarden in Mijn Aevitae

De taxivervoerder zegt dat ik de eigen bijdrage niet meer aan hem hoef te betalen. Klopt dat?

Ja, dat klopt. De vervoerder kan de complete rekening bij Aevitae declareren. Als u een eigen bijdrage moet betalen, krijgt u daarvan een rekening van Aevitae.

Moet ik opnieuw een aanvraag doen als ik van ziekenhuis, kliniek of arts wissel?

Dat hangt van uw situatie af. Bij een wisseling van ziekenhuis, kliniek of arts moet u dit bij ons doorgeven middels het contactformulier. Gaat u voor een nieuwe behandeling naar een ziekenhuis, kliniek of arts dan is een nieuwe aanvraag nodig.

Wie moet het aanvraagformulier ondertekenen?

Het is wettelijk bepaald dat uw behandelend arts het aanvraagformulier moet ondertekenen. Dit is meestal de specialist (in het geval van nierdialyse, chemo- of radiotherapie of langdurige ziekte). Heeft u een visuele handicap of bent u afhankelijk van een rolstoel? En is uw huisarts uw behandelend arts? Dan mag de huisarts het formulier ondertekenen.

Hoe lang is een machtiging voor vervoer geldig? En voor welke zorgverlener(s) geldt de machtiging?

Dat hangt af van de reden/voorwaarde op basis waarvan u de machtiging heeft gekregen. Op de machtiging die u van ons ontvangt staat een begin- en einddatum vermeld.

 • Als de geldigheidsduur van de machtiging is afgelopen, moet u een nieuwe aanvraag doen. Doet dit minimaal 6 weken voor de einddatum van de machtiging. Dit kunt u doen met het Formulier Medische Verklaring Ziekenvervoer. Uw behandelaar kruist dan aan dat het om een verlengingsaanvraag gaat.
 • Als u nierdialyse, chemo- of radiotherapie krijgt en u wisselt van zorgverlener, dan moet u ook een nieuwe aanvraag doen. Dit kunt u doen met het Formulier Medische Verklaring Ziekenvervoer. Dit formulier vindt u op onze documenten pagina. Uw behandelaar kruist dan aan dat het om een 1e aanvraag gaat.
Kan ik zonder een machtiging mijn vervoerskosten vergoed krijgen?

Nee, u heeft altijd onze toestemming nodig in de vorm van een machtiging. Als u zonder machtiging vervoerskosten maakt (taxivervoer), moet u deze kosten zelf betalen.

Wordt reizen met een begeleider vergoed?

Het reizen met een begeleider wordt alleen vergoed als dit noodzakelijk is en u niet alleen kunt reizen.

Ik had bij mij oude verzekeraar al een machtiging voor ziekenvervoer. Moet ik bij Aevitae een nieuwe aanvragen?

Nee, dat hoeft niet. Wel moet u een kopie van die machtiging naar Aevitae sturen. Wij sturen u dan een nieuwe versie met dezelfde geldigheid. Pas wanneer die geldigheidsduur is verstreken, moet u een nieuwe aanvraag doen. Dit kunt u doen met het Aanvraagformulier Ziekenvervoer. Uw behandelaar kruist dan aan dat het om een verlengingsaanvraag gaat. Voor de aanvraag ziekenvervoer voor nierdialyse en oncologische behandelingen kunt u telefonisch contact met ons opnemen. 

Wie is de taxivervoerder van EUCARE?

Transvision is onze gecontracteerde taxivervoerder. U kunt Transvision bellen op telefoonnummer 0900 - 33 33 330.

Worden al mijn vervoerskosten vergoed, ongeacht het aantal gemaakte kilometers?

Nee, er geldt een maximum van 200 kilometer per enkele reis. Tenzij wij met u andere afspraken hebben gemaakt, maar dit moet dan expliciet op de machtiging vermeld staan.

Alle vragen over ziekenvervoer

Zorgbemiddeling & Kwaliteit

Wat is Zorgbemiddeling/wachtlijstbemiddeling?

U heeft recht op bemiddeling voor zorg als er sprake is van een niet-aanvaardbare lange wachttijd voor behandeling door een zorgaanbieder die deze zorg mag leveren volgens de zorgverzekering.

 

U kunt ook een beroep doen op ‘bemiddeling’ (advies) bij algemene vragen over de zorg. Denk hierbij aan het zoeken naar een zorgaanbieder met een bepaalde expertise of hulp bij het vinden van de juiste weg binnen de zorg. Wij bekijken samen met de verzekerde welke mogelijkheden er zijn.

Wat is een te lange wachttijd?

Met zorgaanbieders hebben wij afgesproken dat zij binnen de wachttijden van de Treek-normen zorg verlenen. In geval van spoedzorg moet de noodzakelijke hulp zo spoedig mogelijk, dan wel binnen enkele uren, worden verleend. Vindt u zelf dat u te lang moet wachten? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen of online zorgbemiddeling aanvragen.

Bemiddelen jullie in het ziekenhuis waar ik op de wachtlijst sta?

Nee, wij bemiddelen niet met het ziekenhuis waar u op de wachtlijst staat. Wel bemiddelen we of u elders eerder aan de beurt kan komen.

