Kunnen we helpen?

Onze basisverzekeringen in 2023

Met een basisverzekering ben je verzekerd voor basiszorg zoals huisartsenzorg, medisch specialistische zorg, spoedeisende hulp en geneesmiddelen. In Nederland is een basisverzekering verplicht. Welke zorg de basisverzekering vergoedt, bepaalt de overheid. Dat is voor elke zorgverzekering in Nederland gelijk. Maar de hoogte van de vergoedingen verschilt, net zoals de zorgverleners die je kunt kiezen.

Bereken jouw premie

De basisverzekeringen van Aevitae

Natura Select

€ 127,95

 • Naturapolis;
 • 100% vergoeding van spoedeisende zorg en bevalling bij alle ziekenhuizen
 • 100% vergoeding bij een beperkt aantal gecontracteerde ziekenhuizen voor planbare zorg en bij andere gecontracteerde zorgverleners;
 • 75%* vergoeding voor planbare zorg bij niet-gecontracteerde ziekenhuizen;
 • 70%* vergoeding bij niet-gecontracteerde overige zorgverleners;
 • Een aantal hulpmiddelen bestel je verplicht online bij een geselecteerde leverancier;
 • Geen omzetplafond. Een omzetplafond is het maximumbedrag dat een zorgverlener mag declareren bij een zorgverzekeraar. Als het omzetplafond is bereikt, betekent dit in de praktijk vaak een patiëntenstop voor iedereen die bij verzekeraar X is verzekerd.

van het gemiddelde gecontracteerde tarief

Lees meer

Natura

€ 137,95

 • Naturapolis;
 • 100% vergoeding van spoedeisende zorg en bevalling bij alle ziekenhuizen
 • 100% vergoeding bij een ruim aantal gecontracteerde ziekenhuizen voor planbare zorg en bij andere gecontracteerde zorgverleners;
 • 80%* vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners;
 • Geen omzetplafond. Een omzetplafond is het maximumbedrag dat een zorgverlener mag declareren bij een zorgverzekeraar. Als het omzetplafond is bereikt, betekent dit in de praktijk vaak een patiëntenstop voor iedereen die bij verzekeraar X is verzekerd.

* van het gemiddelde gecontracteerde tarief
Lees meer

Restitutie

€ 149,95

 • Restitutiepolis;
 • 100%** vergoeding bij alle ziekenhuizen in Nederland;
 • 100%** vergoeding bij alle zorgverleners;
 • Je kunt bij alle zorgverleners in Nederland terecht;
 • Geen omzetplafond. Een omzetplafond is het maximumbedrag dat een zorgverlener mag declareren bij een zorgverzekeraar. Als het omzetplafond is bereikt, betekent dit in de praktijk vaak een patiëntenstop voor iedereen die bij verzekeraar X is verzekerd.

** van het marktconforme of wettelijke tarief


Lees meer

Meer over de basisverzekering

 • Voor iedereen boven de 18 jaar geldt een verplicht eigen risico van € 385,-. Dit is door de overheid bepaald.
 • Voor extra premiekorting kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,- bovenop je verplicht eigen risico van € 385,-. Hoe je premie er dan uitziet, vind je hier.
 • Een bezoek aan de huisarts wordt volledig vergoed. Dit valt niet onder het eigen risico.
 • Voor spoedeisende hulp kun je naar iedere huisarts en elk ziekenhuis.
 • Aevitae accepteert iedereen, welke zorg je ook nodig hebt.
 • De overheid heeft bepaald dat verzekeraars vanaf 1 januari 2023 geen collectiviteitskorting meer mogen geven op de basisverzekering. De collectiviteitskorting op de aanvullende (tandarts)verzekeringen blijft gewoon bestaan.
 • EUCARE is de verzekeraar voor de basisverzekeringen die wij aanbieden.
 • Het overzicht met vergelijkbare basisverzekeringen vind je hier.

De basisverzekering vergoedt onder andere:

Huisarts
Medisch specialisten
Kraamzorg
Ziekenvervoer
Verloskundige
Geneesmiddelen

Bewust Verzekerd

Naast de bovenstaande reguliere basisverzekeringen bieden we ook de basisverzekering Bewust Verzekerd aan.

