Kunnen we helpen?
Op zoek naar meer informatie? Hier vind je alle veelgestelde vragen.
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact op door het contactformulier in te vullen of door ons te bellen.
Snel naar categorieën
Algemeen
Mijn Aevitae
Je kunt op twee manieren inloggen in Mijn Aevitae. Met iDIN log je in bij Mijn Aevitae met de vertrouwde inloggegevens van jouw bank. Zo hoef je minder gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden.
Ondersteunt jouw bank (nog) geen iDIN? Dan kun je inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Heb jij nog geen gebruikersnaam? Dan kun je deze aanvragen bij onze Service Desk.
iDIN is ontwikkeld door de banken voor consumenten. Je kunt met iDIN veilig en op dezelfde manier inloggen, je identificeren en/of jouw leeftijd bevestigen bij overheidsinstanties, verzekeringsmaatschappijen en webwinkels. Met iDIN log je in bij Mijn Aevitae met de vertrouwde inloggegevens van jouw bank. Zo hoef je minder gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Meer over het inloggen met iDIN lees je hier en op de website van iDIN.
Al jouw documenten staan online verzameld in de berichtenbox in Mijn Aevitae, welke 24/7 bereikbaar is. Ook jouw oude berichten hebben wij hier voor je klaargezet.
Als je nu nog papieren post ontvangt, zetten wij jouw oude en nieuwe correspondentie ook digitaal voor je klaar in de berichtenbox. Zo staan al jouw berichten overzichtelijk op één plaats verzameld. Stap je over van papieren post naar digitale correspondentie? Dan heb je ook alle historie, die je voorheen per post ontving, in jouw digitale berichtenbox. Wel zo handig!
Staat er een nieuw bericht voor je klaar? Dan ontvang je per e-mail een notificatie.
Mogelijk staat jouw polis ingesteld op papieren correspondentie. Ook wanneer wij geen óf een foutief e-mailadres van je hebben geregistreerd, ontvang je van ons een papieren notificatie. Na het ontvangen van deze notificatie kun je inloggen in Mijn Aevitae en jouw e-mailadres verifiëren, aanpassen of toevoegen. Hierna kun je het bericht dat wij voor je hebben klaargezet lezen in jouw berichtenbox.
Wil je zo vriendelijk zijn om jouw e-mailadres zo snel mogelijk na het ontvangen van deze notificatie te updaten? Zo voorkom je dat je correspondentie misloopt.
Als je polis ingesteld staat op papieren correspondentie en je ontvangt liever digitale correspondentie, horen wij dit graag van je via ons contactformulier!
Heb jij geen computer of internet, en kun je daarom jouw berichten niet digitaal ontvangen? Dan is het mogelijk om jouw berichten alsnog per post te ontvangen. Je kunt hier jouw voorkeur aan ons doorgeven. Wij zullen jouw aanvraag binnen 7 werkdagen in behandeling nemen. Het kan zijn dat je in de tussentijd alsnog digitale correspondentie ontvangt. Deze kunnen wij uiteraard per post nasturen.
Je ontvangt van ons een notificatie zodra er een of meerdere berichten voor je klaarstaan in Mijn Aevitae. Om deze berichten te lezen ga je naar Mijn Aevitae en log je in met iDIN of jouw gebruikersnaam en wachtwoord. De correspondentie die wij voor je hebben klaargezet vind je terug in jouw berichtenbox in Mijn Aevitae.
Je kunt Mijn Aevitae opslaan als app op jouw mobiele apparaat. Deze Mijn omgeving kun je altijd en overal raadplegen, zowel op Android apparaten als iPhones of iPads. De instructie vind je hier: Mijn Aevitae als App.
Enkel bestaande gebruikers van de Aevitae ZorgApp kunnen deze blijven gebruiken zolang het mobiele apparaat deze ondersteunt en de app is aangeboden in de App Store en Google Play Store. Nieuwe gebruikers raden wij aan Mijn Aevitae als webapp te installeren. Deze kun je eenvoudig opslaan op jouw mobiele apparaat. Hier vind je de instructie.
SmartLockr
Ja, om veilig met jou te communiceren maken wij soms gebruik van SmartLockr. Vaak is dat niet nodig. Privacygevoelige documenten, zoals een polisblad of bericht van vergoeding, download je namelijk rechtstreeks in Mijn Aevitae.
Toch komt het weleens voor dat wij een privacygevoelig document per e-mail verzenden. Dit doen wij alleen als jij als klant hier specifiek om vraagt. In dit geval zul jij voor het ontvangen van een e-mail een extra stap moeten zetten, bijvoorbeeld door het invullen van een wachtwoord. Zo weten we namelijk zeker dat er geen data in verkeerde handen valt.
Je ontvangt in dit geval een e-mail van de afzender Secure Communication Aevitae (noreply@aevitae.com).
Klik hier voor meer informatie over SmartLockr.
Op de volgende manier kun jij e-mails en bestanden die je van ons ontvangt via SmartLockr eenvoudig openen:
1. Als ontvanger krijg je een e-mail van Secure Communication Aevitae (noreply@aevitae.com) waarin staat dat je een bericht hebt ontvangen. Om
dit bericht te lezen, klik je op de groene knop “Open bericht”.
2. Je komt dan op een pagina waar je op “Verzend mijn wachtwoord” kunt klikken.
3. Je krijgt hierna het wachtwoord toegestuurd per e-mail of per sms. Dit kun je vervolgens gebruiken om het bericht uit de eerste e-mail te openen en te lezen.
Door het wachtwoord apart te versturen, weten we zeker dat je gegevens onderweg niet in verkeerde handen kunnen vallen.
Zorgverzekeringen
Algemeen
De Tweede Kamer heeft besloten om vanaf 1 januari 2023 de collectiviteitskorting op de basisverzekering af te schaffen. Zorgverzekeraars mogen geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering. Op de aanvullende zorgverzekering blijft het geven van korting wel mogelijk. En collectiviteiten zelf mogen gewoon blijven bestaan. We vertellen je in dit artikel hier wat meer over.
Je kunt deze zelf downloaden via Mijn Aevitae. Ontvang je de voorwaarden en/of vergoedingsoverzichten liever per post? Neem dan contact met ons op.
De verzekeringnemer is degene die de verzekeringsovereenkomst met Aevitae is aangegaan. Een verzekerde is een persoon die verzekerd is van zorg en als ‘verzekerde’ op de zorgpolis staat. Een verzekerde hoeft niet zelf de verzekeringsovereenkomst te hebben afgesloten. Dit geldt bijvoorbeeld voor kinderen.
Dit tarief is het tarief dat in de Nederlandse marktomstandigheden redelijk is voor een bepaalde behandeling. Om het tarief vast te stellen, wordt er gekeken naar welke bedragen zorgverleners in rekening brengen voor dezelfde behandeling. Soms rekent een zorgverlener meer dan het marktconform tarief. In dat geval vergoeden wij niet het hele bedrag. De kosten die boven het markconform tarief uitkomen worden niet door de zorgverzekering vergoed.
Wij maken met zorgverleners afspraken over het tarief voor bepaalde zorg. Bijvoorbeeld voor een behandeling in het ziekenhuis. Het gemiddelde van alle afgesproken tarieven voor deze zorg, noemen we het gemiddeld gecontracteerd tarief.
Niet-gecontracteerde zorg is zorg van zorgverleners waar wij geen contract mee hebben afgesloten. Wij hebben dan geen afspraken gemaakt met de zorgverlener over bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg, de wachttijden en de prijs. Als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Contoleer daarom altijd of de zorgverlener van jouw keuze een contract met ons heeft afgesproken. Je kunt dit opzoeken via onze Zorgzoeker.
Meer informatie over niet gecontracteerde zorg vind je hier.
In dit geval maken wij onderscheid tussen twee situaties: een behandeling die vorig jaar is gestart en dit jaar doorloopt óf een nieuwe behandeling die dit jaar wordt gestart.
Jouw behandeling is vorig jaar gestart
Is jouw behandeling vorig jaar al gestart en loopt deze behandeling door in het nieuwe jaar? Dan vergoeden wij de kosten nog net zoals het voorgaande jaar. We vergoeden een doorlopende behandeling nog maximaal één kalenderjaar. Dit geldt voor vergoedingen uit de basisverzekering én de aanvullende verzekering zoals bijvoorbeeld ziekenhuiszorg, geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en paramedische zorg (let op: hier kan wel een maximum aantal behandelingen gelden). Voor de zorg die wij vergoeden vanuit de basisverzekering betaal je wel eigen risico in het nieuwe jaar.
Je start een nieuwe behandeling
Gaat het om een behandeling voor een andere of nieuwe aandoening? En hebben we geen contract meer met de zorgverlener? Dan vergoeden wij de zorg voor deze nieuwe aandoening volgens de voorwaarden voor niet-gecontracteerde zorg. Het kan zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Dit hangt af van welke basisverzekering je hebt gekozen. Houd er ook rekening mee dat je bij een zorgverlener zonder contract de nota eerst zelf moet voorschieten. Wij vergoeden dit dan achteraf.
Wil je de behandeling volledig vergoed krijgen en de nota niet zelf voorschieten? Check dan in de Zorgzoeker welke zorgverleners voor dit jaar een contract hebben afgesproken.
Aanvragen, wijzigen, opzeggen
Je kunt jouw kind of partner zelf bijschrijven op jouw polis. Dit doe je gemakkelijk en snel via Mijn Aevitae of ons contactformulier.
Hetzelfde geldt voor het aanmelden van een pasgeboren kind. Schrijf de baby binnen 4 maanden bij op jouw polis. Alle bijgeschreven kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met de ouder die de meest uitgebreide zorgverzekering heeft.
Uiterlijk 31 december van ieder jaar kun je jouw verzekering opzeggen. De opzegging gaat in per 1 januari. Voor 1 februari moet je een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in. Er zijn een paar situaties waarbij je ook tussentijds kunt opzeggen:
- Wijziging van de premie of polisvoorwaarden
Als Aevitae tussentijds de premie of de polisvoorwaarden wijzigt in jouw nadeel, mag je jouw verzekering opzeggen. Dit geldt niet wanneer het om een wettelijke wijziging gaat. Over een wijziging van de premie of voorwaarden informeren wij je altijd van tevoren. Je hebt dan 1 maand de tijd om op te zeggen (vanaf de dag waarop de wijziging ingaat). Dit geldt niet wanneer het om een wettelijke wijziging gaat. - Je verandert van werkgever
Als je van baan verandert en via jouw nieuwe werkgever een andere collectieve zorgverzekering afsluit, kun je jouw huidige verzekering ook tussentijds opzeggen. Je hebt hiervoor 1 maand de tijd vanaf de dag dat je uit dienst treedt bij je huidige werkgever. - Je gaat scheiden
Ga je scheiden? En staan jij en je partner op één zorgpolis? Dan wordt de partner die meeverzekerd is van de polis verwijderd. Deze partner kan zelf een polis bij Aevitae afsluiten of overstappen naar een andere verzekeraar. Voor de verzekeringnemer verandert er verder niets. - Je verzekeringsplicht stopt
Verhuis je naar het buitenland of ontvang je niet langer inkomsten uit Nederland? Dan kan het zijn dat je in Nederland niet langer verzekeringsplichtig bent. Om jouw verzekeringsplicht vast te stellen kun je het toetsingsformulier verzekeringsplicht invullen. Het formulier kun je vervolgens via het contactformulier indienen.
In de polisvoorwaarden staan alle regels voor het (tussentijds) opzeggen van de verzekering in detail beschreven.
Je kunt jouw zorgverzekering alleen schriftelijk opzeggen. Dit kan via het contactformulier, via de e-mail óf per post.
Wil je alleen een aanvullende verzekering opzeggen? Dat kun je zelf doen via Mijn Aevitae.
Ja, dat kan, maar alleen als je via jouw nieuwe werkgever een andere collectieve verzekering afsluit. Vanaf de dag dat je uit dienst treedt, heb je 1 maand de tijd om jouw zorgverzekering op te zeggen.
Nee, dit gebeurt niet automatisch. Maar je kunt jouw gezinsleden wel eenvoudig toevoegen aan jouw polis. Dit kun je zelf regelen in Mijn Aevitae of neem contact met ons op.
Hetzelfde geldt voor het aanmelden van een pasgeboren kind. Laat de baby binnen 4 maanden bijschrijven op jouw polis. Alle kinderen tot 18 jaar zijn, na aanmelding, gratis meeverzekerd met de ouder met de meest uitgebreide zorgverzekering.
Dat hangt ervan af. Als je je voor 31 december bij Aevitae aanmeldt, hoef je niet zelf op te zeggen. Aevitae zegt dan de oude zorgverzekering op van jou en de personen die je meeverzekert. Wacht je met aanmelden tot januari, dan moet je wel zelf jouw oude zorgverzekering opzeggen. Dat moet namelijk uiterlijk op 31 december. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om zich bij Aevitae aan te melden. Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in.
Dit is de wettelijke plicht die alle zorgverzekeraars hebben om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Ongeacht leeftijd of gezondheid. Voor aanvullende en tandartsverzekeringen geldt geen acceptatieplicht.
