Kunnen we helpen?

Europese gezondheidskaart (EHIC)

Ga je tijdelijk naar een Europees land? Voor een vakantie, stage of werk? Dan kan het meenemen van jouw persoonlijke Europese gezondheidskaart (EHIC) je veel gedoe besparen. Met de EHIC kun je in veel Europese landen aantonen dat je verzekerd bent. In het buitenland is de digitale zorgpas namelijk niet voldoende.

 

Met de EHIC hoef je (meestal) niets voor te schieten

Als je jouw persoonlijke EHIC laat zien weet de zorgverlener in het buitenland dat je verzekerd bent en bij welke verzekeraar. Je hebt dan recht op de vergoeding van de kosten van medische zorg volgens het sociale stelsel uit het land waar je dan verblijft. Je hebt hier alleen recht op wanneer jouw verzekeringsdekking niet is opgeschort of wanneer je polis niet is beëindigd. De buitenlandse zorgverlener kan de kosten rechtstreeks declareren. Daardoor hoef je niet eerst zelf de (vaak hoge) bedragen voor te schieten. Privé-ziekenhuizen accepteren de EHIC niet. Dit betekent dat je de kosten zelf moet voorschieten. Je kunt dan achteraf de nota’s bij ons declareren via Mijn Aevitae of de Aevitae App.  

De EHIC geldt niet voor zorg waarbij de reis naar het buitenland als doel had om daar deze zorg te verkrijgen.

De alarmcentrale: jouw eerste aanspreekpunt

Heb je medische hulp nodig in het buitenland? Bel dan altijd eerst met onze alarmcentrale op telefoonnummer 088 - 35 35 705. Onze medewerkers staan 24 uur per dag, 7 dagen per week voor jou klaar. Je vindt het telefoonnummer van de alarmcentrale ook op de EHIC.

 

Geldigheid EHIC

De EHIC is één jaar geldig en zolang je daadwerkelijk bij Aevitae verzekerd bent met een basisverzekering. De vervaldatum kun je terugvinden op de pas zelf. Is de geldigheid van jouw EHIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. Je krijgt kosteloos de combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen) binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

In welke landen kun je de EHIC gebruiken?

De EHIC is geldig in de volgende landen: Australië, België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Duitsland, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Letland, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

De EHIC kan ook gebruikt worden in de Azoren, Canarische Eilanden, Ceuta, Frans-Guyana, Gibraltar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Melilla, Réunion en St Martin.

Vanaf 2021: EHIC voorlopig nog geldig in het Verenigd Koninkrijk

Het gebruik van EHIC in het VK blijft voorlopig nog hetzelfde als je gewend was. Je hebt vanaf 1 januari 2021 nog steeds recht is op een medisch noodzakelijke behandeling als je tijdelijk in het VK bent (bijvoorbeeld een vakantie of familiebezoek). Je kunt daarom de EHIC nog in het VK gebruiken.

Misschien komt er in plaats van de normale EHIC, toch een andere EHIC alleen voor het VK. Dat moeten de EU en het VK nog afspreken. Als de regels veranderen, lees je dat op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen

Welk bewijs van verzekering heeft u in het buitenland nodig?

Niet elk land herkent een digitale zorgpas als verzekeringsbewijs. Controleer daarom voor vertrek of u een European Health Insurance Card (EHIC) of een ander verzekeringsbewijs nodig heeft. De EHIC is persoonsgebonden en gratis. De geldigheidsduur staat rechtsonder op de EHIC. Gaat u naar het buitenland en heeft u geen EHIC of is de geldigheid van uw EHIC verstreken? Vraag dan een nieuwe aan in Mijn Aevitae. U krijgt dan de combipas (zorgpas en Europese gezondheidskaart (EHIC) ineen) binnen 10 werkdagen thuisgestuurd.

Wat krijgt u betaald met de EHIC?

Als u Europees burger bent en tijdens een kort verblijf (bijv. voor vakantie, zakenreis of studie) in een ander Europees land (in dit geval een van de 28 Europese-lidstaten, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland) ziek wordt, heeft u recht op alle medische zorg die niet kan wachten tot u weer thuis bent. U heeft recht op dezelfde gezondheidszorg als de inwoners van het land waar u verblijft.

 

Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land. Ook staat het telefoonnummer van de alarmcentrale op de EHIC.

 

Heeft u geen Europese zorgpas of kunt u de kaart niet gebruiken (bijvoorbeeld in een privékliniek), dan mag men u de behandeling niet weigeren, maar kan het zijn dat u de kosten zelf moet voorschieten en na thuiskomst bij uw eigen zorgverzekeraar vergoeding moet aanvragen.

 

EHIC app

Op de website van de Europese Commissie kunt u de EHIC app downloaden. Via deze app kunt u per land lezen wat in het wettelijke verstrekkingenpakket zit. En wat u moet doen om zorg te krijgen. Ook vindt u in de app informatie over alarmnummers.

Zorg in het buitenland
Cora
Dennis
Bart
Bianca

Nieuws van Aevitae

Het laatste nieuws over uw zorgverzekering automatisch in uw mailbox? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Bedankt voor uw inschrijving

U ontvangt binnenkort nieuws van Aevitae.