Bij onze basisverzekering Bewust Verzekerd staat de beschermwaardigheid van het leven voorop. Er worden daarom geen ingrepen vergoed die het leven beëindigen of ingrijpend veranderen.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Voor wie geldt de verplichte basisverzekering?

Voor alle inwoners van Nederland geldt een verzekeringsplicht: je bent verplicht een basisverzekering af te sluiten. Dat bepaalt de Zorgverzekeringswet. Ook als je niet in Nederland woont, maar wel inkomsten hebt uit Nederland, kan de Zorgverzekeringswet voor jou gelden.

Als je een verzekeringsplicht hebt, moet je binnen 4 maanden een zorgverzekering afsluiten.

Specifieke gevallen:

 • Gemoedsbezwaarden
  Heb jij principiële bezwaren tegen de basisverzekering? Dan ben je ‘gemoedsbezwaard’ en mag je de verzekering weigeren. Je moet je dan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een ontheffing van jouw premieplicht aanvragen. In plaats van premie betaal je dan een vervangende belasting, die terechtkomt bij het Zorginstituut Nederland.
 • (Ex-)Militairen
  Ben/Was je militair? Militairen in actieve dienst zijn automatisch verzekerd via een specifieke basisverzekering voor militairen. Zodra je uit dienst treedt, gaat de normale verzekeringsplicht gelden en moet je binnen 4 maanden een basisverzekering afsluiten.
 • Gedetineerden 
  Ben jij gedetineerd? Dan moet je ons daarover schriftelijk informeren door een detentieverklaring op te sturen. Zolang je in een justitiële inrichting zit, wordt de zorgverzekering opgeschort (onderbroken). Het Ministerie van Justitie is tijdens jouw detentie verantwoordelijk voor de zorg die je nodig hebt.
Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis?

Bij een naturapolis krijg je jouw zorg volledig vergoed als je naar gecontracteerde zorgverleners gaat. Ga je naar een andere arts, therapeut of ziekenhuis? Dan vergoedt de verzekering 80% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Met de Basisverzekering Natura Select krijg je 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief bij niet gecontracteerde ziekenhuizen. Bij overige zorgverleners zonder contract vergoedt de Basisverzekering Natura Select 70% van het gemiddeld gecontracteerde tarief. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaal je zelf.

Bij een restitutiepolis kies je zelf naar welke zorgverlener je gaat. Bij een restitutiepolis declareer je de kosten van zorg bij ons en vergoeden wij 100% het marktconforme tarief. Het marktconforme tarief is het tarief dat wij in Nederland redelijk passend vinden voor een bepaalde behandeling. Alle kosten die boven het marktconforme tarief uitstijgen betaal je zelf.

Heb jij een naturapolis en ga je naar een gecontracteerde zorgverlener, dan betaalt de zorgverzekering de rekening rechtstreeks aan de zorgverlener. Je krijgt geen rekening en je hoeft niets voor te schieten of te declareren. Vandaar de naam ‘natura’. Heb jij een restitutieverzekering en ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je vaak de rekening voorschieten. Je declareert de kosten dan achteraf. Vandaar de naam ‘restitutie’.

Ik wil mij aanmelden bij Aevitae. Moet ik mijn huidige verzekering alvast opzeggen?

Dat hangt ervan af. Als je je voor 31 december bij Aevitae aanmeldt, hoef je niet zelf op te zeggen. Aevitae zegt dan de oude zorgverzekering op van jou en de personen die je meeverzekert. Wacht je met aanmelden tot januari, dan moet je wel zelf jouw oude zorgverzekering opzeggen. Dat moet namelijk uiterlijk op 31 december. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om zich bij Aevitae aan te melden. Je nieuwe zorgverzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari in.

Veelgestelde vragen

Wij helpen je graag verder

Heb je vragen? Veel antwoorden vind je bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag!

Service & contact
Danny
Pascal
Lisette
Dennis

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over jouw zorgverzekering automatisch in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Leuk dat je je inschrijft voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt binnenkort onze eerste nieuwsbrief en informatie over ons aanbod voor 2023. Dit aanbod kun je vanaf 15 november vinden op aanvragen.aevitae.com!