Nee, voor de basisverzekering mogen zorgverzekeraars niemand weigeren. Je kunt dus altijd een basisverzekering afsluiten bij Aevitae, ongeacht je leeftijd of gezondheid. Voor aanvullende en tandartsverzekeringen geldt deze acceptatieplicht niet en mogen zorgverzekeraars wel medische selectie toepassen. In de praktijk past Aevitae zelden medische selectie toe.
Er is wel een uitzondering. Heb jij fraude gepleegd of jouw premie niet betaald? En heeft Aevitae jouw zorgverzekering daarom beëindigd? Dan mogen wij je 5 jaar lang weigeren. In dat geval moet je je verzekeren bij een andere zorgverzekeraar.
Wij beoordelen een machtigingsaanvraag binnen 10 werkdagen.
Overstappen
Gebruik(te) je veel zorg? Geen probleem. Je bent altijd welkom bij Aevitae. We accepteren iedereen voor de basisverzekering. Voor een aantal hogere aanvullende (tandarts)verzekeringen geldt wel medische selectie. We vragen je dan om een formulier in te vullen. Kom je niet door onze medische selectie heen? Dan kun je altijd terug naar je oude verzekeraar of kiezen voor een aanvullende (tandarts)verzekering waar geen medische selectie voor geldt. Als je bij ons een aanvullende (tandarts) verzekering afsluit waarvan de dekking vergelijkbaar is met je huidige verzekering, dan word je zonder medische selectie toegelaten.
Nee, dat hoeft niet. Via ons systeem stellen wij alle zorgverleners op de hoogte van jouw overstap naar Aevitae.
Nee, als je je uiterlijk 31 december bij ons aanmeldt, zeggen wij jouw oude zorgverzekering op. Weer een zorg minder voor jou! Wil je je na 31 december aanmelden? Dan moet je wél zelf jouw oude zorgverzekering opzeggen.
Heb jij de premie voor januari al betaald aan jouw huidige verzekeraar? Dan stort de verzekeraar dit automatisch aan je terug.
Ben jij onder behandeling in een ziekenhuis en gaat de behandeling volgend jaar verder? Dan heeft jouw overstap naar Aevitae geen enkele invloed op jouw behandeling. De ingangsdatum van de behandeling in het ziekenhuis bepaalt welke verzekeraar de zorg vergoedt.
Gaat het om zorg die niet in het ziekenhuis plaatsvindt, check dan via de Zorgzoeker of jouw zorgverlener gecontracteerd is.
Heb jij een machtiging voor zorg die vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Dan hoef je niet opnieuw toestemming te vragen. Wel moet je een kopie van die machtiging naar Aevitae sturen. Wij sturen je dan een nieuwe versie met dezelfde geldigheid. Pas wanneer die geldigheidsduur is verstreken, moet je een nieuwe aanvraag doen. Jouw behandelaar kruist dan aan dat het om een verlengingsaanvraag gaat.
Is er voor een vergoeding uit de aanvullende verzekering vooraf toestemming nodig? Dan moet je een nieuwe aanvraag bij ons indienen.
Let op! Heb jij via jouw oude verzekeraar een hulpmiddel in bruikleen? Dan dien je bij een overstap naar Aevitae jouw oude verzekeraar te vragen om Aevitae een overnamebod te doen met de restwaarde van het hulpmiddel. Lukt dat niet? Laat het ons weten! Wij sturen jouw oude verzekeraar dan een brief om een overnamebod voor je op te vragen. Heb jij een hulpmiddel in eigendom? Dan hoef jij niets te doen.
Stap jij over naar Aevitae en heb je bij jouw oude verzekeraar een persoonsgebonden budget? En is jouw toekenningsverklaring nog geldig? Dan neemt Aevitae deze toekenningsverklaring over tot maximaal de einddatum van de indicatie. Je dient deze toekenningsverklaring zelf naar ons op te sturen. Het vermelde aantal uren voor verpleging en verzorging blijft gelijk. De hoogte van de vergoeding voor deze uren kan afwijken, omdat iedere zorgverzekeraar haar eigen tarieven hanteert. Wij raden je aan om deze toekenningsverklaring te bewaren zolang hij geldig is. Na overstap gelden verder de voorwaarden uit het reglement Zorgverzekeringswet persoonsgebonden budget.
Zorgpas
De zorgpas is geen legitimatiebewijs. Daarom is het tonen van een zorgpas niet nodig voor zorg in Nederland. Bezoek je een zorgverlener in Nederland? Dan vraagt deze naar een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Hiermee zoekt de zorgverlener je verzekering op in het landelijk declaratiesysteem.
Vind je het toch handig om een zorgpas bij de hand te hebben of ga je op vakantie binnen Europa of naar Australië? Een digitale versie van de Europese zorgpas (EHIC) vind je in Mijn Aevitae. Je kunt deze als afbeelding opslaan op je smartphone of tablet. Zo heb je geen plastic pas meer nodig, ook niet in het buitenland. Wil je toch liever een plastic pas? Dan kun je deze aanvragen via Mijn Aevitae. Je krijgt de Europese zorgpas dan binnen 10 tot 15 werkdagen thuis gestuurd.
De pas is geldig zolang je bij Aevitae verzekerd bent en zolang de gegevens op je zorgpas kloppen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vervaldatum en het polisnummer.
Bezoek je een zorgverlener in Nederland? Dan vraagt de zorgverlener naar een geldig legitimatiebewijs, zoals een paspoort, rijbewijs of ID-kaart. Hiermee zoekt de zorgverlener jouw verzekering op in het landelijk declaratiesysteem.
In EU/EER-landen, Zwitserland en Australië moet je de Europese zorgpas (EHIC) laten zien als je medische zorg nodig hebt. Ook de digitale versie van de EHIC is geldig. Bel altijd eerst met onze alarmcentrale als je medische zorg nodig heeft in het buitenland. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. Je vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.
In EU/EER-landen, Zwitserland en Australië moet je de Europese gezondheidskaart (EHIC) laten zien als je medische zorg nodig hebt. De digitale versie van de EHIC is ook geldig in het buitenland. Bel altijd eerst met onze alarmcentrale als je medische zorg nodig hebt in het buitenland. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor je klaar. Je vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.
Elke zorgverzekeraar heeft een eigen UZOVI-code. Aan de hand van de UZOVI-code weet de zorgverlener naar welke zorgverzekeraar de nota gestuurd kan worden. De UZOVI-code van EUCARE is 3360.
Basisverzekering
Voor alle inwoners van Nederland geldt een verzekeringsplicht: je bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat bepaalt de Zorgverzekeringswet. Ook als je niet in Nederland woont, maar wel inkomsten hebt uit Nederland, kan de Zorgverzekeringswet voor jou gelden.
Als je een verzekeringsplicht hebt, moet je binnen 4 maanden een zorgverzekering afsluiten.
Specifieke gevallen:
- Gemoedsbezwaarden
Heb jij principiële bezwaren tegen de basisverzekering? Dan ben je ‘gemoedsbezwaard’ en mag je de verzekering weigeren. Je moet je dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ontheffing van jouw premieplicht aanvragen. In plaats van premie betaal je dan een vervangende belasting, die terechtkomt bij het Zorginstituut Nederland. - (Ex-)Militairen
Ben/Was je militair? Militairen in actieve dienst zijn automatisch verzekerd via een specifieke basisverzekering voor militairen. Zodra je uit dienst treedt, gaat de normale verzekeringsplicht gelden en moet je binnen 4 maanden een basisverzekering afsluiten. - Gedetineerden
Ben jij gedetineerd? Dan moet je ons daarover schriftelijk informeren door een detentieverklaring op te sturen. Zolang je in een justitiële inrichting zit, wordt de zorgverzekering opgeschort (onderbroken). Het Ministerie van Justitie is tijdens jouw detentie verantwoordelijk voor de zorg die je nodig hebt.
Elk jaar maken verzekeraars samen met zorgaanbieders afspraken over de zorg. Bijvoorbeeld over hoeveel behandelingen een zorgaanbieder dat jaar zal uitvoeren. En tegen welk bedrag. Er is dan maar beperkt toegang. Dit noemen we een omzetplafond. Door dit soort afspraken houden verzekeraars de kosten van zorg in de hand. Dat is belangrijk voor jouw premie.
Bij de verzekeringen van EUCARE is er geen sprake van omzetplafonds. Met alle EUCARE basisverzekeringen kun je daarom het hele jaar door terecht voor zorg.
Bij een naturapolis krijg je jouw zorg volledig vergoed als je naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Ga je naar een andere arts, therapeut of ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekering 80% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Met de Basisverzekering Natura Select krijg je 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief bij niet gecontracteerde ziekenhuizen. Bij overige zorgverleners zonder contract vergoedt de Basisverzekering Natura Select 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaal je zelf.
Bij een restitutiepolis kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat. Bij een restitutiepolis declareer je de kosten van zorg bij ons en vergoeden wij 100% het marktconforme tarief. Het marktconforme tarief is het tarief dat wij in Nederland redelijk passend vinden voor een bepaalde behandeling. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaal je zelf.
Heb jij een naturapolis en ga je naar een gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt de zorgverzekering de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Je krijgt geen rekening en je hoeft niets voor te schieten of te declareren. Vandaar de naam ‘natura’. Heb jij een restitutieverzekering en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak de rekening voorschieten. Je declareert de kosten dan achteraf. Vandaar de naam ‘restitutie’.
Kijk op de premietabel die je hebt ontvangen samen met jouw nieuwe polis voor komend jaar. Op de premietabel staat een overzicht van alle (tandarts)verzekeringen die je kunt kiezen in combinatie met de Basisverzekering Natura Select.
Ga je naar een zorgaanbieder waarmee wij geen overeenkomst hebben gesloten? Dan vergoeden wij de zorg tot maximaal het (maximum) tarief dat op dat moment is vastgesteld op basis van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Is er geen (maximum) tarief op basis van de Wmg vastgesteld? Dan vergoeden wij de zorg tot maximaal de in Nederland geldende redelijke marktprijs.
Elke basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Het verschil tussen de basisverzekeringen zit in het aantal gecontracteerde zorgverleners en de hoogte van de vergoeding als je naar een zorgverlener gaat die geen contract met ons heeft.
Bij de basisverzekering Natura heb je een ruime keuze gecontracteerde zorgverleners en krijg je 80% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.
Bij de basisverzekering Natura Select heb je keuze uit een select aantal zorgverleners en krijg je 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat. Bij overige niet-gecontracteerde zorgverleners krijg je 70% vergoed van het gemiddelde gecontracteerde tarief. Daarnaast kun je een aantal hulpmiddelen alleen online bestellen bij een geselecteerde leverancier.
Basisverzekering Natura Select
Elke basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Het verschil tussen de basisverzekeringen zit in het aantal gecontracteerde zorgverleners en de hoogte van de vergoeding als je naar een zorgverlener gaat die geen contract met ons heeft.
Bij de basisverzekering Natura heb je een ruime keuze gecontracteerde zorgverleners en krijg je 80% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.
Bij de basisverzekering Natura Select heb je keuze uit een select aantal zorgverleners en krijg je 75% van het gemiddelde gecontracteerde tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis gaat. Bij overige niet-gecontracteerde zorgverleners krijg je 70% vergoed van het gemiddelde gecontracteerde tarief. Daarnaast kun je een aantal hulpmiddelen alleen online bestellen bij een geselecteerde leverancier.
- Bij de Natura Select krijg je 75% vergoeding van het gemiddeld gecontracteerde tarief bij ziekenhuizen die wij niet hebben geselecteerd. Bij overige zorgverleners zonder contract krijg je 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief.
- Een aantal hulpmiddelen bestel je verplicht online. Dit zijn: visuele hulpmiddelen, mobiliteit, verpleging en verzorging op bed, diabetesmiddelen, stomamateriaal en incontinentiemateriaal.
- Deze basisverzekering is uitsluitend te combineren met een beperkt aantal aanvullende(tandarts) verzekeringen.
- Geen zorgplafond. Omdat wij vinden dat iedereen recht heeft op goede en tijdige zorg. Je zult bij ons daarom nooit last hebben van een patiëntenstop, omdat wij geen maximale bedragen (zorgplafond) afspreken met ziekenhuizen.
Kijk hier voor een volledige vergelijking met de andere basisverzekeringen.
Ben je nog niet verzekerd bij Aevitae?
De Basisverzekering Natura Select is mogelijk beschikbaar voor jouw collectieve verzekering. Bekijk hier de mogelijkheden binnen jouw collectief.
Ben je wel al verzekerd bij Aevitae?
In jouw premietabel staat een overzicht van alle (basis)verzekeringen waaruit je kunt kiezen. Staat de Basisverzekering Natura Select in jouw premietabel? Dan kun je via Mijn Aevitae kiezen voor deze basisverzekering.
Staat de Basisverzekering Natura Select niet in de premietabel? Dan is het niet mogelijk deze basisverzekering af te sluiten binnen jouw collectief.