 

Wij hebben met de ziekenhuizen afgesproken dat zij zich houden aan de Treeknormen. Vindt u zelf dat u te lang moet wachten? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen of online zorgbemiddeling aanvragen.

Is er altijd een zorgaanbieder binnen redelijke reisafstand voor mij te bereiken?

Wij hebben zorgaanbieders op redelijke afstand van uw woonplaats gecontracteerd. Kijk in ze Zorgzoeker voor een overzicht van gecontracteerde zorgverleners.

Bemiddelen jullie ook naar het buitenland?

Wij zoeken eerst naar alternatieven in een regulier ziekenhuis bij u in de buurt. Daarna kijken we verder naar de rest van Nederland en Zelfstandige Behandelcentra (ZBC). Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan wordt er zeker gekeken naar de mogelijkheden in België en Duitsland.

Alle vragen over zorgbemiddeling & kwaliteit

Spoedeisende zorg in het buitenland

Wat is spoedeisende hulp?

Dit betreft zorg die redelijkerwijs niet is uit te stellen tot terugkeer in Nederland of die bij vertrek naar het buitenland niet te voorzien was. Hierbij valt te denken aan acute opname bij een hartaanval.

In geval van spoedeisende zorg heeft u vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding conform het gemiddeld in Nederland geldend tarief. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, dan kan deze worden aangevuld vanuit een eventuele aanvullende verzekering.

 

Spoedeisende hulp nodig?
In geval van ziekenhuisopname dient u binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kunt u ook terugvinden op de Europese Gezondheidskaart (EHIC).

Wat betalen we bij spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn 2 regelingen voor vergoeding:

 1. Volgens uw basisverzekering en aanvullende verzekering
 2. Volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, bijvoorbeeld met de Europese gezondheidskaart (EHIC)

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering?

We betalen maximaal 100% van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:

 • met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland tijdens vakantie, studie of werk met een verblijfsduur van maximaal 365 dagen.
 • deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon.

U betaalt eigen risico.

 

Wat betalen we uit de aanvullende verzekering of reisverzekering?

Dit is afhankelijk van uw aanvullend pakket. Kijk in de polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering of u recht heeft op de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland. De polisvoorwaarden vindt u terug in uw Mijn Aevitae. Indien deze niet dekkend tot kostprijs is, raden wij u aan om een reisverzekering met medische module af te sluiten.

Welk bewijs van verzekering heeft u in het buitenland nodig?

Niet elk land herkent een digitale zorgpas als verzekeringsbewijs. Controleer daarom voor vertrek of u een European Health Insurance Card (EHIC) of een ander verzekeringsbewijs nodig heeft. De EHIC is persoonsgebonden en gratis. De geldigheidsduur staat rechtsonder op de EHIC. Gaat u naar het buitenland en heeft u geen EHIC of is de geldigheid van uw EHIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. U krijgt dan de combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen) binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

Wat krijgt u betaald met de EHIC?

Als u Europees burger bent en tijdens een kort verblijf (bijv. voor vakantie, zakenreis of studie) in een ander Europees land (in dit geval een van de 28 Europese-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) ziek wordt, heeft u recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot u weer thuis bent. U heeft recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar u verblijft.

 

Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land. Ook staat het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.

 

Heeft u geen Europese zorgpas of kunt u de kaart niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men u de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat u de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij uw eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.

 

EHIC app

Op de website van de Europese Commissie kunt u de EHIC app downloaden. Via deze app kunt u per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat u moet doen om zorg te krijgen. Ook vindt u in de app informatie over alarmnummers.

Alle vragen over spoedeisende zorg in het buitenland

Niet-spoedeisende zorg in het buitenland

Wat is niet- spoedeisende zorg?

Niet-spoedeisende zorg is zorg die u vooraf kunt plannen.

Op welke vergoeding heb ik recht bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:

 • zorg uit uw basisverzekering bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland;
 • zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar u de zorg krijgt, met het S2 formulier.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van uw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaalt u de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaalt u eigen risico.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij niet-gecontracteerde zorgverleners?

Dit is afhankelijk van de basisverzekering van uw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaalt u de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaalt u eigen risico.

 

Wat regelt u zelf bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?

U heeft vooraf een verwijzing en medische indicatie nodig van uw huisarts of specialist. Hiermee kunt u bij ons een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier en stuur de verwijzing van uw huisarts of specialist mee. Wij vertellen u dan precies welk bedrag wij betalen.

 

Wat betalen we uit uw basisverzekering bij expertisebehandelingen?

Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. U betaalt eigen risico.

 

U heeft vooraf toestemming van ons nodig

Vul het aanvraagformulier in en stuur de verwijzing van uw specialist mee.

 

Waar heeft u recht op met het S2 formulier?

Met het document S2 kunt u aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor uw geplande behandeling als u verblijft in:

 • De EU
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Noorwegen
 • Zwitserland

Dit recht heeft u op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. U krijgt het S2 van ons als wij u toestemming geven voor uw behandeling.

 

Wat krijgt u betaald met het S2?

U krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar u verblijft. U betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijgt u een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.

 

Wat krijgt u niet betaald met het S2?

Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren uw S2 daarom meestal niet.

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.