De basisverzekering Natura Select heeft alleen invloed op de vergoeding vanuit jouw aanvullende verzekering als je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis of zorgverlener gaat. De percentages die gelden voor niet-gecontracteerde zorg vanuit de basisverzekering gelden ook voor niet-gecontracteerde zorg vanuit jouw aanvullende verzekering.
Ga je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis voor zorg vanuit de aanvullende verzekering? Dan krijg je 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. Ga je naar een andere niet-gecontracteerde zorgverlener voor zorg vanuit de aanvullende verzekering? Dan krijg je 70% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.
Aanvullende verzekeringen
Nee, dat kan alleen per 1 januari van een nieuw kalenderjaar.
Er zijn twee uitzonderingen:
- Kinderen die 18 worden, kunnen tussentijds een aanvullende verzekering afsluiten.
- Ontstaat jouw verzekeringsplicht in de loop van het jaar? Bijvoorbeeld omdat je net in Nederland woont? Dan moet je in de loop van het jaar een basisverzekering afsluiten. Tegelijk kun je dan ook een aanvullende verzekering afsluiten.
Een aanvullende verzekering vergoedt zorg die niet in de basisverzekering zit. Welke zorg dit precies is en hoeveel daarvan vergoed wordt, verschilt per aanvullende verzekering. Het gaat bijvoorbeeld om alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie, reizigersvaccinaties, brillen/contactlenzen en andere vergoedingen.
Nee, je bepaalt helemaal zelf of je een aanvullende verzekering afsluit of niet. Een basisverzekering is verplicht, dat heeft de overheid bepaald. De zorg die onder de basisverzekering valt, is ook wettelijk vastgelegd. Maar dit geldt niet voor een aanvullende verzekering. Vind je de dekking van de basisverzekering te beperkt? Of verwacht je zorgkosten te maken die niet door de basisverzekering vergoed worden? Dan kun je je aanvullend verzekeren. De aanvullende verzekering waar je uit kunt kiezen binnen jouw collectiviteit staan op jouw aanbieding en in Mijn Aevitae.
Dat kan, maar meestal niet. Als er toch een medische selectie geldt voor de verzekering die jij wilt, moet je bij de aanvraag een vragenformulier invullen. Als je een verzekering kiest bij het berekenen van jouw premie, wordt duidelijk aangegeven of hierbij sprake is van medische selectie.
Tandartsverzekering
Nee, dat kan alleen per 1 januari van een nieuw kalenderjaar.
Er zijn twee uitzonderingen:
- Kinderen die 18 worden, kunnen tussentijds een tandartsverzekering afsluiten.
- Ontstaat jouw verzekeringsplicht in de loop van het jaar? Bijvoorbeeld omdat je net in Nederland woont? Dan moet je in de loop van het jaar een basisverzekering afsluiten. Tegelijk kun je dan ook een tandartsverzekering afsluiten.
Dat kan. De tandartsverzekeringen die Aevitae aanbiedt, zijn bij een verzekerd bedrag vanaf € 1.000,- met medische selectie. Als je een verzekering kiest bij het berekenen van jouw premie, wordt duidelijk aangegeven of hierbij sprake is van medische selectie. Je moet dan bij de aanvraag een vragenformulier invullen.
Stap je over naar Aevitae? En heb jij bij je oude verzekeraar een tandartsverzekering met een vergelijkbare dekking? Dan is een medische selectie niet van toepassing. Als je online je tandartsverzekering aanvraagt, dan kun je dat na het aanvraagproces bij ons aangeven. Wil je weten of jouw oude verzekering vergelijkbaar is? Neem dan contact met ons op.
18 jaar
Als je 18 wordt, veranderen er een aantal dingen rondom je zorgverzekering:
- Je bent niet meer gratis via je ouders verzekerd. Vanaf de maand na je 18e verjaardag moet je premie betalen voor je zorgverzekering. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18? Dan ben jij vanaf 1 juni verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben.
- Je hebt een verplicht eigen risico voor de basisverzekering. Het eigen risico voor 2023 is € 385,-.
- Je bent niet meer gratis verzekerd voor de tandarts. Het kan dus handig zijn om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.
- Je hebt mogelijk recht op zorgtoeslag. Zorgtoeslag kan je aanvragen via de belastingdienst.
Kies je ervoor om een aanvullende- of tandartsverzekering af te sluiten of om deze te wijzigen? Dan gaat deze wijziging in per de dag dat je 18 wordt. De premie en het eigen risico gaan in op de 1ste van de maand nadat je 18 bent geworden. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18, en heb je een tandartsverzekering afgesloten? Dan gaat de dekking van deze tandartsverzekering in per 6 mei en kun je gebruik maken van de vergoeding. Vanaf 1 juni ben je premieplichtig en betaal je ook de premie voor dit pakket.
Ja, een aantal dingen kun je wijzigen op het moment dat je 18 wordt:
- Je kunt je aanvullende verzekering wijzigen of een nieuwe aanvullende verzekering afsluiten, zoals een tandartsverzekering. Stel je wordt op 6 mei 18 jaar, dan kun je de verzekering aanpassen tot 1 juli. Opzeggen kan tot 1 juni in dit voorbeeld.
- Je kunt voor een vrijwillig eigen risico kiezen waardoor je ook korting op je zorgpremie ontvangt. Kies je voor een vrijwillig eigen risico van € 500,- (bovenop je verplicht eigen risico van € 385,-), dan krijg je per maand € 20,- korting op je premie.
Een paar weken voor je 18e verjaardag sturen wij je een brief met de mogelijkheden. Wil je op basis hiervan iets wijzigen in je verzekering? Laat dit dan vóór je premieplichtig bent aan ons weten. Neem hiervoor contact met ons op.
Je moet premie betalen vanaf de maand nadat je 18 bent geworden. Tot die tijd ben je nog gratis via je ouders verzekerd. Word je bijvoorbeeld op 6 mei 18 jaar? Dan ben jij vanaf 1 juni verplicht om minimaal een basisverzekering te hebben.
Betalingen
Je kunt je premie op verschillende manieren betalen:
- Per automatisch incasso
Hiervoor moet je Aevitae eerst toestemming geven. Als je een digitale polis hebt, kun je dit doen in Mijn Aevitae. Heb jij geen digitale polis? Dan kun je het formulier Doorlopende machtiging SEPA downloaden. Stuur het formulier via het contactformulier naar ons toe. Je kunt ook contact met ons opnemen. Wij sturen je het formulier dan per post toe. - Per iDeal-link via de e-mail
Heb jij een digitale polis? Dan ontvang je voor de betaling van jouw zorgkosten een notificatiemail met een iDEAL link. Met iDEAL kun je gemakkelijk en snel jouw factuur betalen. - Factuur per post
Ontvang je de facturen liever per post? Dat kan! Je kunt de factuur alsnog digitaal betalen met de QR-code. Let op! Voor een factuur per post wordt een toeslag van € 1,50,- per factuur in rekening gebracht.
Wil je jouw betaalwijze aanpassen? Dit kun je gemakkelijk zelf doen via Mijn Aevitae of neem dan contact met ons op.
Bij EUCARE kun je de premie per maand en per jaar betalen. Kies je voor jaarbetaling? Dan krijg je 1% korting op de totaalpremie.
Ja, alle rekeningen vanaf € 50,- kun je bij Aevitae in termijnen betalen. Dus ook rekeningen voor het eigen risico en/of de eigen bijdrage. Een betalingsregeling kun je aanvragen door contact met ons op te nemen. Het vooraf gespreid betalen van het eigen risico is helaas niet mogelijk.
Om de betalingsregeling te beëindigen of te wijzigen neem je contact met ons op.
Vroegsignalering is het vroegtijdig contact zoeken met verzekerden die hun vaste lasten niet meer (kunnen) betalen en het risico lopen op problematische schulden. Aevitae maakt een melding van betalingsachterstanden bij de gemeente. Het is onze plicht om dit te doen. De gemeente neemt vervolgens contact op met de verzekeringnemer van de polis. Als je niet wilt dat wij jouw betalingsachterstanden bij jouw gemeente melden, geef dit dan aan ons door.
Wil je weten of jouw gemeente is aangesloten bij Vroegsignalering of heb jij hulp nodig bij het oplossen van jouw betalingsachterstanden? Kijk dan op de website van jouw gemeente of neem contact met ze op.
Wanneer maken wij een melding?
Als de betalingsachterstand tussen de 30 en 100 dagen oud is melden wij deze bij jouw gemeente (indien deze is aangesloten bij het Landelijk Convenant Vroegsignalering).
Hoe melden wij jouw achterstand bij de gemeente?
Wij hebben de mogelijkheid om betalingsachterstanden bij de deelnemende gemeenten aan te leveren. Dit gebeurt met behulp van BKR (Vindplaats van Schulden) of via Inforing (RIS Vroeg Eropaf) waardoor jouw gegevens op een veilige manier worden gedeeld. De geldende wet- & regelgeving staat ons toe jouw persoonsgegevens en betalingsachterstanden met jouw gemeente te delen.
Lukt het niet meer om je rekeningen te betalen of ben je het overzicht kwijt? Je kunt op verschillende plekken hulp krijgen. Via jouw gemeente kun je advies krijgen, budgetbegeleiding of schuldhulpverlening. Er wordt dan samen met je gezocht naar een blijvende oplossing voor je betalingsachterstanden. Je kunt ook terecht bij het Nibud als je behoefte hebt aan hulp.
Eigen risico
Maak jij gebruik van een basisverzekering? Dan heb je een verplicht eigen risico. De zorg die wij vergoeden vanuit de basisverzekering verrekenen wij met het eigen risico. Dit betekent dat je ieder jaar een deel van de zorg zelf moet betalen. Dit heeft de overheid bepaald. In 2023 is het verplicht eigen risico € 385,-. Boven dit bedrag vergoedt de basisverzekering de zorgkosten.
Voorbeeld: Je hebt in 2023 in totaal voor € 1.000,- aan zorg uit de basisverzekering verbruikt. Dan moet je de eerste € 385,- zelf betalen. De kosten daarboven (€ 615,-) worden vergoed vanuit de basisverzekering.
Je kunt ervoor kiezen om jouw eigen risico te verhogen, in ruil voor een lagere premie. Dit is het vrijwillig eigen risico. Je kunt het eigen risico met € 500,- vrijwillig eigen risico verhogen. Het totale eigen risico (verplicht + vrijwillig) is dus maximaal € 885,-. Bij een vrijwillig eigen risico ontvang je tot wel € 20,- korting per maand op jouw zorgpremie.
Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Maak jij zorgkosten die wij vanuit de aanvullende verzekering vergoeden? Dan betaal je geen eigen risico.
In 2023 blijft het eigen risico € 385,-. Dit bedrag verandert niet.
Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg die onder de basisverzekering valt. Dit zijn onder andere kosten van geneesmiddelen, medisch specialisten, ziekenhuisopname, psychologische zorg (GGZ), logopedie en hoortoestellen.
Maar er zijn uitzonderingen:
- Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
- Ketenzorg;
- Een bezoek aan de huisarts*;
- Verloskundige zorg**;
- Kraamzorg***;
- Hulpmiddelen die je in bruikleen hebt;
- Verpleging en verzorging (thuiszorg/wijkverpleging);
- Vervoer van een donor;
- Nacontroles van een nier- of leverdonor (ook na 13 weken).
- Gecombineerde leefstijlinterventies;
- Stoppen-met-rokenprogramma en geneesmiddelen die zijn voorgeschreven als onderdeel van dit programma.
In deze gevallen worden de zorgkosten volledig vergoed. Je hoeft dan geen eigen risico te betalen.
* Let op: voert de huisarts laboratoriumonderzoek uit, dan geldt daarvoor wel het eigen risico.
** Het eigen risico geldt wel voor andere zorg rondom zwangerschap en bevalling: geneesmiddelen, bloedonderzoek, ziekenvervoer en prenatale tests zoals de vlokkentest en een vruchtwaterpunctie.
*** Voor kraamzorg geldt geen eigen risico, maar wel een eigen bijdrage.
Controleer in Mijn Aevitae het vergoedingenoverzicht van jouw basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering. Daar vind je voor elke vorm van zorg precies hoeveel je vergoed krijgt, of het eigen risico geldt én of de eigen bijdrage vergoed wordt.
De overheid geeft zelf twee redenen waarom zij een eigen risico heeft ingevoerd:
- De verzekeringspremie blijft lager, doordat je zelf het eerste deel van jouw zorgkosten betaalt;
- Mensen worden zich bewuster van de kosten van zorg.
Nee, het verplicht eigen risico geldt voor iedere basisverzekering, bij elke verzekeraar in Nederland. Dit is wettelijk zo bepaald.
Dit kan op twee manieren, afhankelijk van de zorgverlener en welke basisverzekering je hebt.
Mogelijkheid 1
- Je krijgt achteraf een rekening van Aevitae voor het eigen risico dat je nog moet betalen. De factuur vind je terug in Mijn Aevitae óf je ontvangt deze per post als je geen gebruik maakt van onze digitale correspondentie.
- Dit is het geval als de zorgverlener de rekening van jouw zorgkosten naar Aevitae stuurt. Wij betalen dan het volledige bedrag direct aan de zorgverlener. Daarna kijken wij of je nog eigen risico moet betalen. Zo ja, dan sturen wij je een rekening.
Mogelijkheid 2
- Aevitae haalt het eigen risico af van de vergoeding van zorgkosten die jij declareert. Hierover informeren wij je via Mijn Aevitae. Of als je geen gebruik maakt van onze digitale correspondentie ontvang je een brief per post.
- Dit is het geval als de zorgverlener de rekening van jouw zorgkosten naar je stuurt. Je betaalt de rekening eerst zelf aan de zorgverlener en declareert de kosten vervolgens aan Aevitae. Wij bekijken of je nog eigen risico moet betalen. Daarna krijg je bericht over de hoogte van het bedrag dat wij aan jou vergoeden.
Zowel u als uw zorgverlener mag tot 3 jaar na het begin van de behandeling de zorgkosten declareren. De zorgverzekeraar mag tot 5 jaar na het begin van de behandeling eigen risico kosten met u verrekenen.
Ja, dat kan. Het gaat dan om zorgkosten die je gemaakt hebt in de periode dat je bij Aevitae verzekerd was. Zorgdeclaraties uit 2022 die wij ontvangen voor 31 december 2023 kunnen van invloed zijn op zowel het verplicht als het vrijwillig eigen risico van 2022. Dit geldt ook voor het eigen risico van 2023; declaraties die wij voor 31 december 2024 ontvangen kunnen verrekend worden met jouw eigen risico van 2023. Op de eigen risico specificatie kun je het jaartal zien waarop de verrekening heeft plaatsgevonden.
Bijvoorbeeld: je bent op 12 juli 2021 in het ziekenhuis geweest. Het ziekenhuis mag tot 12 juli 2023 deze kosten bij de zorgverzekering in rekening brengen. De kosten worden verrekend met het eigen risico van 2021. Had je in 2021 jouw eigen risico al volledig verbruikt? Dan worden de kosten op grond van jouw zorgverzekering vergoed.
In Mijn Aevitae kun je zien welke kosten verrekend zijn met jouw eigen risico en hoeveel eigen risico je nog over hebt. Dit kun je ook voor eerdere jaren terugzien.
Alle rekeningen vanaf € 50,- kun je bij Aevitae in termijnen betalen. Een betalingsregeling kun je aanvragen door contact met ons op te nemen. Het vooraf gespreid betalen van het eigen risico is helaas niet mogelijk.
In dat geval wordt het eigen risico alleen over de verzekerde periode (naar rato) berekend.
Bijvoorbeeld: De zorgverzekering loopt van 1 januari tot en met 30 januari. In totaal zijn dit 30 dagen. Het kalenderjaar 2023 telt 365 dagen. Het eigen risico voor 2023 wordt dan als volgt berekend: € 385,- gedeeld door 365 dagen is afgerond € 1,05 per dag. € 1,05 x 30 dagen dat je verzekerd bent is € 31,50 en wordt afgerond op € 32,-.
Bij EUCARE kun je het eigen risico verhogen met € 500,- vrijwillig eigen risico. Het totaal eigen risico is dus maximaal € 885,- (verplicht eigen risico € 385,- + € 500,- vrijwillig eigen risico). Bij een vrijwillig eigen risico ontvang je tot wel € 20,- korting per maand op jouw zorgpremie.
Een hoger eigen risico is voordelig wanneer je weinig zorgkosten hebt. Maar dit kan nadelig zijn wanneer je plotseling toch veel zorg uit de basisverzekering nodig hebt. Je moet dan een groter bedrag zelf betalen.
Gelukkig kun je met Aevitae ook een betalingsregeling afspreken. Dit kan vanaf een minimaal termijnbedrag van € 25,- per maand over een periode van maximaal 12 maanden. Een betalingsregeling kunt je aanvragen door contact met ons op te nemen. Het vooraf gespreid betalen van het eigen risico is helaas niet mogelijk.
Voorbeeld: Je hebt gekozen voor een maximaal vrijwillig eigen risico van € 500,-. Onverwachts beland je in het ziekenhuis en de zorgkosten lopen flink op. Dan kan het zijn dat je € 885,- zelf moet betalen. De kosten boven € 885,- vergoedt de zorgverzekering.
Je kunt kiezen voor een eigen risico van € 385,- (met een vrijwillig eigen risico van € 0,-) of een eigen risico van € 885,- (verplicht eigen risico van € 385,- plus een vrijwillig eigen risico van € 500,-). Kies jij voor een vrijwillig eigen risico, dan ontvang je tot wel € 20,- korting per maand op jouw zorgpremie.
Ieder verzekeringsjaar kun je opnieuw bepalen of je voor een vrijwillig eigen risico van € 500,- kiest.
Wil je voor het nieuwe jaar iets wijzigen? Geef dit dan uiterlijk 31 januari aan ons door. Je kunt jouw vrijwillig eigen risico eenvoudig zelf aanpassen in Mijn Aevitae. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen.
Wij kunnen je zorgkosten op twee manieren verrekenen met je eigen risico.
- Je zorgverlener stuurt de nota rechtstreeks naar ons toe. Wij betalen het hele bedrag uit aan je zorgverlener. Daarna krijg je van ons een eigen risico factuur met een specificatie. Op de specificatie staat aangegeven wat wij aan declaraties hebben ontvangen vanuit je zorgverlener en wat je aan eventuele eigen bijdrage en eigen risico moet betalen. Heb jij gekozen voor automatische incasso? Dan incasseren wij dit bedrag een aantal dagen na het ontvangen van de factuur automatisch van jouw rekening. Betaal jij handmatig? Volg dan de instructies op de factuur.
- Je krijgt zelf een nota van de zorgverlener. Deze betaal je eerst zelf. Vervolgens stuur je deze betaalde nota naar ons op. Bijvoorbeeld via Mijn Aevitae. Wij berekenen op basis van jouw verzekering de vergoeding waar je recht op hebt. Van dit bedrag halen wij eerst de eventuele eigen bijdrage en daarna het eigen risico af. Het bedrag dat overblijft, krijg je van ons uitbetaald.
Een DBC-traject mag maximaal 120 dagen duren. In sommige gevallen wordt een DBC eerder afgesloten. Bijvoorbeeld 42 dagen nadat je geopereerd bent of 90 dagen na de opening van een DBC bij een poliklinische behandeling zonder operatie. Duurt jouw behandeling langer? Dan wordt een vervolg-DBC gestart. Dit kan ook voorkomen als je bijvoorbeeld na 120 dagen nog een nacontrole hebt in het ziekenhuis.
Let op! Als die DBC's in verschillende jaren worden geopend, dan houden wij tweemaal eigen risico in en niet eenmaal. Je moet dan zowel het eigen risico van 2023, als het eigen risico van 2024 betalen. Je kunt altijd navragen of en wanneer er een vervolg-DBC wordt gestart bij jouw behandelaar in het ziekenhuis.
Eigen bijdrage
De eigen bijdrage staat volledig los van het eigen risico.
Eigen bijdrage
Aan sommige zorg moet je zelf meebetalen, iedere keer dat je gebruik maakt van deze zorg. Dit heeft de overheid bepaald. Deze wettelijke eigen bijdrage geldt onder meer voor kraamzorg, bepaalde geneesmiddelen, ziekenvervoer en sommige hulpmiddelen, zoals hoortoestellen, kunstgebitten en pruiken. Ook vallen sommige zorgkosten niet of niet volledig onder jouw verzekering. In dat geval moet je deze kosten ook zelf betalen.
Eigen risico
Als je gebruik maakt van een vergoeding vanuit de basisverzekering moet je deze kosten eerst zelf betalen. Dit is het eigen risico. Pas als jouw zorgkosten uitkomen boven het bedrag van het eigen risico, vergoedt de verzekering de kosten. In 2022 is het wettelijk verplicht eigen risico € 385,-. Het eigen risico geldt voor de basisverzekering in het algemeen. Dus niet alleen voor specifieke zorg, zoals de eigen bijdrage.
De overheid bepaalt voor welke zorg een eigen bijdrage geldt. En hoe hoog dit bedrag is. Een compleet overzicht met bijbehorende bedragen vind je op de site van de Rijksoverheid.
Heb jij zorgkosten gemaakt waarvoor een eigen bijdrage geldt? En hebben wij die kosten direct aan de zorgverlener betaald? Dan sturen wij jou een rekening van de eigen bijdrage. Heb jij de zorgkosten zelf aan de zorgverlener betaald en daarna een declaratie bij ons ingediend? Dan verrekenen wij de eigen bijdrage met de vergoeding die je van ons krijgt volgens jouw polisvoorwaarden.
Het is wettelijk bepaald dat een zorgverzekeraar tot 5 jaar na de behandeldatum een rekening voor de eigen bijdrage mag sturen. In de praktijk zal dit zelden zo lang duren. Wij doen ons best om je zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over jouw zorgkosten. Maar in sommige gevallen kan het langer duren, meestal door factoren waar Aevitae geen invloed op heeft.
Ja, dat kan. Het gaat dan om zorgkosten die je gemaakt hebt in de periode dat je bij Aevitae verzekerd was. Een zorgverzekeraar mag tot 5 jaar na de behandeldatum een rekening voor de eigen bijdrage sturen. Dat is wettelijk bepaald.
Ja, alle rekeningen vanaf € 50,- kun je bij Aevitae in termijnen betalen. Een betalingsregeling kun je aanvragen door contact met ons op te nemen.
De eigen bijdrage wordt vastgesteld door de overheid. In sommige gevallen vergoeden wij deze vanuit een aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Declaraties
Wij adviseren je om een ingediende declaratie één jaar te bewaren. Er kunnen na de verwerking van een declaratie controles plaatsvinden waarvoor de originele rekening nodig is. Als je de rekening niet kunt laten zien, dan kunnen wij de uitbetaalde bedragen terugvorderen of verrekenen met bedragen die je nog van ons tegoed hebt.
Je kunt zorgkosten alleen achteraf declareren. Een offerte of afsprakenkaart kunnen wij niet behandelen als een declaratie. Verder is het belangrijk dat jouw rekening compleet en duidelijk leesbaar wordt ingediend. Controleer of je persoons- en behandelingsgegevens erop staan, maar ook de gegevens van de zorgverlener.
Mist er informatie op de factuur waardoor wij de declaratie niet kunnen uitbetalen? Dan dien je zelf een nieuwe factuur bij de zorgverlener op te vragen. Je kunt de zorgkosten dan na ontvangst van de nieuwe rekening opnieuw bij ons declareren.
Nee, dit is helaas niet mogelijk. Wij betalen verwerkte declaraties altijd uit op het excasso bankrekeningnummer dat bekend is in onze administratie. Wil je jouw bankrekeningnummer controleren of aanpassen? Log dan in bij Mijn Aevitae.
Jouw zorgkosten kun je alleen declareren bij de zorgverzekeraar waar je verzekerd was op het moment van de behandeling. Vond de behandeling plaats vóórdat jouw verzekering bij Aevitae startte? Dan moet je de kosten declareren bij jouw vorige verzekeraar. Als de behandeling plaatsvond nadat jouw verzekering bij Aevitae startte kun je de kosten bij ons indienen.
Kraamzorg en bevalling
Verloskundige zorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering.
Je krijgt alle verloskundige zorg (inclusief voor- en nazorg) vergoed voor:
- Een bevalling thuis.
- Een bevalling in het ziekenhuis of een gecontracteerd geboortecentrum als er een medische noodzaak is.
Heb jij geen medische noodzaak en wil je toch in een ziekenhuis of een gecontracteerd geboortecentrum bevallen? Dan heb je in 2023 recht op een maximale vergoeding van € 274,- per dag. De wettelijke eigen bijdrage van € 38,- per dag wordt hierop in mindering gebracht. Wij vergoeden dus maximaal € 236,- per dag. De kosten daarboven moet je zelf betalen.
Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden de wettelijke eigen bijdrage van € 38,- per dag. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Het kraamcentrum stelt vast hoeveel uren kraamzorg moeder en kind nodig hebben. Je hebt vanuit de basisverzekering recht op ten minste 24 uur tot maximaal 80 uur, verdeeld over maximaal 10 dagen gerekend vanaf de dag van de bevalling. Je hebt recht op maximaal 8 uur kraamzorg per dag. Dit is voor moeder en kind samen.
Kraamcentra maken een inschatting van de kraamzorg die jij en je baby nodig hebben. Hierbij kijken zij naar een aantal factoren: je woonsituatie, de samenstelling van je gezin, sociale omstandigheden en de gezondheid van jou en je kindje. Alle kraamcentra gebruiken daarvoor het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP): een soort handleiding om de soort en het aantal uren kraamzorg te bepalen. Vooraf maakt het kraamcentrum een afspraak met jou om in te schatten hoeveel kraamzorg je nodig hebt. Op de dag van de bevalling en 3/4 dagen later wordt opnieuw naar je situatie gekeken. Zodat je verzekerd bent van kraamzorg op maat. Als er iets veranderd is, wordt de inschatting aangepast, een zogeheten herindicatie. Als er geen bijzonderheden zijn, krijg je meestal 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Maar afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan dit dus meer of minder zijn.
Dit is een soort handleiding om te bepalen hoeveel kraamzorg iemand nodig heeft. Alle kraamcentra gebruiken het LIP, zodat zij op een objectieve manier kunnen inschatten hoeveel kraamzorg moeder en kind nodig hebben. Bekijk het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP).
De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg (thuis, in een geboortecentrum of kraamzorghotel) is in 2023 € 4,80 per uur. Als je een aanvullende verzekering hebt, krijg je de wettelijke eigen bijdrage mogelijk vergoed. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Bij een bevalling in een geboortecentrum of in een ziekenhuis zonder medische noodzaak wordt er een eigen bijdrage berekend van € 19,00 per dag voor zowel moeder als kind. Naast de eigen bijdrage, moet je het verschil aan kosten bijbetalen tussen het tarief dat het geboortecentrum of het ziekenhuis in rekening brengt en de maximale vergoeding van € 137,- per dag voor zowel moeder als kind.
De kraamzorg die je in het ziekenhuis heb gekregen, wordt afgetrokken van het totale aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt. Voor iedere dag kraamzorg in het ziekenhuis wordt een vast aantal uren gerekend, namelijk het gemiddeld aantal uren per dag. Deze uren worden afgetrokken van het totale aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt.
Voorbeeld: Je hebt recht op 49 uur kraamzorg. Dat is 49/8 = 6,125 uur per dag. Je hebt 2 dagen kraamzorg in het ziekenhuis gehad. Daarom trekken we 2 x 6,125 = 12,25 uur af van het totaal. Je houdt dus nog 49 - 12,25 = 36,75 uur aan kraamzorg over. Deze krijg je thuis.
Het kraamcentrum kijkt enkele dagen na de bevalling opnieuw naar jouw situatie en past indien nodig het aantal uren kraamzorg aan. Dit is een zogeheten herindicatie. Zo krijg je altijd de zorg die bij jouw persoonlijke situatie past.
Als je bevallen bent in het ziekenhuis en daarna in een kraamhotel verblijft, krijg je dezelfde kraamzorg vergoed als thuis. In 2023 geldt ook dan een eigen bijdrage van € 4,80 per uur. Ga je vervolgens naar huis, dan krijg je de resterende kraamzorg thuis. Het kraamcentrum of het kraamzorghotel berekent het aantal uren resterende kraamzorg waar je recht op hebt.
Er zijn bijzondere situaties waarbij je na de kraamperiode (de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling) nog kraamzorg krijgt. Bijvoorbeeld als je baby in de couveuse heeft gelegen. Of als je een kindje adopteert. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden maximaal 15 uur aan uitgestelde kraamzorg (als het kraamcentrum dit zinvol vindt). Controleer jouw polisvoorwaarden of je recht hebt op de vergoeding van uitgestelde kraamzorg. De polisvoorwaarden vind je terug in Mijn Aevitae.
In sommige gevallen kan dat. Er is dan sprake van uitgestelde kraamzorg. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden een deel hiervan. Controleer in jouw polisvoorwaarden of je recht hebt op de vergoeding van uitgestelde kraamzorg. De polisvoorwaarden vind je terug in Mijn Aevitae.
Je kunt kraamzorg aanvragen door rechtstreeks contact op te nemen met een zorgverlener naar keuze. Gecontracteerde zorgverleners vind je in onze Zorgzoeker. Vraag kraamzorg uiterlijk in de 4e maand van uw zwangerschap aan, zodat de zorg tijdig geregeld is.
Wij bieden je een ruime keuze aan kraamcentra. Stuk voor stuk gekwalificeerde centra die aan de landelijke kwaliteitseisen voldoen. Heb jij al een kraamzorgcentrum op het oog? Via de Zorgzoeker kun je controleren of zij een gecontracteerd kraamzorgcentrum zijn.
Heb jij een aanvullende verzekering? Dan heb je mogelijk recht op een gratis kraampakket. In het kraampakket zitten medische artikelen en praktische verzorgingsproducten voor moeder en kind. Bovendien bevat het luxe pakket enkele babyverzorgingsartikelen. Het assortiment is in overleg met verloskundigen samengesteld en voldoet aan de hoogste eisen.
Je kunt het kraampakket gemakkelijk en snel online aanvragen via Natalis. Wanneer je jouw gegevens invult, dan zie je meteen of je het pakket gratis kunt aanvragen. Heb je geen aanvullende verzekering? Of is er in jouw aanvullende verzekering geen vergoeding opgenomen voor een kraampakket? Dan kun je een medisch kraampakket online bestellen voor € 26,48 (inclusief verzendkosten). Je ontvangt het pakket in de 7e maand van je zwangerschap.
Dit kan alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals een verhuizing. Als er geen bijzondere omstandigheden zijn, kun je niet wisselen. Dit heeft te maken met de planning van het kraamcentrum. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor de inschrijving maar één keer worden vergoed.
Dit kan alleen als je in een grensgebied woont. Je kunt dan onder de normale voorwaarden kraamzorg aanvragen bij een Nederlands kraamcentrum. De kraamcentra hanteren over het algemeen een maximale reistijd van een half uur.
Fysiotherapie
De basisverzekering vergoedt in de meeste gevallen fysiotherapie/oefentherapie voor kinderen tot 18 jaar. Het maakt daarbij uit om wat voor aandoening het gaat:
- Niet-chronische aandoening (tijdelijk aandoening)
De basisverzekering vergoedt 9 behandelingen per kalenderjaar voor de behandeling van een tijdelijke aandoening of acute blessure. Als het medisch noodzakelijk is, worden nog 9 extra behandelingen vergoed. Je behandelaar bepaalt of deze extra behandelingen noodzakelijk zijn. - Chronische aandoening (langdurige/blijvende aandoening)
Gaat het om een chronische aandoening? Dan gelden er wettelijke regels. De overheid heeft een lijst met chronische aandoeningen opgesteld die voor fysiotherapie in aanmerking komen. Per aandoening is een vaste termijn/vast aantal behandelingen bepaald. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van je arts of medisch specialist. In sommige gevallen moet Aevitae vooraf goedkeuring geven. Bespreek dit met je arts of neem bij twijfel contact met ons op. - Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie
De basisverzekering vergoedt voor bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie 9 behandelingen met een mogelijke verlenging van maximaal 9 extra behandelingen per kalenderjaar. Ook hier geldt dat de behandelaar bepaalt of deze extra behandelingen noodzakelijk zijn. - Gesuperviseerde oefentherapie (looptraining) bij etalagebenen
De basisverzekering vergoedt voor oefentherapie bij etalagebenen 9 behandelingen per kalenderjaar met een mogelijke verlenging van maximaal 9 extra behandelingen. Ook hier geldt dat de behandelaar bepaalt of deze extra behandelingen noodzakelijk zijn.
Extra behandelingen fysiotherapie/oefentherapie worden vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Dit hangt af van de aandoening waarvoor je fysiotherapie nodig hebt:
- Niet-chronische aandoening (tijdelijk aandoening)
De basisverzekering vergoedt geen fysiotherapie voor tijdelijke aandoeningen of acute blessures. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden fysiotherapie wel. Check hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae. - Chronische aandoening (langdurige/blijvende aandoening)
Voor fysiotherapie bij chronische aandoeningen gelden wettelijke regels. De overheid heeft een lijst met chronische aandoeningen opgesteld die voor fysiotherapie in aanmerking komen. Staat jouw aandoening op de lijst? Dan krijg je fysiotherapie vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen vergoeden wij mogelijk vanuit jouw aanvullende verzekering. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Voor elke chronische aandoening heeft de overheid een vaste termijn/vast aantal behandelingen bepaald. Je hebt een verwijzing nodig van je arts of medisch specialist. In sommige gevallen moet Aevitae vooraf goedkeuring geven. Bespreek dit met je fysiotherapeut. Fysiotherapeuten zijn op de hoogte van de behandelingen waarvoor eerst toestemming moet worden gevraagd. - Bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie
Je hebt eenmalig recht op de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie. - Oefentherapie bij etalagebenen
Je hebt recht op maximaal 37 behandelingen oefentherapie onder toezicht van een fysiotherapeut of oefentherapeut (looptraining) bij perifeer arterieel vaatlijden in stadium 2 Fontaine (etalagebenen) in een periode van maximaal 12 maanden. Deze krijg je vanaf de 1e behandeling vergoed. - Oefentherapie bij artrose heup- en kniegewricht
Je hebt recht op maximaal 12 behandelingen oefentherapie onder toezicht van een fysiotherapeut of oefentherapeut bij artrose van heup- of kniegewricht in een periode van maximaal 12 maanden. - Oefentherapie bij COPD
Je hebt recht op oefentherapie onder toezicht van een fysiotherapeut of oefentherapeut bij COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) GOLD klasse II en hoger. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ernst van de klachten en het risico op longaanvallen volgens de GOLD groep A, B, C of D. De vergoeding voor deze behandelingen dien je vooraf bij ons aan te vragen.
Houd er rekening mee dat deze behandelingen verrekend worden met je eigen risico. Indien de vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering verspeid over meerdere kalenderjaren loopt, vindt er ieder kalenderjaar opnieuw een verrekening met uw eigen risico plaats.
Ja, je kunt ook naar een niet-gecontracteerde therapeut. Houd er wel rekening mee dat je dan mogelijk een deel van de kosten zelf moet betalen.
Gaat het om een behandeling die uit de basisverzekering wordt vergoed? Bijvoorbeeld bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie. Dan is de vergoeding afhankelijk van het type basisverzekering en van het tarief dat de therapeut hanteert.
Als je naar een gecontracteerde fysio- of oefentherapeut gaat, heeft dat een aantal voordelen:
- Je hoeft niets bij te betalen voor een behandeling, want wij hebben prijsafspraken met de therapeut gemaakt.
- Je hoeft niets voor te schieten. De therapeut stuurt de rekening rechtstreeks naar ons.
- Je weet zeker dat de therapeut aan onze kwaliteitseisen voldoet.
Kinderfysiotherapie is een specialisatie binnen fysiotherapie. Hiervoor heeft een fysiotherapeut een specifieke opleiding gevolgd. Kinderfysiotherapie is gericht op motorische problemen die de ontwikkeling van een kind beïnvloeden. Meestal gaat dit om kinderen tot 16 jaar.
Met fysiotherapie tot 18 jaar bedoelen we fysiotherapie in het algemeen voor kinderen tot 18 jaar. Dit kan gaan om kinderfysiotherapie, maar dat hoeft dus niet.
Wil je meer weten over kinderfysiotherapie? Kijk dan op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kinderfysiotherapie.
Geneesmiddelen
Als je op recept een geneesmiddel bij de apotheek haalt, betaal je ook voor de dienstverlening. Die kosten heten terhandstellingskosten. Zo stelt de apotheek de medicijnen samen, checkt of je geen verkeerde combinatie van geneesmiddelen gebruikt en controleert de voorgeschreven dosering en sterkte. Ook zitten hier de kosten in opgenomen die de apotheek maakt zoals het salaris voor het personeel, de huur van het gebouw en de software van de computersystemen.
Hoe hoog de terhandstellingskosten zijn, hangt af van het geneesmiddel en de apotheek. Gemiddeld betaal je € 7,- aan terhandstellingskosten. Maar dit kan ook meer of minder zijn. Moet de apotheker het geneesmiddel zelf maken of is het kant en klaar? En moeten de medicijnen apart verpakt worden in bijvoorbeeld een weeksysteem? Zulke factoren zorgen voor hogere of lagere kosten. Bovendien zijn de kosten hoger als je ’s avonds of in het weekend een geneesmiddel haalt.
Vroeger waren deze kosten opgenomen in de prijs van het medicijn. Toen betaalde je dus ook terhandstellingskosten, maar zag je deze niet apart terug op je rekening. Om de kosten voor geneesmiddelen inzichtelijk te maken voor klanten wordt er tegenwoordig onderscheid gemaakt in de kosten voor het medicijn en de kosten die de apotheek maakt (terhandstellingskosten).
Terhandstellingskosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Aevitae betaalt deze kosten rechtstreeks aan je apotheker en verrekent deze met je eigen risico.
Als je een geneesmiddel voor het eerst krijgt of het afgelopen jaar niet eerder heeft gehad, moet de apotheek een gesprek met je voeren waarin je geïnformeerd wordt over het gebruik, de werking, de bijwerkingen en/of de samenhang met andere geneesmiddelen. De apotheek mag in de volgende situaties een begeleidingsgesprek in rekening brengen:
- Bij de verstrekking van nieuwe geneesmiddelen;
- Bij de verstrekking van middelen met dezelfde werkzame stof en toedieningsvorm die 12 maanden of langer geleden bij de apotheek is opgehaald;
De kosten van het begeleidingsgesprek liggen rond de € 6,- á € 7,-. Deze kosten vallen onder de dekking van je basisverzekering en worden verrekend met je eventueel openstaande eigen risico. Dit is wettelijk vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
EUCARE hanteert geen preferentiebeleid. Aan de hand van het recept van je arts, kiest de apotheek het medicijn dat het best bij je past. Dit geeft je de laagste prijsgarantie. Als je door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig hebt, kan de arts dit aangeven op het recept. De apotheek beoordeelt of de medische noodzaak gegrond is. Als dat het geval is, wordt het medicijn vergoed vanuit de basisverzekering en worden de kosten verrekend met je eigen risico.
Voor sommige medicijnen heb je vooraf onze toestemming nodig. In het Reglement Farmaceutische Zorg zie je om welke documenten het gaat.
Deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor is het eigen risico van toepassing.
Ja, dat klopt. Alle medicijnen die wij vergoeden vanuit de basisverzekering verrekenen wij met je eigen risico. Er zijn drie categorieën medicijnen:
- De eerste categorie zijn geneesmiddelen die niet voor vergoeding in aanmerking komen. Denk bijvoorbeeld aan paracetamols en vitamines.
- De tweede categorie zijn geneesmiddelen die vergoed worden op basis van het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS). De kosten van deze medicijnen worden verrekend met je eigen risico.
- De laatste categorie betreft geneesmiddelen die gedeeltelijk vergoed worden, maar waar ook een wettelijke eigen bijdrage op van toepassing is. Het gedeelte wat voor vergoeding in aanmerking komt, wordt verrekend met je eigen risico. De eigen bijdrage betaal je meestal rechtstreeks aan de apotheek. Mogelijk wordt deze eigen bijdrage vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Als dit het geval is, mag je de rekening van de eigen bijdrage bij ons indienen waarna wij deze volgens de polisvoorwaarden aan jou vergoeden.
Controleer jouw polisvoorwaarden of je recht hebt op de vergoeding van de eigen bijdrage geneesmiddelen. De polisvoorwaarden vind je terug in Mijn Aevitae.
Vergoedingen uit de basisverzekering worden verrekend met het eigen risico. Uitzonderingen daar gelaten. Geneesmiddelen die volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) worden vergoed worden met het eigen risico verrekend. Er zijn ook geneesmiddelen die gedeeltelijk vergoed worden en waar een gedeeltelijke wettelijke eigen bijdrage op van toepassing is. Per 1 januari 2019 is het wettelijk bepaald dat je maximaal € 250,- per kalenderjaar zelf betaald voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Mogelijk worden deze kosten vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Als je de volledige eigen bijdrage hebt betaald, krijg je daarna alles vergoed volgens het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Heb jij een recept van je huisarts? Vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding van geneesmiddelen die voorkomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) van de overheid. Soms moet je een eigen bijdrage of eigen risico betalen, of gelden er andere aanvullende voorwaarden. Haal jij je medicijnen bij een niet-gecontracteerde apotheek? Dan krijg je misschien een lagere vergoeding.
Heb jij een restitutiepolis en wil je kiezen voor een duurder middel zonder dat er een medische noodzaak is? Wij betalen dan maximaal de prijs van het goedkoopste geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, dit wordt verrekend met je eigen risico. Het verschil tussen deze twee middelen komen voor eigen rekening. Deze kosten worden ook niet vergoed uit een aanvullende verzekering. De nota betaal je rechtstreeks aan de apotheek. Deze kun je later bij ons declareren.
Als je door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig hebt, kan de arts dit aangeven op het recept. De medische noodzaak moet ook door je apotheker erkend worden. Als dit het geval is, worden de kosten van dit geneesmiddel volledig uit de basisverzekering vergoed en verrekend met het eigen risico.
Aan de hand van het recept van je arts, kiest de apotheek het medicijn dat het best bij je past. Dit geeft jou de laagste prijsgarantie. Als je door medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig hebt, kan de arts dit aangeven op het recept. De apotheek beoordeelt of de medische noodzaak gegrond is. Als dat het geval is, wordt het medicijn vergoed vanuit de basisverzekering en worden de kosten verrekend met je eigen risico.
Het is de verantwoordelijkheid van de apotheek om de voorraad van geneesmiddelen in de apotheek op peil te houden. Als jouw geneesmiddel niet voorradig is, biedt de apotheker je een alternatief aan wat door de zorgverzekering wordt vergoed. Je mag niet zelf kiezen welk geneesmiddel je als alternatief wilt.
Heb jij een restitutiepolis en kies je voor een ander geneesmiddel dan je als alternatief wordt aangeboden? Dan betalen wij maximaal de prijs van het goedkoopste geneesmiddel met dezelfde werkzame stof, dit wordt verrekend met je eigen risico. Het verschil tussen deze twee middelen komt voor eigen rekening. Deze kosten worden ook niet vergoed uit een aanvullende verzekering. De nota betaal je rechtstreeks aan de apotheek. Deze kun je later bij ons declareren.
Vanaf 1 mei 2018 is het mogelijk om bepaalde medicijnen voor een periode langer dan 3 maanden mee te krijgen. Je kunt zelf kiezen of je dat wilt. Maar je situatie moet dat wel toelaten. Je veiligheid mag niet in gevaar komen. Overleg samen met je voorschrijver voor welke periode je medicijnen meekrijgt.
Ja, wij hebben succesvol een contract afgesloten met de BENU apotheek. Je kunt in 2023 dus gewoon terecht bij jouw BENU apotheek en hoeft ook geen medicijnen voor te schieten.
Huisarts
De huisarts kan twee soorten kosten in rekening brengen.
Inschrijftarief
Voor elke ingeschreven patiënt mag de huisarts een vast bedrag per kwartaal rekenen. Dit heet het inschrijftarief. Het maakt hiervoor niet uit hoe vaak je naar de huisarts gaat.
Consultkosten
Breng je een bezoek aan de huisarts? Dan rekent hij hiervoor een vast bedrag per consult. Dit geldt ook voor een telefonisch consult of een huisbezoek.
Dit mag als je dit hebt aangegeven tijdens het maken van de afspraak. Zo kan je huisarts rekening houden met de tijdsduur van het consult. Heb je dit niet van tevoren bij je huisarts aangegeven? Dan mag de huisarts je vragen om een nieuwe afspraak te maken voor de overige vragen.
Nee, zowel het inschrijftarief als de kosten van huisartsbezoek vallen niet onder het eigen risico. Verwijst de huisarts je door, bijvoorbeeld voor bloedonderzoek? Dan moet je daarvoor wel eigen risico betalen.
In de Zorgzoeker vind je de huisartsen waarmee wij een contract hebben. Voor een aantal behandelingen kun je alleen terecht bij een gecontracteerde huisarts. Je huisarts weet welke behandelingen hij of zij mag uitvoeren. Voert je huisarts een behandeling niet uit? Dan word je doorverwezen. Dit kan naar een andere huisarts zijn of naar een ziekenhuis. Zo krijg je altijd de zorg die je nodig hebt.
Als je diabetes (suikerziekte) hebt, kun je met veel verschillende zorgaanbieders te maken krijgen. Je huisarts is jouw eerste contactpersoon. Deze stelt de diagnose, voert jaarlijkse controles uit en stelt samen met jou een behandelplan op.
Voor de behandeling zelf word je doorverwezen naar bijvoorbeeld een diabetesverpleegkundige, oogarts, fysiotherapeut, diëtist, podotherapeut of pedicure. Het is voor jou wel zo prettig als alle zorgverleners de zorg goed op elkaar afstemmen. Om dit voor elkaar te krijgen, maken wij hierover afspraken. Dit zijn overeenkomsten met zogenaamde ‘zorggroepen’. Zodat iedereen weet welke zorg zij op welk moment moeten leveren. Dit is ketenzorg.
De basisverzekering vergoedt ketenzorg. Voor behandelingen die onder de ketenzorg vallen, betaal je geen eigen risico. Geneesmiddelen en laboratoriumonderzoeken tellen wel mee voor het eigen risico.
Hulpmiddelen
Je krijgt meestal geen vergoeding voor brillen en lenzen vanuit de basisverzekering. Alleen in bijzondere gevallen vergoedt de basisverzekering een deel van de kosten voor brillen / lenzen bij kinderen jonger dan 18 jaar. Voor verzekerden ouder dan 18 jaar vergoedt de basisverzekering alleen bijzondere brillen, zoals ptosisbrillen of kappenbrillen. Je oogarts of zorgaanbieder kan vertellen of je hiervoor in aanmerking komt. De precieze voorwaarden staan beschreven in het Reglement Hulpmiddelen EUCARE.
Via de Zorgzoeker kun je zien welke opticien er bij jou in de buurt een contract met ons heeft afgesloten.
Vanuit de aanvullende verzekering krijg je mogelijk wel een vergoeding voor brillenglazen of contactlenzen. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Heb je langere tijd last van ongewild verlies van urine of ontlasting? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor vergoeding van incontinentiemateriaal.
De basisverzekering vergoedt incontinentiemateriaal in de volgende situaties:
- Materiaal voor verzekerden van drie of vier jaar indien sprake is van een niet natuurlijke vorm van incontinentie (door een chronische ziekte of handicap);
- Materiaal voor verzekerden van vijf jaar en ouder bij een chronische ziekte of handicap;
- Materiaal in terminale fase.
Wij vergoeden geen:
- Schoonmaakmiddelen en geurmiddelen;
- Huidbeschermende middelen anders dan bij stomapatiënten, voor zover deze niet vallen onder de te verzekeren prestatie farmaceutische zorg;
- Kleding, met uitzondering van netbroekjes;
- Plaswekkers of incontinentiemateriaal bij bedplassen;
- Beschermende onderleggers, tenzij sprake is van een bijzondere individuele zorgvraag.
Raadpleeg voor de precieze voorwaarden de polisvoorwaarden van de basisverzekering in Mijn Aevitae.
De gecontracteerde apotheek of leverancier houdt een intakegesprek met je. Tijdens dit gesprek wordt het klachtenpatroon in beeld gebracht en vastgesteld of je in aanmerking komt voor vergoeding. Kom je in aanmerking voor vergoeding? Dan wordt er aan de hand van de klachten en persoonlijke omstandigheden bekeken welk materiaal het meest geschikt is en hoeveel je nodig hebt.
Ja, je mag altijd overstappen naar een andere apotheek of leverancier met wie wij een contract hebben. Deze zal opnieuw een intakegesprek met je houden om te bepalen voor welk materiaal je in aanmerking komt.
Voordat je overstapt, moet je wel eerst je huidige voorraad opmaken. Anders kan de nieuwe apotheker of leverancier geen nieuw materiaal declareren. Als het huidige incontinentiemateriaal niet voldoet, maken we natuurlijk een uitzondering.
De nieuwe apotheker moet kunnen bepalen welk materiaal voor je geschikt is en hoeveel je nodig hebt. Daarom moet hij een goed beeld hebben de situatie. Wel is dit intakegesprek vaak korter dan het eerste intakegesprek.
De kosten voor incontinentiemateriaal worden vergoed vanuit de basisverzekering. Als je naar een gecontracteerde apotheek/leverancier gaat, wordt het materiaal dus altijd volledig vergoed. Wel is een verrekening van het eigen risico van toepassing.
Je kunt dit samen met je apotheker of leverancier bespreken. Deze zal in overleg met jou bepalen of je meer of misschien ander materiaal krijgt.
Alle audiciens werken volgens het landelijke hoorprotocol. Je vult een vragenlijst in en vertelt jouw persoonlijke hoorproblemen en wensen. Op basis van al deze gegevens word je ingedeeld in één van de vijf categorieën. Je krijgt dan een hoortoestel op proef die je voor een bepaalde periode test. In iedere categorie is een grote hoeveelheid hoortoestellen beschikbaar, er is daarom voldoende keuzevrijheid. Blijkt uit minimaal twee verschillende proeven dat geen enkel hoortoestel uit één van de vijf categorieën geschikt is? Dan kan de audicien je doorverwijzen naar een audiologisch centrum. De audioloog zal dan mogelijk proeven doen met hoortoestellen die niet zijn opgenomen in één van deze vijf categorieën. Blijkt er sprake te zijn van medische noodzaak voor een buitencategorie hoortoestel? Dan wordt het hoortoestel vergoed minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%.
Nee, je kunt rechtstreeks naar een audicien met wie wij een contract hebben. Hiervoor heb je geen verwijzing nodig van een huisarts of KNO-arts, tenzij je jonger bent dan 16. In dat geval is er een verwijzing nodig van een KNO-arts of audiologisch centrum.
Audiciens gebruiken hiervoor het landelijke ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg om vast te stellen of je in aanmerking komt voor een hoortoestel (of tinnitusmaskeerder). In sommige gevallen zal de audicien je doorverwijzen naar een audiologisch centrum of naar een KNO-arts. Door dit landelijke protocol kunnen alle audiciens op dezelfde, objectieve manier vaststellen of je in aanmerking komt voor een hoortoestel.
Voor de aanschaf van een gehoorapparaat geldt een wettelijke eigen bijdrage van 25%. De overige 75% van de aanschafprijs wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als je nog openstaand eigen risico hebt, moet je dat deel ook zelf betalen. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je geen eigen bijdrage en eigen risico te betalen, zij krijgen een hoortoestel volledig vergoed. Soms hoef je geen hoortoestel aan te schaffen, maar krijg je een hulpmiddel in bruikleen. Alle richtlijnen en afspraken vind je in het Reglement Hulpmiddelen EUCARE.
Heb jij een aanvullende verzekering? Dan kun je de eigen bijdrage mogelijk vergoed krijgen. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Wilt u uitgebreide informatie over de vergoeding van een hoortoestel? Kijk dan op onze pagina over Hoortoestellen.
Het ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg is een landelijk protocol wat door audiciens wordt gehanteerd. Op die manier kunnen alle audiciens op dezelfde, objectieve manier vaststellen of je in aanmerking komt voor een hoortoestel. Audiciens gebruiken het landelijke ZN-keuzeprotocol Auditieve Zorg om vast te stellen of je in aanmerking komt voor een hoortoestel (of tinnitusmaskeerder). In sommige gevallen zal de audicien je doorverwijzen naar een audiologisch centrum of naar een KNO-arts.
Met de Zorgzoeker vind je gecontracteerde audiciens bij jou in de buurt. Bij deze audiciens weet je zeker dat zij aan de kwaliteitseisen voldoen. Bovendien kunnen zij de rekening rechtstreeks naar ons sturen. Dan hoef je dit bedrag niet voor te schieten. De eigen bijdrage betaal je wel direct aan de audicien. Heb je een aanvullende verzekering? Dan kun je de eigen bijdrage mogelijk vergoed krijgen. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Je kunt ook naar een niet-gecontracteerde audicien gaan, maar dan kan het zijn dat je meer zelf moet betalen. Dit is afhankelijk van welke basisverzekering je hebt. Daarnaast moet je de vergoeding bij een niet-gecontracteerde audicien altijd eerst aanvragen met het aanvraagformulier Hulpmiddelen.
Ga je naar een gecontracteerde audicien en kom je in aanmerking voor vergoeding?
Dan mag je bijbetalen voor een duurder hoortoestel. Je krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor je bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaal je zelf.
Ga je naar een niet gecontracteerde audicien en kom je in aanmerking voor vergoeding?
Dan wordt dit alleen vergoedt met een restitutiepolis. Je krijgt dan de vergoeding voor de categorie waarvoor je bent ingedeeld minus de wettelijke eigen bijdrage van 25%. De resterende kosten betaal je zelf. Heb jij een Natura of Natura Select polis? Dan krijg je helaas niks vergoed.
Orthopedische schoenen vergoeden wij vanuit de basisverzekering.
Ben je jonger dan 16 jaar?
- Je hebt recht op één paar geschikte schoenen;
- De gebruikstermijn is zes maanden.
Ben je 16 jaar of ouder?
- Je hebt recht op maximaal twee paar geschikte schoenen: het eerste paar en een wisselpaar. Je kunt drie maanden na aanschaf van het eerste een wisselpaar aanschaffen (op voorwaarde dat het eerste paar optimaal functioneert);
- De gebruikstermijn voor het eerste paar is 15 maanden en voor het wisselpaar 36 maanden.
Kijk voor de aanvullende voorwaarden op onze pagina over Orthopedische schoenen.
Ziekenhuis
Voor zorg in een ziekenhuis gelden standaardprijzen per soort behandeling. Alle patiënten die bijvoorbeeld een gebroken arm hebben, betalen dezelfde vaste prijs. Dit is de prijs van een ‘pakketje zorg’ voor een gebroken arm: diagnose stellen, foto’s maken, gips, controle-afspraak. In de praktijk hebben sommige mensen wat meer zorg nodig dan gemiddeld, en andere mensen minder. Maar iedereen betaalt dezelfde gemiddelde prijs. Hierdoor kan jouw rekening hoger (of lager) zijn dan verwacht.
Ziekenhuizen rekenen niet met losse behandelingen, maar met ‘zorgpakketjes’. Voor elke diagnose (ziekte, kwetsuur of aandoening) hebben zij vastgesteld welke behandelingen gemiddeld nodig zijn. Deze combinatie van behandelingen vormt een ‘zorgpakketje’: een DBC (Diagnose Behandelcombinatie).
Voor de meeste DBC’s zijn standaardprijzen vastgesteld. Iedereen die bijvoorbeeld een gebroken arm heeft, betaalt dezelfde vaste prijs. Dit is de prijs van het zorgpakketje (DBC) voor een gebroken arm: diagnose stellen, foto’s maken, gips, controle-afspraak. In de praktijk hebben sommige mensen wat meer zorg nodig dan gemiddeld, en andere mensen minder. Maar iedereen betaalt dezelfde vaste prijs.
Voor een deel van de Diagnose Behandelcombinaties (DBC’s) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maximumprijzen vastgesteld. Dit heet het A-segment. Voor de rest van de DBC’s gelden geen maximumprijzen. Ziekenhuizen onderhandelen met zorgverzekeraars over de prijzen van die DBC’s.
De datum in de brief is de eerste datum van contact. Dit kan bijvoorbeeld de datum zijn waarop contact is geweest voor het plannen van de eerste afspraak, de datum waarop het ziekenhuis de verwijziging vanuit jouw behandelaar ontving of de datum van uw eerste afspraak. Het is de datum die het ziekenhuis gebruikt bij het insturen van zijn declaraties naar de verzekeraar. Als je daarna bent teruggekomen voor verdere behandeling of bijvoorbeeld een operatie, staan die data niet apart in de brief vermeld. Het hele behandeltraject krijgt de datum van de eerste afspraak of de datum dat de afspraak is gemaakt.
Als er bloed of urine is afgenomen voor verder onderzoek, wordt dit naar een laboratorium gestuurd. De kosten van bloed- en urineonderzoek staan daarom als ‘laboratoriumkosten’ op de factuur.
De kosten van laboratoriumonderzoek vallen onder het eigen risico. Ook als je via de huisarts bloed- of urineonderzoek laat uitvoeren. Het bezoek aan de huisarts gaat dan niet van het eigen risico af, maar de laboratoriumkosten wel. Daarom moet je die zelf betalen als je nog openstaand eigen risico hebt.
Ziekenvervoer
Je hebt vanuit de basisverzekering recht op de vergoeding van ziekenvervoer als je:
- nierdialyse moet ondergaan;
- dagbehandeling als onderdeel van GZSP (Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntengroepen) krijgt;
- oncologische behandeling met chemo-, radio-, of immunotherapie ondergaat;
- afhankelijk bent van een rolstoel;
- visueel beperkt bent en je niet zelfstandig of zonder begeleiding kan verplaatsen;
- vervoer regelt voor je kind naar een verpleegkundig kinderdagverblijf;
- geriatrische revalidatie ondergaat;
- voor de behandeling van een langdurige ziekte of aandoening lange tijd vervoer nodig hebt. Het is onredelijk als je alle kosten hiervoor zelf moet betalen. Dit bepalen wij met een berekening: de hardheidsclausule.
Om van deze vergoeding gebruik te mogen maken, heb je vooraf onze toestemming nodig. Je kunt toestemming vragen met het Aanvraagformulier Ziekenvervoer. De kosten van vervoer worden verrekend met je eigen risico. Daarnaast betaal je per kalenderjaar ook een wettelijke eigen bijdrage. De eigen bijdrage vergoeden wij mogelijk vanuit jouw aanvullende verzekering. De precieze voorwaarden en details vind je in de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae. Wij vergoeden alleen vervoer (heen- en terugreis) voor behandelingen die onder de basisverzekering vallen.
Je hebt vooraf onze toestemming nodig voor ziekenvervoer. Je kunt deze toestemming aanvragen met het aanvraagformulier ziekenvervoer. Toestemming voor ziekenvervoer voor nierdialyses en oncologische behandelingen met chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie kun je ook telefonisch aanvragen.
Transvision is onze gecontracteerde taxivervoerder. Je kunt Transvision bellen op telefoonnummer 0900 - 33 33 330.
Voor ziekenvervoer geldt in 2023 een wettelijke eigen bijdrage van € 113,-. Die moet je sowieso betalen, tenzij je daarvoor aanvullend verzekerd bent. Het bedrag dat overblijft na aftrek van de eigen bijdrage, wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je nog openstaand eigen risico, dan moet je dat bedrag zelf betalen. Als je geen eigen risico meer hebt, vergoedt de basisverzekering de rest van de kosten.
Kijk in de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering of je recht hebt op de vergoeding van de eigen bijdrage voor vervoer. De polisvoorwaarden vind je terug in Mijn Aevitae.
Nee, je kunt ook gebruik maken van eigen vervoer, een huurauto of openbaar vervoer.
- Voor vervoer met een particuliere auto is de vergoeding in 2023 € 0,37 per kilometer. Voor het aantal kilometers hanteren wij de snelste route volgens de ANWB-routeplanner. De heen- en terugreis worden apart berekend.
- Openbaar vervoer krijg je volledig vergoed (100%). De vergoeding is gebaseerd op basis van OV-kaart, 2e klasse.
- Taxivervoer krijg je alleen vergoed (100%) als je gebruik maakt van een gecontracteerde taxivervoerder. Transvision is onze gecontracteerde taxivervoerder. Je kunt Transvision bellen op telefoonnummer 0900 - 33 33 330.
Dat hangt af van de situatie en de behandeling die je ondergaat. Voor vervoer naar een Wlz-instelling gelden geen aparte regels. Je hebt vanuit de basisverzekering recht op de vergoeding van ziekenvervoer als je:
- nierdialyse moet ondergaan;
- dagbehandeling als onderdeel van GZSP (Geneeskundige zorg voor specifieke patiëntengroepen) krijgt;
- oncologische behandeling met chemotherapie of radiotherapie ondergaat;
- afhankelijk bent van een rolstoel;
- je niet zelfstandig of zonder begeleiding kunt verplaatsen in verband met een visueel handicap;
- jonger bent dan 18 jaar en bent aangewezen op verzorging vanwege complex somatische problematiek of vanwege een lichamelijk handicap zoals bedoeld in artikel 2.10 van het Besluit Zorgverzekering (intensieve kindzorg);
- voor de behandeling van een langdurige ziekte of aandoening lange tijd vervoer nodig hebt. Het is onredelijk als je alle kosten hiervoor zelf moet betalen. Dit bepalen wij met een berekening: de hardheidsclausule.
Om van deze vergoeding gebruik te mogen maken heb je vooraf onze toestemming nodig. De precieze voorwaarden en details vind je in de polisvoorwaarden in Mijn Aevitae. Wij vergoeden alleen vervoer (heen- en terugreis) voor behandelingen die onder de basisverzekering vallen. Vervoer in verband met controles wordt niet vergoed.
Voldoe je niet aan de voorwaarden voor ziekenvervoer? Maar heb je wel langdurig vervoer nodig voor de behandeling van een ziekte? Dan is er een kans dat Aevitae de kosten toch vergoedt.
Dit hangt af van:
- Het aantal aaneengesloten maanden dat je behandeld wordt (maximaal 12).
- Het aantal dagen per week dat je behandeld wordt
- De afstand van je thuisadres naar het behandeladres enkele reis
Deze drie getallen vermenigvuldigen we met elkaar. Is de uitkomst hoger dan 250, dan heb je mogelijk recht op vergoeding.
Bijvoorbeeld:
- Je wordt 8 maanden achter elkaar behandeld
- Je moet 3 keer per week naar het ziekenhuis
- De afstand naar het ziekenhuis vanuit je thuisadres is 25 kilometer
Dan heb je waarschijnlijk recht op zittend ziekenvervoer, want: 8 x 3 x 25 = 600 (en dus hoger dan 250).
De wettelijke eigen bijdrage is voor 2023 vastgesteld op € 113,- per verzekerde per kalenderjaar. Er geldt geen eigen bijdrage voor ambulancevervoer. Heb jij een aanvullende verzekering? Dan krijg je de eigen bijdrage mogelijk vergoed. Controleer je polisvoorwaarden in Mijn Aevitae.
Ja, dat klopt. De vervoerder kan de complete rekening bij Aevitae declareren. Als je een eigen bijdrage moet betalen, krijg je daarvan een rekening van Aevitae.
Dat hangt van de situatie af. Bij een wisseling van ziekenhuis, kliniek of arts moet je dit bij ons doorgeven middels het contactformulier. Ga je voor een nieuwe behandeling naar een ziekenhuis, kliniek of arts, dan is een nieuwe aanvraag nodig.
Het is wettelijk bepaald dat je behandelend arts het aanvraagformulier moet ondertekenen. Dit is meestal de specialist (in het geval van nierdialyse, chemo- of radiotherapie of langdurige ziekte). Heb jij een visuele handicap of ben je afhankelijk van een rolstoel? En is jouw huisarts je behandelend arts? Dan mag de huisarts het formulier ondertekenen.
Dat hangt af van de reden/voorwaarde op basis waarvan je de machtiging hebt gekregen. Op de machtiging die je van ons ontvangt staat een begin- en einddatum vermeld.
- Als de geldigheidsduur van de machtiging is afgelopen, moet je een nieuwe aanvraag doen. Doe dit minimaal 6 weken voor de einddatum van de machtiging. Dit kun je doen met het Aanvraagformulier Ziekenvervoer. Je behandelaar kruist dan aan dat het om een verlengingsaanvraag gaat.
- Als je nierdialyse, chemo- of radiotherapie krijgt en je wisselt van zorgverlener, dan moet je ook een nieuwe aanvraag doen. Dit kun je doen met het Aanvraagformulier Ziekenvervoer. Je behandelaar kruist dan aan dat het om een 1e aanvraag gaat.
Nee, je hebt altijd onze toestemming nodig in de vorm van een machtiging. Als je zonder machtiging vervoerskosten maakt (taxivervoer), moet je deze kosten zelf betalen.
Het reizen met een begeleider wordt alleen vergoed als dit noodzakelijk is en je niet alleen kunt reizen.
Nee, dat hoeft niet. Wel moet je een kopie van die machtiging naar Aevitae sturen. Wij sturen je dan een nieuwe versie met dezelfde geldigheid. Pas wanneer die geldigheidsduur is verstreken, moet je een nieuwe aanvraag doen. Dit kun je doen met het Aanvraagformulier Ziekenvervoer. Je behandelaar kruist dan aan dat het om een verlengingsaanvraag gaat. Voor de aanvraag ziekenvervoer voor nierdialyse en oncologische behandelingen kun je telefonisch contact met ons opnemen.
Transvision is onze gecontracteerde taxivervoerder. Je kunt Transvision bellen op telefoonnummer 0900 - 33 33 330.
Nee, er geldt een maximum van 200 kilometer per enkele reis. Tenzij wij met jou andere afspraken hebben gemaakt, maar dit moet dan expliciet op de machtiging vermeld staan.
Zorgbemiddeling & Kwaliteit
Je hebt recht op bemiddeling voor zorg als er sprake is van een niet-aanvaardbare lange wachttijd voor behandeling door een zorgaanbieder die deze zorg mag leveren volgens de zorgverzekering.
Je kunt ook een beroep doen op bemiddeling (zorgadvies) bij algemene vragen over de zorg. Denk hierbij aan het zoeken naar een zorgaanbieder met een bepaalde expertise of hulp bij het vinden van de juiste weg binnen de zorg. Wij bekijken samen met jou welke mogelijkheden er zijn.
Met zorgaanbieders hebben wij afgesproken dat zij binnen de wachttijden van de Treek-normen zorg verlenen. In geval van spoedzorg moet de noodzakelijke hulp zo spoedig mogelijk, dan wel binnen enkele uren, worden verleend. Vind je zelf dat je te lang moet wachten? Dan kun je altijd contact met ons opnemen of online zorgbemiddeling aanvragen.
Nee, wij bemiddelen niet met het ziekenhuis waar je op de wachtlijst staat. Wel bemiddelen we of je elders eerder aan de beurt kan komen.
Indien er een urgente reden is om in het huidige ziekenhuis sneller geholpen te worden, kun je dit bespreken met jouw huisarts. De huisarts kan dan overleggen met het ziekenhuis of zij je sneller kunnen helpen.
Wij hebben met de ziekenhuizen afgesproken dat zij zich houden aan de Treeknormen. Vind je zelf dat je te lang moet wachten? Dan kun je altijd contact met ons opnemen of online zorgbemiddeling aanvragen.
Wij hebben zorgaanbieders op redelijke afstand van je woonplaats gecontracteerd. Kijk in de Zorgzoeker voor een overzicht van gecontracteerde zorgverleners in jouw buurt.v
Wij zoeken eerst naar alternatieven in een regulier ziekenhuis bij jou in de buurt. Daarna kijken we verder naar de rest van Nederland en zelfstandige behandelcentra (ZBC). Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan wordt er zeker gekeken naar de mogelijkheden in België en Duitsland.
Spoedeisende zorg in het buitenland
Dit betreft zorg die redelijkerwijs niet is uit te stellen tot terugkeer in Nederland of die bij vertrek naar het buitenland niet te voorzien was. Hierbij valt te denken aan acute opname bij een hartaanval.
In geval van spoedeisende zorg heb je vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding conform het gemiddeld in Nederland geldend tarief. Mocht deze vergoeding niet toereikend zijn, dan kan deze worden aangevuld vanuit een eventuele aanvullende verzekering.
Spoedeisende hulp nodig?
In geval van ziekenhuisopname dien je binnen 24 uur contact op te (laten) nemen met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Het telefoonnummer van de alarmcentrale kun je ook terugvinden op de Europese Gezondheidskaart (EHIC).
Er zijn 2 regelingen voor vergoeding:
- Volgens de basisverzekering en aanvullende verzekering
- Volgens de vergoedingsregels van het land waar je de zorg krijgt, bijvoorbeeld met de Europese gezondheidskaart (EHIC)
Wat betalen we uit de basisverzekering?
We betalen maximaal 100% van het tarief in Nederland voor zorg uit de basisverzekering. De vergoeding is voor mensen die:
- met spoed behandeling nodig hebben in het buitenland tijdens vakantie, studie of werk met een verblijfsduur van maximaal 365 dagen.
- deze behandeling niet hadden verwacht voor de reis begon.
Je betaalt eigen risico.
Wat betalen we uit de aanvullende verzekering of reisverzekering?
Dit is afhankelijk van je aanvullende verzekering. Kijk in de polisvoorwaarden van jouw aanvullende verzekering of je recht hebt op de vergoeding van spoedeisende zorg in het buitenland. De polisvoorwaarden vind je terug in Mijn Aevitae. Indien deze niet dekkend tot kostprijs is, raden wij je aan om een reisverzekering met medische dekking af te sluiten.
Als je Europees burger bent en tijdens een kort verblijf (bijvoorbeeld voor vakantie, zakenreis of studie) in een ander Europees land (in dit geval een van de 28 Europese-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) ziek wordt, heb je recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot je weer thuis bent. Je hebt recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar je verblijft.
Neem altijd je Europese zorgpas (EHIC) mee als je naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat je verzekerd bent in een EU-land. Ook staat het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.
Heb je geen Europese zorgpas of kun je de kaart niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men jou de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat je de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij je eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.
EHIC app
Op de website van de Europese Commissie kun je de EHIC app downloaden. Via deze app kun je per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat je moet doen om zorg te krijgen. Ook vind je in de app informatie over alarmnummers.
Er zijn drie soorten verzekeringsbewijzen:
- European Health Insurance Card (EHIC): Ga je naar een EU/EER-land, Zwitserland of Australië? Dan kun je gebruik maken van de digitale versie van de EHIC. Je vindt deze in Mijn Aevitae en kunt hem opslaan als afbeelding op je smartphone of tablet. Zo heb je hem altijd bij de hand. Wil je toch liever een plastic pas? Dan kun je deze aanvragen via Mijn Aevitae. Je krijgt de EHIC dan binnen 10 werkdagen gratis thuis gestuurd. Met deze pas heb je recht op de vergoeding van zorgkosten volgens de regels van het land waar je de zorg krijgt. Het voordeel is dat je de kosten meestal niet zelf voorschiet.
- Verdragsformulier 111: Ga je naar Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië, Tunesië of Turkije? Neem dan een verdragsformulier 111 mee. Met dit formulier heb je recht op spoedeisende zorg in deze landen. Ook betaal je de kosten niet eerst zelf. Je vraagt het verdragsformulier 111 gratis aan bij onze Service Desk.
- Verzekeringsverklaring: De verzekeringsverklaring is een Engelstalige verklaring. Het is het bewijs dat je een zorgverzekering hebt. Voor de volgende landen heb je een verzekeringsverklaring nodig: Cuba, Iran, Rusland, Venezuela, Wit-Rusland, Zuid-Afrika (laatstgenoemde alleen als je meer dan 90 dagen gaat). Je vraagt de verzekeringsverklaring gratis aan bij onze Service Desk.
Ga je in een ander land dan de hierboven genoemde op vakantie en heb je zorg nodig? Dan betaal je de factuur zelf. Deze kun je achteraf bij ons declareren. Het is dan afhankelijk van je polisvoorwaarden of wij de kosten vergoeden en hoe hoog de vergoeding is. Word je opgenomen in het ziekenhuis? Bel dan binnen 24 uur de alarmcentrale (0031 88 - 35 35 705).
Niet-spoedeisende zorg in het buitenland
Niet-spoedeisende zorg is zorg die je vooraf kunt plannen.
Er zijn meerdere regelingen voor vergoeding:
- zorg uit de basisverzekering bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners in België en Duitsland;
- zorg volgens de vergoedingsregels van het land waar je de zorg krijgt, met het S2 formulier.
Wat betalen we uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners?
Deze kosten vergoeden wij volledig, mits er een verwijzing is vanuit jouw behandelaar. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.
Wat betalen we uit de basisverzekering bij niet-gecontracteerde zorgverleners?
Dit is afhankelijk van de basisverzekering van jouw keuze. Kost de behandeling meer dan wij vergoeden? Dan betaal je de rest van het bedrag zelf. Over hetgeen wat wij vergoeden betaal je eigen risico.
Wat regel je zelf bij niet-spoedeisende zorg in het buitenland?
Je hebt vooraf een verwijzing en medische indicatie nodig van je huisarts of specialist. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan moet je eerst een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de volgende documenten mee:
- verwijzing van je huisarts of specialist mee. Wij vertellen je dan precies welk bedrag wij betalen.
- medische indicatoe
- offerte
- behandelplan
Wat betalen we uit de basisverzekering bij expertisebehandelingen?
Expertisebehandelingen in het buitenland betalen we 100%. De vergoeding is voor behandelingen waarvoor in Nederland de medische kennis ontbreekt. Je betaalt eigen risico. Ook hiervoor moet je eerst een machtiging aanvragen. Vul het aanvraagformulier in en stuur de bovengenoemde documenten mee als je de aanvraag instuurt.
Waar heb je recht op met het S2 formulier?
Ontvang je graag een S2 document? Geef dit dan duidelijk aan op jouw aanvraagformulier. Wij sturen dit formulier namelijk niet automatisch naar je toe. Met het document S2 kun je aantonen dat wij toestemming hebben gegeven voor jouw geplande behandeling als je verblijft in:
- De EU
- IJsland
- Liechtenstein
- Noorwegen
- Zwitserland
Dit recht heb je op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU. Je krijgt het S2 van ons als wij je toestemming geven voor de behandeling.
Wat krijg je betaald met het S2?
Je krijgt dezelfde vergoeding als inwoners van het land waar je verblijft. Je betaalt ook dezelfde eigen bijdragen. Krijg je een nota voor een eigen bijdrage? Stuur deze dan naar ons op. Wij kijken dan of wij de eigen bijdrage betalen.
Wat krijg je niet betaald met het S2?
Zorg in particuliere klinieken zit meestal niet in het wettelijke verstrekkingenpakket van het land. Particuliere klinieken accepteren jouw S2 daarom meestal niet.
Corona
Nee, je hoeft hier niet voor te betalen. Je hoeft ook geen rekening bij ons te declareren. De vaccinatie tegen corona is in Nederland gratis en opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het vervoer naar de locatie waar je de vaccinatie krijgt is voor eigen rekening. Deze kosten vergoeden wij niet.
Ben je ziek geweest door het coronavirus en heb je nog steeds last van ernstige klachten? Dan krijg je vanuit de basisverzekering herstelzorg vergoed, zoals fysiotherapie en ergotherapie. Dit zijn extra behandelingen bovenop de reguliere vergoeding vanuit de basisverzekering. Je krijgt deze herstelzorg tot 1 augustus 2023 vergoed. Voor deze zorgsoorten is er sprake van herstelzorg na corona.
- Fysio- of oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
- Ergotherapie: maximaal 10 uur
- Dieetadvisering: maximaal 7 uur
- Logopedie: de zorg die nodig is
Je krijgt deze zorg alleen vergoed als je:
- tijdens jouw herstel last heeft van ernstige klachten of beperkingen.
- een verwijzing heeft van jouw huisarts of medisch specialist.
- deelneemt aan het onderzoek naar het effect van de herstelzorg.
- binnen 1 maand na de verwijzing start met de behandeling.
Pensioen
UPO
Op www.aevitae.com/upo vind je meer informatie en vind je de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Dan kun je ons bellen op telefoonnummer 088 – 35 35 791 van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Wij helpen je graag!
Wij verwerken de gegevens die wij van je werkgever ontvangen. Wijzigingen en correcties kun je doorgeven aan je werkgever. Je werkgever geeft deze vervolgens weer aan Aevitae door. Het volgende UPO dat je ontvangt bevat dan de juiste gegevens.
Pensioen 1-2-3
Op www.aevitae.com/pensioen123 vind je meer informatie. Is jouw vraag hiermee niet beantwoord? Dan kun je ons bellen op telefoonnummer 088 – 35 35 791 van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur. Wij helpen je graag!
Ja, dat klopt. In het pensioen 1-2-3 staan geen bedragen of persoonlijke informatie. In het Uniform Pensioen Overzicht (UPO) dat je jaarlijks van ons krijgt wel.